Падението на „Ангелите на Чарли“ от македонската прокуратура

Безредици в парламента в Скопие. Снимка: вести

Специалната прокуратура, която трябваше да разчисти твърденията за престъпната дейност на „Фамилията“ на бившия премиер Никола Груевски и бившия шеф на тайната полиция Сашо Миялков, скоро няма да бъде специална. „Ангелите на Чарли“ отиват в историята. Битката с престъпността, казват, продължава, но малцина вече вярват в изпълнението на лозунга на Шарената революция: „Няма справедливост – няма мир!“

Катица Янева, Фатиме Фетай и Ленче Ристоска бяха македонските „Ангели на Чарли“, според известния криминален сериал, когато през септември 2015 г. бе формирана специалната прокуратура, която трябваше да се справи с твърденията за престъпленията на режима на бившия премиер Никола Груевски.

Местните и световните медии тогава ги величаеха, а македонската общественост потриваше ръце, надявайки се престъпниците да се окажат в затвора, а парите да бъдат върнати. Но нито главните заподозрени са в затвора, нито следите на парите се виждат, освен някакви дребни суми.

Днес за някои главният „ангел“, специалният прокурор Катица Янева, е черният дявол. Обществените нагласи, според психологията на масите, са такива. Издигат ви до небесата, а след това ви приземяват. Заслужено или не, но винаги е така.

Според мнозина лидерът на екипа, македонското копие на румънската прокурорка Моника Маковей, силно разочарова. Янева официално не е обвинена за случая „Рекет“, но след отнетите служебни телефони е изправена засега само пред съда на обществото.

„Рекет“ тепърва ще се развива и разследва, но Катица Янева е затънала дълбоко, което е причина за падането на нивото на цялата специална прокуратура в рамките на новия закон за прокуратурата, по който парламентът ще дебатира през август.

В случая „Рекет“ сега под разследване са само предполагаемият собственик на ТВ1 Боян Йовановски с прякор Боки 13, в чиято телевизия работи синът на Катица Янева, и бизнесменът Зоран Милески – Зоки Кичеец за изнудване на милиони от бизнесмени и кметове, злоупотребявайки с могъществото на специалната прокуратура.

Цялата история около Специалната прокуратура е част от сериала за исканите реформи в прокуратурата, по настояване на ЕС и САЩ, за справяне с високата организирана престъпност и, за жалост, с партийните интереси около работата на специалната прокуратура. Отгоре на всичко приемането на новия закон е условие за получаване на дата за преговори с ЕС, т.е. желанието на страната поне да не даде претекст на ЕС за повторно отлагане на присъединителните преговори през октомври.

Във ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ никога не са гледали позитивно на Катица Янева и нейния екип заради големите съмнения за престъпността на ръководствата на тези две партии по времето на сега укриващия се в Унгария Никола Груевски. Любов към Катица и този модел на специална прокуратура вече започна да отказва и властта. Една от причините са последните събития около Янева, но вероятно има и други, които един ден ще излязат наяве. Както и да е, партийната сапунена опера, според анализаторите, се дължи на силния мотив да се защитят от силна институция, която би могла да стъпи на врата на всеки.

Във всеки случай това е стара история и при нас, и в други държави, но политиците трябва да проявят висока политическа и морална отговорност, защото е много ясно, че обществото вече не може да преглътне ненаказуемостта и безотговорното отношение на политиците, така че мисля, че вече сме влезли в тази фаза като общество, в което политиците осъзнават, че всяка злоупотреба на официална длъжност завършва с правна и наказателна отговорност, казва анализаторът Алберт Муслиу.

Джемали Саити, председател на Сдружението на съдиите, в неделно интервю за Радо Свободна Европа изрази мнението, че политическите пазарлъци имат своята цена и че това някъде ще се отрази. За жалост, всички комбинации на гърба на съдебната система са вредни, казва Саити.

Факт е, че суверенът, т.е. народът чрез депутатите определя законите, но бих помолил сега суверена да прави по-малко грешки, които биха се отразили по отношение на прилагането на закона в практиката, за да не стигнем в ситуация отново да се занимаваме с това кой е крив – съдът или прокуратурата, казва Саити.

Правителството предлага Специалната прокуратура като структура да се интегрира в досегашната Основна прокуратура за организирана престъпност и корупция и да получи ново име – „Държавна прокуратура за преследване на организирана престъпност и висока корупция“.

ВМРО-ДПМНЕ иска това да бъде специално отделение в рамките на Прокуратурата за организирана престъпност и корупция, което ще се нарича отделение за преследване на организирана престъпност и висока корупция, а не специалната прокуратура да бъде част от прокуратурата за организирана престъпност и корупция. Освен това ВМРО-ДПМНЕ настоява прокурорите в специалната прокуратура да се върнат в предишните си прокуратури, а правителството предлага те да продължат да работят в новата прокуратура.

По отношение на делата, които вече води специалната прокуратура, правителството предлага всички случаи пред съдилищата да продължи новата държавна прокуратура, а ВМРО-ДПМНЕ настоява те да бъдат поети от държавния прокурор, който да ги преразпредели съгласно с процесите там, където тези дела принадлежат.

Същевременно един от главните проблеми е кой ще ръководи тази прокуратура. И властта, и опозицията излязоха със свои предложения, които срещнаха взаимно неодобрение, а донякъде и до бурни реакции в социалните мрежи.

За хората, които не са близки до законите и правото, няма голяма разлика. Главното заключение е, че личи, че тази история е същата, ама не съвсем.

Както и да е, общото впечатление е, че специалната прокуратура отива в историята под една или друга форма, а и без това ниското доверие на гражданите към съдебната система е толкова ниско, че по-ниско от това няма. А нали „Няма справедливост – няма мир“ се скандираше не толкова отдавна по време на Шарената революция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.