15 месеца преди изборите Тръмп се държи все по-предизвикателно

Доналд Тръмп. Снимка: от в екрана

Президентът Доналд Тръмп, който не дава никакви признаци на покаяние, тества границите на търпимост на нацията още от първия си ден на поста. Сега той премахва един от малкото останали гласове, опитващи да поставят спирачки пред понякога импулсивните му действия.

Тръмп разкара директора на националното разузнаване Дан Коутс, един от малкото влиятелни хора, предпазващи от погрешни решения във външнополитическия му апарат.

В същото време той умножи нападките си срещу членове на Конгреса от малцинствата и стигна дотам да нарече в Туитър населен предимно с чернокожи 600 хиляден американски град „отвратителна дупка, пълна с плъхове и други гризачи“. И двете действия подчертаха дългогодишното вярване на Тръмп, че той не разполага с по-добър политически стратег от самия себе си.

Президентът се освободи от много от помощниците си, които му бяха възразявали, чрез оказването на постоянен натиск върху тях или чрез заменянето им, и с това илюстрира предпочитанията си към лоялността пред уменията. Той разпали расово напрежение, залагайки на това, че подобно разделение ще улесни пътя му към победа на изборите през 2020 г. На мястото на трезвия анализ на експерти по въпросите на войната и мира той постави вътрешната си интуиция и публикациите в Туитър.

В неделя Тръмп накара и.д. началника на кабинета си Мик Мълвейни да защитава в национален ефир публикациите му в Туитър и засили предизвикващите разделение свои нападки срещу дългогодишния конгресмен от афроамерикански произход Илайджа Къмингс от щата Мериленд, твърдейки без доказателства, че самият Къмингс, изявен критик на правителството, е „расист“.

Макар републиканците да наблюдават с тревога един невъздържан Тръмп 15 месеца преди изборите, малцина от тях се осмеляват да противоречат на президента, който се почувства окуражен от заключенията на разследването за Русия и разделенията в доминираната от демократите Камара на представителите, за да води такава вътрешна и външна политика, каквато само той намери за добре.

Подобно на много от политическите пориви на Тръмп нападките му в края на миналата седмица срещу Къмингс, влиятелния председател на Комисията по надзор и правителствена реформа в Камарата на представителите, и расистките му публикации в Туитър две седмици по-рано не бяха плод на срещи със съветниците му за обсъждане на стратегии, а на кабелната телевизия.

Той първо наруга четири цветнокожи жени, членове на Конгреса от Демократическата партия, заявявайки, че те изпитват ненавист към Америка и трябва „да се върнат“ там, откъдето са дошли, макар че всички те са гражданки на САЩ, а три от тях са родени в страната. Тези думи предизвикаха осъждания и от двете основни политически партии в САЩ. Но когато присъстващите на митинг в Северна Каролина скандираха „върнете я“ по адрес на народната избраничка Илхан Омар, която е родена в Сомалия, преди да се премести в САЩ като дете, Тръмп остави този възглас да се скандира безпрепятствено, а след това невярно твърдеше, че го бил прекъснал.

Това, което накара президента да вземе на прицел Къмингс в края на миналата седмица, беше откъс по телевизия „Фокс нюз“ за окръга на конгресмена в Балтимор. Съветници на Тръмп казаха, че президентът е бил подразнен от Къмингс още отпреди това заради отношението на конгресмена към и.д. министъра на вътрешната сигурност на САЩ Кевин Макалинън по време на изслушване в Конгреса, както и заради това, че Къмингс е получил правомощия да изиска проверка на имейлите на Иванка Тръмп и Джаред Къшнър, високопоставени съветници в Белия дом, които са съответно дъщеря и зет на президента.

Бившият началник на кабинета на Тръмп Райнс Прибъс някога беше нарекъл разбунващите духовете публикации на Тръмп в Туитър през уикендите, често предизвиквани от нещо видяно от него по „Фокс нюз“, „работилница на дявола“ и беше казал, че те са в състояние да провалят дори внимателно изпипани стратегии на Белия дом. Но макар че и Прибъс, и предшественикът му Джон Кели в различна степен опитваха да отклонят Тръмп от коварната комбинация от телевизия и Туитър, Мълвейни не направи такъв опит. Той е дал на президента пространство да пише в Туитър, колкото си иска, казаха девет представители на правителството.

През последните дни президентът освен това бил казал пред Къшнър – когото мнозина смятат за фактическия ръководител на предизборната кампания на Тръмп, както и пред други съветници от предизборния си екип, че според него словесните му атаки срещу демократите от малцинствата ще допринесат за мобилизацията на твърдото ядро негови привърженици.

Това, че Коутс си тръгва, означава, че промените във външнополитическия екип на Тръмп ще бъдат ускорени. Преди това тогавашният министър на отбраната Джеймс Матис, държавният секретар Рекс Тилърсън, съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър и постоянният представител в ООН Ники Хейли понякога възпираха външнополитическите пориви на президента, гласно или негласно.

Но ако в началото на управлението си Тръмп толерира това, той бързо се умори от предпазливия им подход, казаха официални източници. Това станало с течение на времето, когато натрупал увереност в способностите си да избира правилния път, било то като стъпи на севернокорейска територия или като омаловажи свалянето от Иран на американския дрон в Ормузкия проток.

Всички тези служители си заминаха и бяха заменени с такива, които са далеч по-малко склонни да възразяват на президента.

Коутс си спечели репутация с презентации пред президента на трезви разузнавателни оценки, които често пъти се разминаваха с политическите цели на Тръмп, без значение дали става дума за сближаване със Северна Корея, предупреждения за руска намеса в изборите, скъсване на споразумението за иранската ядрена програма или обявяването на битката срещу „Ислямска държава“ за приключена.

Изборът на президента за наследник на Коутс, републиканецът от Камарата на представителите от Тексас Джон Ратклиф, често защитава Тръмп и подложи на яростен разпит бившия специален прокурор Робърт Мълър по време на изслушването му в юридическата комисия на Камарата на представителите миналата седмица. Той не притежава дълъг опит в сферата на разузнаването и външната политика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.