Проститутките в Амстердам са против закриването на Квартала на червените фенери

Ще бъде ли затворен кварталът на червените фенери? Снимка: www.simplyamsterdam.nl

Зад витрини, окъпани в алената светлина на червените неони, стотици проститутки упражняват най-старата професия в света край живописните канали на Амстердам. И не искат това да се промени.

Но след като първата жена кмет на града обеща да се заеме с безпорядъка и несигурността в известния Квартал на червените фенери, това разбунва духовете в малките улички, ценени от обичайните им посетители, но и от туристи от цял свят.

За да се подобрят условията на труд на сексуалните труженички, кметът предвижда да премести известните витрини и публични домове в друг квартал на града, далече от историческия център. За голямо съжаление на много проститутки.

„Допитването ни сред 170 сексуални труженички зад витрините, ясно показа, че 93 процента от тях не желаят да се отдалечат от Квартала на червените фенери, каза за АФП Фелиция Ана, председателка на синдиката „Ред лайт юнайтед“ („Обединение червена светлина“, Red Light United).

Разположен изцяло в центъра на града, около църква на две крачки от централната жп гара, районът, наречен Вален, е една от най-големите туристически атракции в Амстердам, град с 850 000 жители, който миналата година е привлякъл около 18 милиона посетители.

Кварталът на червените фенери обаче далеч не е като лъскава пощенска картичка: районът, жертва на увеличена местна престъпност и на тълпа млади купонясващи туристи, веднъж беше наречен от полицията „квадратния километър на мизерията“.

Кметицата Фемке Халсема, застъпничка на екологията, формулира четири варианта за ограничаване на престъпността и на трафика на хора и за по-приятен живот за хората в квартала.

Хотел за проституция

В първия сценарий тя предлага спускане на завесите на витрините, за да не се виждат от улицата сексуалните труженички и местата, където работят.

Преместване на някои публични домове в други квартали на града или затваряне на всички витрини и отваряне на нов Квартал на червените фенери, далеч от туристическия център на Амстердам, също са варианти за проучване.

В другата крайност, кметицата предлага в четвърти сценарий, отваряне на още повече витрини, чийто брой в момента не може да надхвърля 330, в Квартала на червените фенери, за да се ограничат незаконните секс услуги. В този случай дори би могъл да бъде създаден „хотел за проституция“.

„Единствено последният вариант е в наша полза“, смята Фелиция Ана, млада жена от румънски произход. Казва, че тя и колежките й нямат нужда да бъдат допълнително защитени от общината.

„Говоренето, че сме жертви и сме уязвими за трафик (на хора) не ни помага. Това ни заклеймява. Спрете да говорите за нас по този начин“, тросва се тя.

„Животни от цирка“

Жителите на Квартала на червените фенери разказват, че твърде често избухват кавги с туристите – обикновено групи от млади веселящи се хора, които кръстосват из Квартала на червените фенери, за да видят прочутите витрини.

„Отнасят се с жените като с животни в цирк“, разказва на АФП местен жител на квартала, който добавя, че много жители биха искали витрините да бъдат затворени или да бъдат преместени другаде.

Професионалистите в сектора признават, че има проблеми, но смятат, че затваряне или преместване на тези витрини не е решение.

Жители, собственици на публични домове и проститутки неотдавна се срещнаха с общинския съвет и Халсема, за да обсъдят нейните предложения. Общинският съвет ще се събере през септември, преди да вземе решение.

„От сценариите, смятаме, че четвъртият е, разбира се, най-добрият“, заявява Мастен Ставаст, собственик на около 27 витрини и на стаи, които дава под наем на проститутки. „Не просто, защото искаме повече витрини, а защото всичко е съсредоточено в този район. И това не е добре“, обяснява той.

Неговият син и помощник Дейв Круке се съгласява: „Амстердам не е толкова голям и по улиците тук сега наистина има много народ. Нещо трябва да се промени“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.