Приятелството си е приятелство, Ф-16 са с пари. Предварително

Скъпата българска „стабилност“. Американците изглежда предвиждат смяна на статуквото

Божидар Чеков. Снимка: личен архив

Американците, чиито войници са на бивак в България, ни поздравиха, че им купуваме самолетите F16. Искат ни обаче да им ги платим предварително двата милиарда и половина.

Подобна практика е много рядка в търговските и най-вече в „приятелските отношения“ между държавите. Нали си имаме Соломон Паси и Атлантически клуб? Иво Инджев, Елена Поптодорова и Александър Йорданов? „Америка за България“ подготвя десетки български студенти да заминат за САЩ.

Защо се отнасят по този не съвсем етичен начин „приятелите“ ни отвъд океана? Да не би да нямат доверие в нашата дума, подпис и държава? Тази американска позиция може да има катастрофални последствия за България, защото всички други доставчици могат да последват примера на САЩ и да изискват плащане преди да доставят съоръжения за атомни централи, локомотиви или кораби.

Представете си ресторант с меню пред вратата. Вие си избирате ястията, но за ваша изненада, трябва да платите преди да сте се наяли. Собственика на ресторанта предвижда, че много е възможно да хвърлите топа преди десерта? Не е ли унизително? Няма ли да се обидите?

По мнение на българските журналисти, ГЕРБ се радва на безоблачно управление вече 10 години. „Стабилността“ на Бойко Борисов и неговото близко обкръжение са видими по растежа на небостъргачи в София. Във Вашингтон слепи ли са? Странна работа. Американците изглежда предвиждат смяна на статуквото. А българите?

От страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.