Ще има ли процедура за импийчмънт срещу президента Тръмп?

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

Растящата подкрепа сред демократите в Конгреса за започването на процедура за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп едва ли ще промени предпазливия подход на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси към предприемането на рискования от политическа гледна точка ход, казаха вчера представители на Демократическата партия.

Подкрепата за задействане на процедура по импийчмънт сред демократите се е увеличила с около 30 процента, откакто на 24 юли специалният прокурор Робърт Мълър даде показания за разследването, водено от него както срещу Тръмп, така и за руска намеса на изборите през 2016 г., сочи преброяване на Ройтерс.

По последни данни процедура по импийчмънт искат 116 конгресмени, тоест не им достигат още двама души, за да имат мнозинство сред демократите в камарата, които са общо 235.

Само дни преди изслушването на Мълър подкрепящите бяха 89, а евентуално мнозинство сред демократите в подкрепа на импийчмънта може да се формира още преди да е приключила лятната ваканция на камарата на 9 септември.

Но дори и да се стигне дотам, тези гласове пак ще са прекалено малко за приемането на резолюция за импийчмънт, за която са нужни 218 гласа в камарата, а освен това изследванията на общественото мнение показват, че избирателите са разделени по въпроса.

Ако демократите в камарата направят мнозинство, което е за импийчмънт, то може да постави Пелоси под нов натиск. Самата тя е против импийчмънт, защото смята, че това ще бъде рискован ход от политическа гледна точка, ако разследващите не открият солидни доказателства за неправомерни действия на Тръмп, които да могат да обединят общественото мнение.

От кабинета на Пелоси не отговориха на въпросите на Ройтерс за следващите й стъпки по импийчмънта. Но водещият представител на демократите в Сената потвърди и едновременно с това защити стратегията й.

„Разговарям с нея по три-четири-пет пъти на ден. Смятам, че сме на едно мнение. Нека получим всички факти. Нека получим всички факти и тогава ще вземаме решения“, каза пред репортери лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

„Всеки член на Сената и на Камарата на представителите ще направи това, което той или тя смята за уместно. Както казах, смятам подхода на председателя (на камарата) Пелоси за уместен“, каза той в отговор на въпрос дали подходът трябва да бъде променен. Съветници на демократите в камарата също казаха, че е малко вероятно сегашният подход да бъде сменен.

Ръководството на демократите действа предпазливо с цел да избегне евентуално гласуване от цялата камара за разрешаване на импийчмънт, стъпка, която може да навреди на изгледите за преизбиране на някои демократи в камарата, намиращи се в уязвима позиция поради това, че са избрани от колебаещи се райони, където много от избирателите са против импийчмънта.

Миналата седмица демократите от правната комисия на камарата смениха името на воденото от тях от шест месеца надзорно разследване срещу Тръмп на разследване за импийчмънт, след като поискаха от федерален съдия достъп до доказателствата на Мълър, предоставени от него на съдебните заседатели, за да определят дали да препоръчат задействане на процедурата по импийчмънт срещу Тръмп.

„Разследването вече започна“, заяви вчера в изданието от Южна Флорида „Сън-сентинел“ конгресменът от Камарата на представителите Тед Дойч, поредният демократ, подкрепил процедурата по импийчмънт. „Не се нужни никакви други стъпки. Няма нужда да се правят политически заклинания от трибуната на камарата. Не е нужно и гласуване, за да бъде разрешено разследване за импийчмънт“, добави той.

Конгресмен Дъг Колинс, водещият републиканец в правната комисия на камарата, не смята, че подкрепата сред редовите демократи за импийчмънт е от значение. „Те не разполагат с доказателства, не са започнали разследване за импийчмънт и се опитват да отвлекат вниманието от тези две реалности с оглед на натиска от крайната левица“, каза той.

Но ако сред демократите в камарата се събере мнозинство за започване на процедура за импийчмънт, комисията може да получи зелена светлина в политически план сама да започне официално разследване за импийчмънт, без да е необходимо това да бъде подлагано на гласуване в пленарната зала.

„Импийчмънтът не изисква гласуване в камарата. Те могат да организират изслушване, на което да се обсъди дали да започне разследване за импийчмънт“, каза Пол Розензуайг, старши сътрудник на Института „Ар стрийт“, консервативен вашингтонски мозъчен тръст. Представителите на комисията отказаха коментар.

Според Кевин Мак, водещ стратег на групата за натиск „Нужда от импийчмънт“, не е изключено демократите в камарата да станат по-настъпателни спрямо бивши приближени на Тръмп като бившия директор за връзките с обществеността на Белия дом Хоуп Хикс и бившия юридически съветник на Белия дом Дон Макган, които са призовани да дадат показания. „В следващите няколко месеца ще бъде доста по-трудно да се скриете зад президента“, заяви Мак.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.