Гащи долу!

Румен Белчев

Старата ни коректорка Мариана, която зачеркваше думата „потник“ в разказите и я заменяше с по-благоприличната „фланелка“, би захвърлила в коша първата страница на „ТРУД“ с иначе казващото всичко заглавие „Хакнатите данни били със събути гащи“. Разбира се, става дума за източената информация, иначе надеждно съхранявана от данъчната агенция. Прибързаната версия на трудовия всекидневник, че „Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков“ бе торпилирана лично от премиера г-н Борисов, който използва случая да констатира, че „Образованието става все по-добро“, и да обяви, че би трябвало „Държавата да плаща на такива вълшебници“. Вълшебникът бе прибран на топло, но тая пасмина у нас изобщо не е на свършване – както казват прокурорите, може да се направи обосновано предположение, че хакват и основни медии, за да пробутват еднообразни информации.

Хакерът на „МОНИТОР“ пръв посочва истинските извършители – „Прокопиев и „Бивол“ лъснаха от атаката срещу НАП“: „Хакерската атака срещу НАП се оказа част от рекетьорската схема на олигарсите в страната, движеща паралелната държава, създадена от ментора на родното задкулисие Иван Костов по подобие на методите на турския проповедник Фетхуллах Гюлен. Зад удара, съчетал в едно кибертероризъм и политическа атака срещу държавните структури в страната, стои кръгът „Капитал“ около подсъдимия бос Иво Прокопиев, подпомогнат от фирмата-работодател на обвиняемия 20-годишен хакер Кристиян Бойков. Дружеството активно е работело с основните брънки от империята за пропаганда и изнудване на задкулисието у нас, родено и дирижирано именно от Костов и олигарсите му. В това число и с представящия се за разследващ сайт „Бивол“, чийто собственик Асен Йорданов и главен редактор Атанас Чобанов бяха уличени в поредица материали от Агенция „Монитор“ в рекет на кметове и връзки с кремълската пропагандна машина.“

Брррр! Ръката на Москва, подпомогната от Гюлен, в съдружие с родната олигархия – това наистина звучи зловещо! Още по-зловещо е разкритието, че „… въпросните 57 бази бяха разпратени само до част от медиите в страната, все гравитиращи около кръга „Капитал“. Разбира се, любопитно ни бе да разберем и кои са гравитиращите около олигархията медии – освен изданията на Иво Прокопиев се оказаха само две – частните БТВ и „Нова телевизия“. Със собственици братя Домусчиеви – на „Нова“, и американската Central European Media Enterprises Ltd – на БТВ. Това, пипалата на октопода, не прощават – чак през океана се простират!

Дни по-късно анонимен хакер в „ТРУД“ продължи с разкритията за „Истинските възложители на хакерската атака срещу НАП“ – „…медиите на Прокопиев – „Капитал“ и „Дневник“, сайтът „Фрог“ (финансиран от подсъдимия банкер Цветан Василев), както и известните медийни рекетьори от сайта „Биволъ“, които се идетифицират с познатата у нас протестърско-соросоидната общност от псевдо политици и общественици, и грантово зависими НПО-та…“ Правописните грешки в оригинала са запазени, за да се види, че у нас и хакерите не са чак дотам грамотни

Хакерът, очевидно враг на всичко соросоидно по света и у нас, е проникнал и в „24 ЧАСА“, за да пусне анонимната дописка „Вижте кои участваха в протеста срещу Иван Гешев“. Сигурно сами се досещате – „Особено активни бяха служителите на „Алфа финанс“ на Иво Прокопиев, политологът Евгени Дайнов, анализаторът и собственик на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян (…) На първа линия бе журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов (…) Демонстрацията не мина и без карикатуриста от в. „Сега“ Христо Комарницки.“ Разобличен е и адвокатът Емил Георгиев – „Под негов пост за първи път се появи информация за хакнатата база данни на НАП“. Самият Лозан Панов, „който е знаме на тая акция, се бе скрил чак в Пловдив, защото законът му забранява да участва в политически акции, тъй като е действащ магистрат“, но все пак „В протеста се включи и 20-годишният доведен син на шефа на ВКС Лозан Панов“…

Можем само да съчувстваме на колегите от хакнатите редакции за публикуването на съставени неизвестно от кого подробни списъци на врагове на народа и националната сигурност. Така е, когато и сигурността на редакционните компютри е с изути гащи.

Да се надяваме, че в близките дни хакерът няма да предложи хуманна евтаназия на заподозрените, за да не разпространяват заразата сред все още незасегнатото население!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.