Кашмир е залог с висок риск за индийския премиер Моди

Прокараната от индийския премиер Нарендра Моди отмяна на автономния статут на индийски Кашмир е залог с висок риск, който може да даде нов импулс на бунтовническото движение в района и да засили напрежението с Пакистан, прогнозират експертите.

Отмяната в понеделник на специалния конституционен статут на Джаму и Кашмир (щат в Северна Индия с мюсюлманско мнозинство) е най-сензационният пример за прилагане на програмата на индийските националисти от премиера след триумфалното му преизбиране през май.

Делхи уверява, че мярката ще донесе мир и благоденствие на размирния регион, към който има претенции Пакистан и който от 1989 г. е обхванат от сепаратистко бунтовническо движение срещу Индия, довело до смъртта на повече от 70 000 души.

Разполагането на голям брой войници и пълното спиране на електричеството, наложено тази седмица на Кашмир, са нещо невиждано досега в този регион, който иначе е свикнал с военни операции и със спирания на електричеството, и издават поетия от Индия риск.

Бившият шеф на индийските разузнавателни служби и съветник на правителството по въпроса с Кашмир А.С.Дулат смята, че предотвратяването на насилието ще бъде жизненоважно, за да може премиерът да се похвали с победа. „Опасявам се обаче, че ще има последици и ескалация на насилието“, казва той пред Франс прес.

Д.С.Хода, пенсиониран корпусен генерал от армията, командвал индийските сили в Кашмир, също изразява безпокойството си във връзка с „гнева, изолацията и смущенията на обществения мир“.

Индия разположи от началото на месеца десетки хиляди паравоенни подкрепления в Кашмир, който е един от най-милитаризираните региони в света и в който и допреди това вече имаше близо половин милион членове на индийските сили за сигурност.

Въоръженото бунтовническо движение срещу Делхи, което достигна апогея си през 90-те години преди да навлезе в период на упадък, отново се засили след 2016 г. Кашмирците се безпокоят, че поставянето в затворнически условия на населението на Кашмир, голяма част от което е враждебно настроено към Индия, ще доведе до засилване на чувството на злоба към Делхи.

„Хората няма да оставят случващото се без отговор“, уверява Илтиджа Джавед, дъщеря на бившата ръководителка на изпълнителната власт в щата Джаму и Кашмир Мехбуба Муфти, която бе арестувана през последните дни от индийските власти.

„Физически не е възможно да държиш хората като пленници през целия им живот“, казва тя пред Франс прес в град Сринагар.

Макар индийските националисти да си мислят, че поправят една историческа грешка, като унифицират законодателството на Кашмир с това на останалата част от Индия, мнозина експерти поставят под въпрос използвания за тази цел метод.

Решението бе подготвено при спазването на строга тайна и бе прието под формата на президентски указ. Парламентарният дебат по въпроса в Делхи премина експедитивно в рамките на няколко часа, докато местното население беше откъснато от света.

„Методът на изпълнение, макар да бе невероятно ефикасен, за пореден път постави в центъра на играта измамата, дезинформацията и политиката на комунитаризма“, казва експертът по борбата с тероризма в Южна Азия Аджадж Сахни.

Другият голям въпрос е курсът, който ще възприеме Пакистан. След като определи отмяната на специалния статут на Джаму и Кашмир като „незаконна“ и обеща да отнесе случая пред международните инстанции, Пакистан обяви, че ще експулсира индийския посланик в Исламабад и че ще преустанови двустранната търговия с Индия.

Според базирания в Ню Йорк експерт по геополитика Анкит Панда Кашмир е в „центъра“ на интересите на пакистанската армия, която доминира политиката на Пакистан в сферата на външните работи и сигурността.

Делхи отдавна обвинява съседа си, че тайно подкрепя въоръжените групировки в Кашмир – твърдения, които Пакистан отрича.

„Можем да видим как Пакистан засилва опитите си за покачване на напрежението и как все по-често прибягва до недържавни групировки, за да атакува индийските паравоенни формирования в Кашмир. Ако пакистанската армия реши да реагира по този начин, ситуацията ще започне да става много опасна“, смята Панда.

Двете ядрени сили на Южна Азия вече са водили две войни помежду си заради Кашмир (през 1947-49 и през 1965 г.). През февруари отношенията им бяха белязани от ново покачване на напрежението след самоубийствен атентат срещу конвой с индийски полицаи, при който загинаха близо 40 души.

Според Садананд Думе, анализатор от Американския предприемачески институт във Вашингтон, още е прекалено рано да се каже дали маньовърът на Нарендра Моди ще бъде възприет като „мъдро решение или историческа грешка“.

„Две неща обаче са ясни: Индия пренебрегна чувствата на кашмирците и взе рисковано решение, което може да доведе до почти невъобразими последици“, изтъква експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.