Мицотакис предприема обещания завой надясно

Само месец след избирането му гръцкият премиер консерватор Кириакос Мицотакис предприе обещания завой надясно, залагайки върху реформа на държавата, както и върху засилване на сигурността и на частния сектор.

За да се обърне четиригодишната страница на лявото управление, три законопроекта бяха незабавно внесени в парламента след победата на Нова демокрация на парламентарните избори на 7 юли с цел да се постигне приемането им преди края на тази седмица. Една спешна задача преди парламентарната ваканция, която вече бе отложена заради летните избори.

Два текста бяха гласувани вече, а третият се очаква да бъде гласуван до петък.

Първата реформа, приета миналата седмица, предизвика най-малко вълнения: намаляването на данъка върху недвижимите имоти – данък, въведен под натиска на кредиторите по време на кризата, и критикуван от гърците.

Това намаляване, което бе обещано също и от неговия предшественик, но само за дребните и средни собственици, е разширено от новото правителство до големите собственици.

Целта е „да се възроди средната класа“, бе заявил премиерът пред парламента. Законодателната промяна получи широк консенсус.

За сметка на това законът за реорганизация и „прозрачност“ на правителството и „на централната държавна администарция“, гласуван във вторник вечерта като цяло само от управляващото мнозинство, повиши с една степен конфронтацията между десницата и левицата.

Този закон, определен от премиера като „безпрецедентна инициатива“, цели да подобри „ефикасността“ и „координацията“ на правителствената машина и да се бори срещу „клиентелизма“ и „бюрокрацията“ – ендемични проблеми в Гърция.

Текстът предвижда засилване на „председателството на правителството“ – орган, подчинен на премиера, който се превръща в нещо като „работна група“ „с разширени пълномощия“ – модел, вдъхновен от други европейски страни, според Нова демокрация.

„Бюрокрацията струва 7 процента от брутния вътрешен продукт – най-високият процент в Европа“, изтъкна като аргумент през паралмента Кириакос Мицотакис.

Но опозицията критикува „хиперконцентрацията“ на изпълнителната власт и отслабването на ролята на министрите. Бившият премиер Алексис Ципрас обвини правителството, че създава „партийна държава“ и че увеличава броя на правителствените сътрудници, което ще обремени бюджета на държавата.

Привърженик на частно-публични партньорства, премиерът Мицотакис смени освен това директорите на някои държавни или полудържавни структури, като назначи кадри от частния сектор, и обяви постепенно намаляване на данъците за предприемачите.

Сигурността е друг приоритет на правителството с назначаване на 1500 нови полицаи, засилване на контрола на границите, ускоряване на връщането в Турция на мигранти, които не са получили убежище в Гърция, или премахмане на мярка, улесняваща достъпа на мигранти до социално осигуряване.

Министерството за миграционната политика бе премахнато. Управлението на близо 70 000 мигранти в страната и на подновяването на мигрантския приток е вече в ресора на заместник-министрите по въпросите на защитата на гражданите.

В четвъртък дебатът по третия проектозакон, който се очаква да премахне „университетското убежище“, се очертава бурен. Става дума за отмяна на забрана за полицията да влиза в университетите – закон, наследен от студентски бунт срещу диктатурата на полковниците (1967-1974), който Кириакос Мицотакис иска да премахне, за да „възвърне сигурността“ в университетските кампуси.

Целта е да се предотвратяват градските безредици, виновниците за които често са базирани във факултетите, според правителството.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.