САЩ: Ще има ли промяна след двете масови стрелби

Масовите убийства в Ел Пасо и Дейтън. Снимка: от тв екрана

„След две масови стрелби, ще променят ли републиканците позицията си за огнестрелните оръжия?“, гласи заглавието на в. „Ню Йорк таймс“, цитирано от БТА.

Изданието пише, че след последните две масови стрелби в САЩ, в които през уикенда бяха убити 31 души, президентът Тръмп проучва възможността да подкрепи по-обстойни проверки на желаещите да купуват огнестрелно оръжие, а лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл е дал да се разбере, че би обмислил такава идея.

Не се знае дали президентът или Макконъл ще подкрепят подобна законова мярка, срещу която и двамата в миналото са се обявявали против и която ще трябва да преодолее отпора от Сдружението на притежателите на огнестрелно оръжие и други влиятелни консервативни групи, отбелязва вестникът.

Желанието им да проверят доколко такава мярка е политически приемлива и изпълнима обаче показва, че републиканците усещат натиск да предприемат някакви осезаеми действия след масовите стрелби в Ел Пасо и Дейтън. Макконъл каза, че законова мярка за разширяване на проверките за всички желаещи да купуват огнестрелно оръжие ще е приоритет, когато Сенатът възобнови работа следващия месец.

Ако Тръмп подкрепи такъв нормативен акт, а Макконъл покаже, че е готов да внесе такава мярка в Сената, това ще е знак за фундаментална промяна в дебата за контрола над огнестрелните оръжия в САЩ. След предишни масови стрелби подобни дискусии Тръмп и републиканците в Конгреса да спрат да се противопоставят на разширени проверки на купувачи на огнестрелни оръжия не стигаха доникъде, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

След двете масови стрелби през уикенда демократите преосмислят нежеланието си да подновят забраната на продажбата на автоматични оръжия, която изтече през 2004 г., пише в. „Вашингтон пост“.

Конгресмените демократи не подновяваха тази продължила десет години забрана дори когато държаха мнозинство в Конгреса заради натиска от съпартийците си от селските райони и хората, които обвиняват тази забрана за поражението на партията в междинните избори за Конгрес през 1994 г., когато тя бе въведена, пише изданието.

Според сенатора демократ Крис Мърфи противниците на тази забрана обаче вече са „изчезващ вид“.

Все пак малцина смятат, че е вероятно да се въведе отново подобна забрана за продажба на този тип оръжия в близко време. Тази седмица президентът Тръмп каза, че „няма политически апетит“ към подобна мярка, макар и публично да споменава възможността за разширени проверки на желаещите за купуват огнестрелни оръжия въпреки съпротивата на защитниците на правото на притежание на огнестрелно оръжие, отбелязва „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.