Политическа неяснота в Италия след неочакваната правителствена криза

Ди Майо, Конте и Салвини в парламента. Снимка: от тв екрана

Предсрочни избори или експертно правителство? Внезапното решение на лидера на „Лига“ и силния човек в италианското правителство насред лятото да разтури популистката коалиция, която управлява от 14 месеца, потопи Италия в неяснота.

Несъмнено ще се произведат избори, но кога и с какво правителство? Кабинет от технократи, който да подготви изборите? Или сегашното правителство, което да движи текущите въпроси в очакване на вота?

Съобщението на крайнодесния лидер бе внезапно и свари неподготвен вече бившия му съюзник Луиджи ди Майо, ръководител на антисистемното „Движение 5 звезди“.

„Да отидем незабавно в парламента, за да заявим, че вече няма мнозинство и бързо да дадем отново думата на избирателите“, каза Матео Салвини в изявление.

Той използва случая, за да даде на практика начало на предизборната си кампания на среща в централния град Пескара. „Казват ни, че не може да намаляваме данъците. Ако ни дадете силата да го направим, ще докажем, че е възможно да се намалят данъците на италианските работници“, заяви той пред симпатизантите си.

Това неочаквано решение на Матео Салвини разгневи премиера Джузепе Конте и Луиджи ди Майо. Конте заяви, че Матео Салвини ще трябва „да обясни и да оправдае“ пред италианския народ решението си да сложи край на управляващата популистка коалиция, след като „Лига“ получи на практика всичко, което искаше. Ди Майо пък обвини Матео Салвини, че нехае за интересите на страната заради благоприятните за него проучвания на общественото мнение.

Кризата в коалицията бе породена от последното гласуване в парламентарната сесия в сряда, което беше за железопътната линия Лион-Торино.

„Движение 5 звезди“ бе единствената парламентарна сила, която подкрепи внесеното от нея предложение против високоскоростната френско-италианска ж.п. връзка, а „Лига“ одобри две предложения на опозицията в подкрепа на проекта.

„Избори още през октомври?“

Според италианските медии „Лига“ иска парламентарните избори да се произведат през втората половина на октомври. Споменават се датите 13, 20 и 27 октомври.

Която и да е датата, „Лига“ ще се яви в силна позиция. Допитванията й отреждат между 36 и 38 процента от гласовете или дори повече, което потенциално би й позволило да управлява почти сама или с гарантираната отсега подкрепа на постфашистката партия „Италиански братя“. „Движение 5 звезди“ силно изостава с около 17 процента подкрепа.

Голямата неизвестна е реакцията на държавния глава Серджо Матарела, който единствен има правомощия да разпусне парламента след консултации с председателите на двете камари и основните политически лидери, преди да насрочи избори.

А както е известно, Матарела е против избори през есента, тъй като в периода септември-октомври правителството трябва да подготви бюджета за следващата година, да го обсъди с Брюксел и да го внесе за приемане в парламента.

Едно очакващо избори правителство, което просто решава текущи въпроси, не би имало необходимата тежест да преговаря с Брюксел и тази ситуация може да навреди на Италия на финансовите пазари.

Според агенция АДЖИ Сенатът може да заседава на 20 август, за да удостовери падането на правителството, а парламентът може да бъде разпуснат няколко дни по-късно. След това съгласно италианската конституция трябва да се насрочат нови избори в срок от 50 до 70 дни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.