Да пуснеш пак 3 и 4-ти блок на “Козлодуй е като да извадиш Живков от гроба

Сладка тема е “Козлодуй” за политици от всички партии и за президента Първанов особено. Кой не се изреди да обяснява, че “политиците” били виновни и “продали” българските интереси. Подобно изказване за “българските политици” направи дори президентът Първанов, с което постави логичния въпрос – ами той какъв е и къде беше през последните години?

Дали наистина 3 и 4 блок на АЕЦ бяха продадени, затворени от глупост и напълно безопасни?
Ако всички тези говорители по въпроса за “Козлодуй” са поне малко честни, трябва да кажат нещо, което никой досега не казва – че Европейската комисия има решение да се закрият всички ядрени реактори първо поколение. И това стана – последно в Европа заедно с “Козлодуй” бяха затворени и 4 реактора във Великобритания (за които у нас разни експерти все повтаряха, че били по-стари и опасни от “Козлодуй”), закрити бяха в Словакия, в Литва (където 90% от електроенергията на тази страна е от АЕЦ, а не 35% като у нас).

Това решение за реакторите първо поколение беше така старателно прикривано от българските експерти, медии, политици, че тук почти никой не знае за него. Тук знаят само, че реакторите в “Козлодуй” са “безопасни” и всички ядрени експерти по света ги признават за такива. Трябва да се направи едно уточнение обаче – както са безопасни, в 3 и 4 блок бяха налeти 500 милиона долара за повишаване на безопасността им (и това не се калкулира в цената на тока).

Затова тук постоянно повтарят, че “нашите” вече били модернизирани, а във Финландия имало същите ВВЕР и т. н. Да, във Финландия има същите, но за разлика от българските имат съвсем друга система на управление и са покрити със саркофаг, както реакторите от следващото поколение. Затова оценката за блок 3 и 4 беше, че не могат да се модернизират на разумна цена. Глътнаха 500 милиона и трябваше да глътнат още Бог знае колко, за да се изравнят със следващо поколение реактори.

Който иска да ги пусне трябва да знае пред какво се изправя – ЕС да преразгледа затварянето на реакторите в Словакия, Литва и т. н. А опитите да се пуснат може и да послужат за повод за отказ на финансиране за строителство на АЕЦ “Белене” от Европа.

Евродепутати от ГЕРБ щели да прожектират филм в европарламента за АЕЦ и да лобират. Журналистът Тома Томов е направил агитационен филм “Restart Kozloduy”, в който няма нито едно мнение или факт против централата.
Отново журналисти пишат, че решението за спирането на “Козлодуй” било “политическо”. Медийна пропаганда като по Живково време.

И вместо напред, българските политици отново гледат назад.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.