Теории на конспирацията: „Самоубиха“ ли в затвора милиардера-педофил Джефри Епстайн?

Фалшива снимка, на която Епстайн е монтиран до Тръмп и дъщеря му Иванка, се разпространява в социалните мрежи


Вeстник „Лос Анджелис таймс“ приканва читателите си да изоставят конспиративните теории относно смъртта в затвора на финансиста Джефри Епстайн, обвинен в организиране на проституция и сексуална експлоатация на непълнолетни. Изданието посочва, че повечето от вписванията в два хаштага в „Туитър“ – #EpsteinMurder и #ClintonBodyCount – започват с думи на автора, че не е привърженик на теориите за конспирация, след което излага именно такава теория.

Вестникът описва някои от тези „теории“. Една от тях хвърля вината върху президента Доналд Тръмп и главния прокурор Уилям Бар и твърди, че влиятелни хора в министерството на правосъдието са се опасявали, че Епстайн ще уличи видни политици и затова е бил убит, а не се е обесил, както се твърди. В друга теория името на Тръмп е заменено с името на експрезидента Бил Клинтън като поръчител на убийството.

Въпреки тези сензационни обяснения за смъртта на Епстайн, намесващи имената на бивш и настоящ президент, продължава изданието, по-основателното предположение е самоубийство, за което говорят и известните досега данни. Според доклад на Бюрото за съдебна статистика нивото на самоубийствата сред задържаните в окръжни затвори е по-високо (46 на 100 хиляди) спрямо това сред излежаващите присъди в щатски затвори (15 на 100 хиляди). Обикновено окръжните затвори са местата, където хората биват вкарвани веднага след ареста и те осъзнават, че с досегашния им живот е свършено и шокът от задържането ги води до депресия. Лосанжелиският вестник отбелязва, че Епстайн не е бил в окръжен затвор, а във федерален, но вероятно също е изживял такъв шок – „един ден си на частния си остров, а на следващия си в бетонна кутия“.

Според медийни съобщения Епстайн не е бил под специално наблюдение за предотвратяване на самоубийство, но дори да е бил наблюдаван, резултатът би би същия, посочва „Лос Анджелис таймс“, като се позовава на друг доклад. Според проучване на Федералната шерифска служба (U.S. Marshal Service) около 8 на сто от самоубийствата в изправителните институции са на задържани под специално наблюдение. В доклада се казва, че над 90 на сто от самоубийствата в затворите са извършени чрез обесване. Втората най-разпространен начин е чрез свръхдоза наркотици.

„Така че нека всички ние, включително президентът, трябва да оставим настрана конспиративните теории и да почакаме да излязат наяве фактите“, призовава „Лос Анджелис таймс“.

Смъртта на Епстайн прехвърля светлината на прожектора към неговата приятелка Гислейн Максуел, пише „Вашингтон пост“. Много от жените, разказали какво според тях им е сторил в миналото финансистът, твърдят, че Максуел е била негова съучастничка. Към нея засега няма предявени обвинения и тя заявява, че не е извършила нищо нередно. Но източници, близки до разследването, казват, че властите изпитват затруднения в издирването на Максуел, посочва вашингтонското издание.

Британският „Индипендънт“ смята, че смъртта на Епстайн няма да попречи на истината да излезе наяве и неговите обвинителки трябва да бъдат чути. Милиардерът вече няма да може да се изправи срещу разкритията на своите жертви, но мнозина други – президенти, принцове, професори – ще бъдат налице.

През следващите седмици ще узнаем част от истината. Аферата Епстайн съдържа множество твърдения, очевидци и доказателствен материал. Този път пострадалите ще бъдат чути и те заслужават да могат да опишат какво им се е случило, допълва „Индипендънт“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.