Защо не предизвика въодушевление кандидатът на Демократична България за кмет на София?

Защо не се приема с възторг кандидатурата на Демократична България за кмет на София?

Изглежда странно, въпреки че техният кандидат, архитект Борислав Игнатов, е по-подходящ за кмет от Фандъкова и Мая Манолова. Той е архитект и професионално превъзхожда двете потенциални фаворитки за поста.

Откъде идва тогава недоволство и разочарование?

Усещането е, че от пръв поглед създава впечатлението за неизбираем, който участва на принципа на Кубертен в Олимпийските игри – не е важна победата. Кандидатура, напълно в профила на капсулирана малка градска прослойка.

Архитектът, който имал и професионален опит по света, го разнасят из интернет с нелепия му проект за преобразуване на паметника на Съветската армия, като вместо фигурите с шмайзерите, отгоре да се сложи гигантски шарен тулум, с изображението на герба на България от две страни, в който на кръгъл час ще бие камбана (виж илюстрацията по-долу).

Толкова нелепи паметници и при соца не са предлагали. Нито една художествена комисия навремето нямаше да допусне такова нещо. Проектът представи самият архитект преди два месеца, с уговорката „ако бях кмет на София”.

Като че ли това е смисълът на цялата дейност на кандидата, венец на всичките му способности. Така оставя съмнение, че едва ли не като кмет от него могат да се очакват такива нелепи проекти.

И така напълно се вписва в представите на онези привърженици на Демократична България, за които идеологическите абракадабри са на преден план. И заради които те не могат да наберат достатъчно широка подкрепа в обществото.

Разочарованието идва и от това, че се попарват надеждите, че някой някога вдясно може да изправи сериозен конкурент срещу Фандъкова, че Демократична България може да намери по-адекватна личност, с по-широка социална подкрепа.

Проектът на арх. Борислав Игнатов, с който предлага да се преобразува така паметникът на Съветската армия. Снимка: страница на автора
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.