Поразклатена Г-7 се събира в Биариц

Вечно непредсказуемият Тръмп, Джонсън в капана на Брекзит, Конте с несигурно премиерство. Клубът на либералните демократи от Г-7, чийто домакин в Южна Франция този уикенд ще бъде Еманюел Макрон, не е в много добра форма, но ще се опита да демонстрира геополитическата си значимост на фона на големия брой световни кризи.

Напрежението в Арабско-Персийския Залив, търговската война между Вашингтон и Пекин, извънредното положение с климата – броят на горещите теми нараства, като сред тях е и кризата в Хонконг, която може да бъде обсъдена на срещата. Такава тема е и кризата в Кашмир, която със сигурност ще бъде дискутирана, тъй като индийският премиер Нарендра Моди е поканен в Биариц (балнеоложки курорт, в който заради срещата са предвидени сериозни мерки за сигурност).

Епохата, когато бе възможно страните от Г-7 да излязат с единна позиция, обаче е отминала „в един свят, който днес е силно фрагментиран, доста неустойчив и където общоприетите рамки вече не се ползват задължително с ефективността, каквато имаха в миналото“, обобщава източник, близък до френското президентство.

Основният нестабилен елемент в групата очевидно е Доналд Тръмп. Няколко други лидери обаче са в сложно положение, което поставя под въпрос позициите им, като например Борис Джонсън, намиращ се в центъра на психодрамата на Брекзит, Ангела Меркел, стигнала до крайно изтощение след 14 години на власт, и Джузепе Конте, чието правителство е изложено на опасност в Италия.

„Форматът и самото съществуване на Г-7 са обект на дискусия, тъй като това беше мястото, където старият Запад можеше да дебатира искрено и да изразява общи позиции с голяма важност за големите международни предизвикателства. Всичко това в момента изчезва заради наблюдаваното разпиляване“, обяснява пред Франс прес бившият италиански премиер Енрико Лета, декан на училището за международни отношения към Университета по политически науки в Париж.

Разногласия

В този сложен контекст Еманюел Макрон, който се опитва да играе ролята на посредник (той се срещна вчера във Франция с Владимир Путин, чиято страна бе изключена от Г-8 през 2014 г.), иска да реформира този формат, който нарече „театър на сенки и разделения“ след миналогодишното издание на Г-7 в Канада, белязано от зрелищен гневен изблик на Доналд Тръмп.

По тази причина не се очаква да бъде приета заключителна декларация – нещо твърде сложно предвид сериозните разногласия между членовете на групата по въпросите на климата, иранската криза, кризата с мигрантите, Брекзит и т. н.

Френското председателство ще се опита да насърчи появата на „коалиции от заинтересовани страни“, които искат да „предложат конкретни решения на големите предизвикателства“, твърди френски източник – по тази причина са поканени няколко държавни ръководители извън Г-7. Освен Моди, това са президентите на Чили Себастиан Пинера и на Египет Абдел Фатах ас Сиси, както и няколко африкански лидери като Пол Кагаме (Руанда), Марк Кристиан Каборе (Буркина Фасо) и Маки Сал (Сенегал). Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче отмени пътуването си по здравословни причини.

„Г-7 бе създадена като клуб на либералните демокрации… а либералните демокрации все още имат какво да дадат на света и как да допринесат за колективната стабилност, мира и сигурността“, казва друг френски източник, правейки резюме на задачата, която се опитва да изпълни Еманюел Макрон.

Ос Джонсън-Тръмп?

Официалната тема на срещата ще бъде „борбата срещу неравенствата“.

Сред „големите предизвикателства“ фигурира и извънредното положение с климата. „Всички членове с изключение на Съединените щати ще поемат ангажимент да приложат на практика Парижкото споразумение за климата, да изразят подкрепа за срещата на ООН за климата през септември и да защитават биологичното разнообразие“, казва Джон Киртън, директор на екипа за изследване на Г-7 в Университета на Торонто.

По икономическите въпроси лидерите може да утвърдят постигнатите в средата на юли от финансовите министри на страните им договорки за споразумение за облагане с данъци на големите технологични компании.

Но както често става, при подобни срещи най-интересното не е включено в програмата – непредвидените неща, езикът на тялото на лидерите, кой с кого се среща на четири очи, ще се сближи ли Борис Джонсън с Доналд Тръмп, за да се застрахова за Брекзит без сделка? Ще бъде ли изолиран американският президент по същия начин, както на прочутата снимка от срещата на Г-7 в Канада, на която той седи в присъствието на останалите лидери, които изглежда се опитват да го убедят в нещо?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.