Семето на мъжете става безплодно. Как се забременява от донор?

Студенти по медицина стават най-често спермодарители на бездетни майки. Митове за мъжката потентност

Д-р Станиславов показва как се случва естественото оплождане.

В Семинологичната лаборатория в СБАЛАГ „Майчин дом“ наскоро изследвали мъж, който се оплакал, че вече 5-а година с партньорката му се опитват да имат дете, но не се получава. Под микроскопа се оказало, че в семенната течност на мъжа няма нито един сперматозоид.
„В наши дни около 8% от мъжете, които посещават кабинета в „Майчин дом“, имат този проблем. Под микроскопа картината е лунен пейзаж – не се вижда никакъв живот“, казва д-р Ромил Станиславов, консултант в Семинологичната лаборатория и създател на първата спермална банка в България, която се намира и до днес в „Майчин дом“.

През последните 10 години спермалното качество на мъжете в световен мащаб силно се влошава. Изследванията показват, че мъжкият фактор като причина за безплодието на семейните двойки нараства и в момента той вече почти заема 50%, докато преди години е бил 30-35%. Ето защо съвременната медицина търси нови методи за изкуствено оплождане.

„Досега мъжкият фактор се неглижираше и не се изследваше задълбочено, но е крайно време да се обърне внимание на проблема, защото вече намираме влошено спермално качество при все по-млади мъже“, казва д-р Весела Николова, която завежда Семинологичната лаборатория. „Много мъже се заблуждават, че когато нямат проблем със сексуалната функция, нямат проблем и с репродуктивната функция. Щом отделя съответния еякулат, мъжът смята, че всичко е наред. Има ли секс, оргазъм, еякулация, значи всичко е наред. В това отношение голяма част от мъжете са неинформирани“, казва д-р Николова.

Д-р Николова подготвя епруветките за извършване на „суим ап“ – метод за подбор на подходящи за оплождане сперматозоиди в изкуствена хранителна среда.

Сред причините за мъжкото безплодие са различни социални фактори (най-вече стресът), обездвижването, депресията, тютюнопушенето, алкохолизмът, нарастващият брой на психичните заболявания. Специалистите препоръчват на мъжете да спортуват по-редовно, но да избягват хаотичното приемане на лекарства, анаболи и добавки, без лекарска препоръка и наблюдение.

Злоупотребата с анаболи, хранителни добавки, допинг и др. често води до пълна загуба на оплодителната способност, предупреждават специалистите. „Когато преди време при нас доведоха един олимпийски шампион по силов спорт от близкото минало, той едва успя да влезе през вратата – беше огромна горила – висок, с големи скули, яки мускули, грамадни ръце. А в семенната му течност нямаше нито един сперматозоид. Същото сме наблюдавали и при мъже, които искат да имат много красиви тела и се занимават с бодибилдинг. Суетата и незнанието може да увредят трайно спермограмата на мъжа“, казва д-р Станиславов.

От вредните навици най-зле върху качеството на спермата се отразява тютюнопушенето. Вече има научни публикации и изследвания за силното токсично влияние на микроелемента кадмий, който се съдържа в цигарите и в цигарения дим. Този микроелемент уврежда не само спермалното качество на семенната течност, но и функцията на сперматозоидите. Тютюнопушенето довежда също до хиповитаминоза на витамин Б5 и на витамин С (който влиза в най-различни ензимни системи, включително и тези на половата система).

„Мъжете изпитват ужас от спермалния анализ, но това е едно рутинно изследване, при което резултатите се получават още същия ден“, казва д-р Николова. Необходимо е само мъжът да спази условията за извършването на спермограма – да има от 3 до 5 дни полово въздържание, в които е желателно да се въздържа и от употребата на алкохол.

Така изглеждат кабинките, в които се усамотяват дарителите на генетичен материал. По стените са налепени снимки на разголени красавици, а на кушетката са подредени еротични списания. Снимки: авторката

Това изследване е специализирано, за него няма клинична пътека и то винаги се плаща. Цената е 30 лева. „След като направим изследването, ние тълкуваме резултатите на пациента. На самия фиш с резултатите от спермограмата има заключение и съответно – препоръки, ако е необходимо да се направи нещо допълнително“, казва д-р Николова.
Забременяване по естествен начин и чрез донор

Защо оплождането е най-ефективно, когато се случва по естествен начин, а всички останали методи се оказват по-рисковани, скъпи и неуспешни, особено ако са по-отдалечени от природния процес? При естественото оплождане женският организъм избира кои сперматозоиди (от всички между 100 и 700 милиона) да допусне до матката и кои да отпаднат, подрежда най-добрите в коридори и допълнително подпомага най-бързите в решителното надбягване.

Нагледен модел на цервикалната слуз, която е разделена на коридори. Женският организъм е подбрал най-добрите сперматозоиди и ги е пуснал да се придвижват по коридорите нагоре към матката. Всички нестандартни и дефектни сперматозоиди остават извън състезанието.

За целия месец жената може да забременее само в един от дните, в рамките на максимум 12 часа, когато зрялата яйцеклетка се отделя и очаква оплождане (т.нар. период на овулация). Тогава се отваря и входът към матката на жената. През останалото време „вратата“ е затворена и дори да има сперматозоиди във влагалището, те не могат да се придвижат нагоре. Това е защитна реакция на женския организъм – чуждите клетки може да причинят инфекция и рискът си заслужава само в името на по-висшата цел – възпроизводството.

Видеозапис на сперматозоидите през микроскопа на д-р Николова
[swf] data=“http://www.youtube.com/v/aEpGQ69HgIw“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

По време на овулацията женският организъм избира най-добрите сперматозоиди от цялата фракция и ги пуска да се придвижват нагоре към матката. Състезанието по бързо плуване на сперматозоиди се извършва в т.нар. цервикална слуз, която има много интересно устройство – разделена е на отделни коридори. Женският организъм подрежда най-добрите участници в коридорите, отваря вратата и състезанието започва.

Избраниците са само стотина на брой. Всички останали стотици милиони сперматозоиди, които не са в „топ 100“, отпадат от състезанието, без да получат шанса да се надбягват с другите, за да създадат живот.
Победителят е само един. Някои казват, че това е най-бързият, но според други, най-бързите умират, докато се опитват да пробият обвивката на яйцеклетката, а след тях идва някой по-бавен и опложда яйцето „на готово“. Каквато и да е истината, женският организъм е избегнал риска яйцеклетката да бъде оплодена от дефектен, нестандартен или неподвижен сперматозоид много по-рано – още при селекцията на 100–те най-добри сперматозоида.

Този уникален ритуал, по който се случва естественото оплождане, и до днес не може да се възпроизведе в изкуствена среда. Ето защо специалистите по стерилитет съветват хората в репродуктивна възраст редовно да се изследват, за да реагират навреме при опасност от увреждане на оплодителните им способности.

Въпреки всички съвременни методи за лечение на мъжкия стерилитет, някои мъже така и не успяват да възвърнат оплодителната си способност. В тези случаи може да се прибегне до забременяване със сперма от донор.

Донорите са анонимни дарители на генетичен материал. Д-р Николова и д-р Станиславов от Семинологичната лаборатория към „Майчин дом“ споделят, че внимателно избират дарителите не само по външен вид, но и по здравословно състояние и интелект, а след това ги „вербуват“ за каузата. Даряването на генетичен материал е свързано с неколкомесечни изследвания, огромна отговорност и стриктно придържане към определени правила.

„Не чакаме да ни се предлагат различни хора за донори, а сами ги търсим и се стремим да изберем най-добрите във всяко отношение, защото мислим и за следващия момент, а именно – детето, което ще „дарим“ на хората, да бъде олицетворение на жадуваната от тях радост и реализация като родители. С избора си на донор, ние определяме и поведението на бъдещото им дете, и други негови качества, което е изключително отговорна задача. Хубаво е фракцията от сперматозоиди да е отлична, хубаво е донорът да е здрав и да има нормални визуални белези, но ние гледаме и неговия характер – ако той е агресивен или нещо друго в поведението му ни прави лошо впечатление, какъв е смисълът да дарим такова нещо? Селекцията, която правим, има за цел, погледнато от всички страни, да изберем най-доброто“, казва д-р Николова и добавя: „Това, което ме прави най-щастлива, е когато родителите на реализирано от донор дете се върнат и кажат – искаме още едно, ако може от същия донор“.

Най-честите донори – студенти по медицина

Най-често за донори се използват студенти по медицина и стоматология, защото те са млади, доказали са интелектуалните си качества (щом са приети медицина) и полагат професионална клетва, която ги прави по-отговорни към собственото им здраве и здравето на другите, възпитава ги в хуманност и ги учи да оказват медицинска помощ. „Имали сме донор – студент по медицина, който правеше силно впечатление със своята точност, стриктност, изрядност и интелект. По същия начин изглеждаха и сперматозоидите му – изрядни и перфектни, което говори и за начина му на живот. Много неща може човек да си каже под микроскопа за един мъж“, казва д-р Николова.

Д-р Весела Николова показва как по изкуствен начин се прави подбор на годни за оплождане сперматозоиди. Методът се нарича „суим ап“. Идва от английското „swim“ – плувам и „up“ – нагоре – буквално значи „изплуване“. Когато един сперматозоид няма добра морфология и подвижност, той не може да изплува в изкуствената хранителна среда. Това значи, че и в естествени условия няма да бъде допуснат до процеса на оплождане. Снимка: авторката

Освен избраните и одобрени дарители, в лабораторията често идват да си предлагат услугите слабообразовани сезонни работници по строежите или служители от градския транспорт, които са прочели във вестника за лабораторията, носят фалшиви бележки и очакват да спечелят много пари. Докторите тактично ги отпращат. Своеобразна „цедка“ за кандидат-донорите са и предварителните изследвания, които включват СПИН, Васерман, австралийски антиген, хепатит С, кръвна група, бележка от психодиспансер, че мъжът не се води на отчет и др.

„Някои кандидати по 4-5 месеца не могат да си направят всички изследвания и тук вече е спънката за онези, които смятат, че това е като кръводаряването. Вижда се сериозността на един човек и отношението му към самата дарителска отдаденост“, казва д-р Николова.
След като кандидат – донорът е одобрен за дарител, може да си докарва допълнително по 100 – 120 лева на месец, но това зависи от качествата на „материала“ и търсенето, така че може да получава и по-малко пари, казва д-р Николова. Дарителската сперма се замразява и се съхранява в течен азот.

Митове за мъжката оплодителна способност

1. „Щом мъжът е потентен и има еякулация, значи няма проблем с оплодителната способност.“ Както се оказва, често се случва мъжът да има нормален сексуален живот и въпреки това изобщо да не произвежда сперматозоиди или те да не са годни за оплождане. Повечето български мъже обаче, още от едно време са свикнали да мислят, че само жените са причина за безплодието в брака. „Предразсъдъците на някои мъже по този въпрос са толкова силни, че някои от пациентите ни (особено ако са от Южна България), отричат, че проблемът е в тях, дори когато си виждат резултите от спермограмата“, казва д-р Николова.

2. „Трябва да работите здраво по въпроса“, казват приятели и роднини, ако някое семейство има затруднения със зачеването. Специалистите подчертават, че прекалено честите сексуални контакти силно влошават спермалното качество. При желание за забременяване, половите контакти трябва да са от 2 до 3 пъти седмично, за да има качество на сперматозоидите, те да се движат добре и да са с нормална морфология. „В този смисъл изобщо не съветваме младите да следват македонската традиция. Тя повелява – колкото стаи има къщата, толкова блюда да сложи булката на масата. Докато мъжът не ги изяде, не трябва да става от масата. След това трябва да „уважи“ жена си във всяка от стаите на къщата“, казва д-р Станиславов.

3. Друг вреден съвет, който недобросъвестните роднини и комшийки дават на жената, ако не може да зачене, е: „Щом като не можеш да забременееш от този мъж, смени петела.“ Според д-р Станиславов е много нехристиянско да се дават такива съвети. Вместо това, той препоръчва хората да потърсят лекарска помощ, да си направят изследвания, да се установи причината за трудното забременяване и да се работи в посока на това да се подобри спермалното качество, защото има много възможности за лечение и човек трябва да се възползва от тях.

– Търсят ли в България самотните жени и хомосексуалните двойки донорски материал за забременяване?
– Колко струва едно оплождане с дарителска сперма?
– Как се определя кой донор е най-подходящият дарител за дадена жена или семейна двойка?
– Колко деца е позволено по закон да „се направят“ чрез спермата на един дарител?

Отговорите на тези въпроси виж тук в интервю с д-р Весела Николова

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.