Колко богат е Путин?

Според официалните данни финансовото състояние на руския президент е по-скоро скромно. На това твърдение обаче не вярва почти никой. А според едно изследване Путин е милиардер и най-богатият мъж в Европа.

В декларацията си за имотното състояние Путин е декларирал апартамент, парче земя, два стари автомобила и 200 000 долара. Експерти обаче оценяват богатството му на около 40 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Президентът Путин не живее в разкош. В Санкт Петербург семейството му има малко жилище, близо до Москва притежава парченце земя, а в няколко сметки Путинови са заделили бели пари за черни дни в размер от 200 000 долара. Към семейното имущество спадат и два съветски автомобила от 60-те години. Владимир Путин ги наследил от баща си. Годишната заплата на руския президент е 100 000 долара, т.е. тя е по-скромна и малка от заплащането на доста други държавни глави. Американският президент Джордж Буш например получава половин милион долара. През октомври кандидатстващият за място в Държавната дума Путин обяви имотното си състояние, както повелява Законът за кандидатстващите за мандат в Думата. В сравнение с последната информация от 2004 година, когато той беше избран за втори президентски мандат, богатството му се е стопило наполовина. Оказва се, че колкото по-дълго е на поста, толкова по-зле изглежда финансовото му положение. Обявяването на собствеността на политиците в Русия обаче редовно е повод за всенароден смях. Защото никой не взима данните за чиста монета.

Съвсем други числа представя политологът Станислав Белковски. Лидерът на руски мозъчен тръст оцени богатството на президента на около 40 млрд. долара. Така шефът на Кремъл се оказва най-богатият мъж в Русия и в Европа. Доскоро Белковски беше част от тесен кръг, който имаше директен достъп до Кремъл. Предполага се, че през 2003 година той е инициирал кампанията срещу петролния милиардер Михаил Ходорковски и срещу концерна “Юкос”. Операцията приключи с разбиването на концерна и с отнемане на собствеността от собствениците.

Според Белковски Владимир Путин притежава 4,5 процента от руския газов монополист “Газпром”,

Според Станислав Белковски Путин притежава 4,5 процента от руския газов монополист “Газпром”, които се равняват на 13 млрд. долара. Снимка: пийкойл.ру

чиито акции през последните акции се покачиха от три на 52 долара. Делът на Путин се равнява на 13 милиарда долара. Освен това шефът на Кремъл е собственик и на 37 процента от третата по големина компания за добив на петрол в Русия “Сургутнефтегаз”, като равностойността им е 20 млрд. долара. През 2004 година компанията влезе в новините. При тогавашната ренационализация на “Юкос”, той най-вероятно е подкрепил злокобната компания-фантом “Байкалфинансгруп”, която купи изгодно “Юганскнефтегаз”. Не всички акции обаче, както беше официално заявено, са преминали при държавния концерн “Роснефт”. А правителството така и не отговори на запитването на народен представител за разпределението на акциите.
Според Белковски като собственик на акции Путин не се появява поименно в никой регистър. Мрежата от собственици на акции на офшорните фирми и фондове е доста заплетена, но накрая се разплита в швейцарския кантон Цуг и в Лихтенщайн. И най-облагодетелстван се оказва Путин.

Третият източник на изобилие за шефа на Кремъл е фирмата за търговия с петрол “Гунвор”. Въпреки че е третата в света по обем продаден петрол и най-важният износител на руски петрол, “Гунвор” няма нито уебсайт, нито представителство в Москва. Официално “Гунвор” продава петрола на четири руски фирми. “Сургутнефтегаз” от години движи петрола си изключително чрез тази компания, регистрирана освен в Швейцария, и в офшорния рай на британските Вирджински острови.

Очевидно към тази групировка принадлежи и регистрираната в кантона Цуг IPP Ltd. През 2007 година “Гунвор” отчете печалба от 8 милиарда долара и оборот от 43 млрд. долара. Твърди се, че Путин притежава половината от предприятието, което струва около 20 милиарда долара. Собственик на “Гунвор” е Генадий Тимченко, стар приятел и бивш колега на Путин. През 80-те години двамата работеха в отдела за чуждестранен шпионаж в КГБ. Междувременно Тимченко стана финландски гражданин. През 2004 година Иван Рибкин, бивш председател на руската Дума и кандидат-президент, посочи Тимченко като един от тримата мъже, които работят като “касиери” по поръчка на шефа на Кремъл. След това разкритие Рибкин изчезна по мистериозен начин, но по-късно се завърна, без да се обвърже с политиката.

Фактът, че тези подробности стигнаха до обществеността и не бяха опровергани, говори за борба за надмощие между клановете в Кремъл. Представителите на апарата за сигурност искат да принудят Путин да остане на власт и да прикрива бизнеса им. В противен случай единственото, което ще остане налице, е записаното в декларацията му за имотното състояние.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.