Тръмп или Европа? Борис Джонсън ще очертае на Г-7 реалността след Брекзит

Доналд Тръмп, Борис Джонсън. Снимка: от тв екрана

Борис Джонсън е напът да усети трудностите, произтичащи от новия глобален статут на Великобритания след Брекзит: от една страна, притисната от европейците, които изобщо не се канят да отстъпват, а от друга, от САЩ, които също не са склонни на компромиси в това, което искат в замяна на икономическата си подкрепа.

Изправен пред задълбочаваща се политическа криза във вътрешен план, в събота Джонсън ще направи своя дебют на лидерския форум на Г-7, който тази година ще се състои във френския курорт Биариц, по-малко от три месеца, преди планираното излизане на Великобритания да от ЕС дата.

При положение че не се очертава никакво споразумение с Брюксел, петата по големина икономика в света се е запътила към хаотична раздяла с най-големия си търговски партньор и гледа към другата страна на Атлантика, към президента Доналд Тръмп в очакване на ново търговско споразумение и подкрепа.

Тридневната среща в Югозападна Франция ще извади на показ новите реалности за Великобритания: сриващо се влияние в Европа и нарастваща зависимост от САЩ. Нито едното не е комфортна ситуация за родения в Ню Йорк Джонсън, който миналия месец наперено встъпи в длъжност, обещавайки Брекзит до 31 октомври, без значение от нищо.

„Обединеното кралство рискува да се окаже в некомфортната ситуация да бъде притиснато между САЩ, с които има разногласия, и Европа, над която вече трудно ще упражнява влияние“, каза Томас Рейнс, ръководител на Европейската програма в лондонския мозъчен тръст „Чатъм хаус“.

Още от край на Втората световна война Великобритания се опитва да охлади устрема на Европа към интеграция чрез така наречените специални отношения със САЩ. Брекзитът налага отказ от тази стратегия.

Излизането на Великобритания от ЕС не е залегнало в програмата на срещата на Г-7, в която ще участват лидерите на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и ЕС, но се очаква да е важна тема в разговорите в кулоарите.

Тъй като Джонсън настоява за преразглеждане на вече договореното споразумение за Брекзит, което британският парламент отхвърли три пъти и което според позицията на Брюксел не подлежи на предоговаряне, вариантът Брекзит без споразумение се смята за все по-вероятна развръзка.

И двете страни твърдят, че не го искат, но ще бъдат готови за подобен развой на събитията. ЕС настоява, че Великобритания ще пострада най-много при такъв вариант, а според изтекли документи за плановете на британското правителство „в най-лошия случай“ ще се стигне до недостиг на храни, горива и лекарства.

Освен краткосрочните проблеми според Гунтрам Волф, директора на брюкселския мозъчен тръст „Брюгел“, дългосрочните измерения може да бъдат още по-тежки, изолирайки Великобритания от най-близкия си съсед.

„Най-голямата опасност при Брекзит без споразумение са политическите измерения – за дълго в отношенията между ЕС и Обединеното кралство ще настъпи ледена епоха“, каза той.

„После Тръмп ще каже (на Обединеното кралство): „Аз съм вашият приятел“. По този начин е възможно той да вбие клин в отношенията между ЕС и Обединеното кралство“, добави Волф.

В навечерието на срещата на Г-7 Джонсън заминава за Берлин и Париж, след като не успя да излезе от задънената улица по темата за Брекзит с изпратеното до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо.

Британски правителствени източници споделят, че не очакват пробив и тази седмица, и на форума на Г-7.

„В Биариц ЕС няма да отстъпи от позициите си по темата за Брекзит“, каза европейски представител, работещ по Брекзита. „Не очакваме там да бъдат постигнати кой знае какви договорки, дори ако бъдат водени някои интересни разговори“, добави той.

Според европейски източници Брюксел вместо това изчаква да види дали британският парламент, в който едно неголямо мнозинство също се противопоставя на излизането без споразумение, ще бъде в състояние да принуди Джонсън да отложи или спре процеса на Брекзит.

Съвсем друго бе настроението сред телефонния разговор на Джонсън с Тръмп преди срещата в Биариц. В Туитър лидерът на САЩ ентусиазирано реагира след края му: „Прекрасна дискусия днес с премиера Борис Джонсън. Разговаряхме за Брекзит и как бихме могли бързо да минем към американско-британско споразумение за свободна търговия. Очаквам с нетърпение да се срещна с Борис в края на седмицата на (форума на) Г-7 във Франция!“

По-рано този месец висшият съветникът на Тръмп Джон Болтън посети Лондон с послание от шефа си, че САЩ ще оставят настрана външнополитическите различия и ще насочат вниманието си върху това да направят необходимото, за да помогнат на Великобритания да мине благополучно през процеса на Брекзит.

Джонсън и други привърженици на Брекзит са на мнение, че САЩ ще бъдат изключително важен съюзник на Великобритания, когато се освободи от оковите на европейската търговска политика, но подкрепата на Тръмп вероятно ще си има цена.

Обединеното кралство отдавна е най-близкият военен съюзник на САЩ, но статутът му на влиятелен играч в ЕС му позволяваше и да бъде на различна позиции от тази на Вашингтон, което често се случваше, откакто Тръмп е на власт.

„В момента, в който напуска ЕС, Обединеното кралство е много по-близо до европейската позиция по повечето големи въпроси, отколкото до тази на правителството на Тръмп: по климатичните промени, международната търговия и (ядреното) споразумение с Иран“, заяви Рейнс.

Затова Джонсън е притиснат между европейското и американското мислене. Той ще трябва да внимава да не ядосва Тръмп и да рискува търговските отношения, но ще трябва да гледа и да не се отчуждава от другите лидери, които имат по-мултилатерален подход към световната политика.

„Борис не трябва да се опитва да принуждава другите правителствени ръководители непременно да следват единна линия по всеки въпрос, нито да се поставя в ролята на посредник между САЩ и Европа“, написа бившият британски министър на външните работи Уилям Хейг във вестник „Телеграф“.

„Подобни опити са обречени на провал, поне засега, и е по-вероятно да завършат гротескно, отколкото с признание“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.