„Контрасрещата на върха“ е антитеза на „окопалата се“ Г-7

„Няма да замълчим“: контрасрещата на Г-7, започнала в Ирун, Испания, и Андай, Франция, иска да бъде „резонансна кутия“, където да отеква цялото недоволство срещу „капитализма крепост“. Той е въплъщаван от Биариц, напълно заприличал на „бункер“. Около 200 души и десетки организации присъстваха на старта на тази сбирка анти Г-7 за тридневна размяна на мнения и дебати, преди важна демонстрация в събота, която ще поеме от Андай и ще се насочи към окупиране на обществени места в неделя, по-близо до Биариц.

„Според нас тази седмица ще се противопоставят два свята“, обяснява Орели Труве, говорителка на „Алтернативи Г-7“. „В Биариц ще има седмина държавни глави в кула от слонова кост, обградени от смайващ полицейски и военен апарат, откъснати от населението. А в Андай има открита среща контра Г-7, многостранна и с предявяване на искания, с изключително голямо разнообразие на баски, френски и международни движения, които споделят общи ценности и надежди“.

Според нея Еманюел Макрон е демонстрирал „невъзмутим цинизъм“ като е поставил Г-7 под знака на борбата срещу неравенството, а в същото време „убива всички механизми за солидарност“ и „унищожава социалните права“.

По алеите на Фикоба, големия парк за изложения в граничния испански град, току що е окачено знамето на „селото на алтернативите“. Екологични, феминистки, синдикални и селскостопански организации поставят щандове, предлагат фланелки и литература, голяма част от която на баски.

Близо до анархистите от Националната конфедерация на труда (CNT) привържениците на бойкота срещу Израел са издигнали палестински флаг. Асоциацията, която защитава връщане на баските затворници, е на видно място.

По-нататък чучело на Еманюел Макрон държи табела „президент на неравенството“. На микрофона „жълти жилетки“ от Сен Назер, Западна Франция, обясняват причината за присъствието си, но подчертават, че не представляват движението.

„Това вече е победа“

„Тук съм, за да се информирам, да получа представа, а това не може да стане, докато стоиш в стаята си. Не всеки ден има контрасреща Г-7 във Франция“, обяснява Матиас, 28-годишен докторант по екология от Тулуза, който се разхожда между масите.

Подобно на хора от „Женева, Бретан и другаде“, той се настанява в „лагера“, специално устроен в Юрюн, близо до Андай, който може да побере 12 000 души. Толкова са хората, които организаторите очакват да се съберат на контрасрещата.

„Ние представляваме 99-те процента, за разлика от единия процент най-богати“, обяснява организаторът Себастиен Байол. Той смята, че „да бъдеш тук, вече е победа“ за толкова различни движения, чиято обща точка е желанието за „радикална социална промяна“.

Преди началото на предвидените по програма стотина дебати и семинари, Оливие Безансно от френската Нова капиталистическа партия заклейми пред журналисти „световния ред, въплътен карикатурно от своеобразна авторитарна Директория (аналогия с
комитета, натоварен с изпълнителната власт във Франция в периода между 1795-1799 г. при Френската революция -б. пр.), който
взема решения за по-голямата част от човечеството и води планетата към катастрофа“. „Не искаме този свят, в който 26 милиардери притежават повече, отколкото 3,7 милиарда души!“, крещи бившият кандидат за президент.

Докато 13 200 жандармеристи и полицаи охраняват събитието, Безансно обвинява президента Макрон, че на Г-7 „прави същия залог“, както в кризата с „жълтите жилетки“: „стреми се да демонстрира сила, за да гарантира авторитета си“. „За да се увековечи, тази неолиберална система се нуждае от все повече репресии“, отсича неговият колега от „Непокорна Франция“ Ерик Кокрел.

Организаторите повтарят неспирно, че се застъпват за ненасилие. „Ако в нашите редици има насилие, ще знаем как да се справим с него“, уверява Байол. „Но ако се случат други действия с насилие, ще обвиним държавата, която от месеци вижда, че начинът й на справяне с демонстрации не е съразмерен“.

През последните дни малки групи, основно от антифашисти и анархисти, напуснаха официалната платформа на контрасрещата, тъй като смятат, че е прекалено контролирана от държавата, за да изразят мнение извън тази рамка. Затова не е изключена появата на „блек блокс“ анархисти (тактика, използвана от протестиращи, които носят черни дрехи, скиорски маски, шалове, слънчеви очила, мотоциклетни каски, за да крият лицето и самоличността си, бел. прев.).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.