Кандидат кметовете не говорят как ще върнат на града откраднатите терени и имоти

Досега не се чу от алтернативните кандидат кметове да кажат нещо за може би най-важните неща за града.

Как ще спрат разграбването на градска собственост и как ще върнат ограбеното? Терени и имоти на града минаха в частни ръце с разни схеми.

Как ще върнат на хората затворената от 14 години къпалня „Мария Луиза” и Летния театър, които сега са собственост на Румен Гайтански Вълка, през разни офшорки. Общината е (вече) миноритарен съдружник с него.

Общинският съвет навремето с гласуване е дал тези терени в парка като дял от обща фирма с Георги Илиев, мафиот номер 1 към онзи момент. В друга страна това би предизвикало огромен скандал с продължителен медиен шум. Тук хората, които трябва да милеят за града – общинските съветници – раздават на мафиоти градската собственост. А медиите, пълни с други „милеещи” за града, въобще не се впечатляват.

Румен Гайтански Вълка е купил фирмата притежаваща къпалнята и Летния театър от вдовицата на мафиота. После Вълка е увеличил уставния капитал да изтласка общината да стане миноритарен собственик. Сега държи затворени имотите в парка (към 70 декара общо, включително с обсерваторията, построена по времето на Фердинанд). Там се правят само частни партита. И собственикът чака по-добри времена да му разрешат да строи там хотели и прочие. И това като нищо ще стане някой ден, след като общинарите така раздават имотите на града и толкова се грижат за него. За тях да построиш хотел в парк е модерност…

По същите схеми 50 декара от Южния парк постепенно са станали собственост на фирми на друг мафиот – Маджо. Бившият разсадник в гората със сгради на някогашното „Озеленяване” пък е собственост на фирми, свързани с Алексей Петров.

Накъдето се обърнеш, собственост на общината е разграбвана със схеми. Бивши общинари и шефове на общинския съвет сега са милионери.

Или например реституцията – вместо да изплати в компенсаторки претенциите на наследници за терени, които са зелени площи между блокове, в паркове и др., кметството им разрешава да строят там. Или в най-добрия случай им дава за замяна други терени.

Областен управител, който днес живее в Швейцария, раздаде царските конюшни, които сега ги опожаряват, искат да събарят и строят там „модерни” сгради.

Същият областен реституира и част от княжеската градина срещу стадион „Васил Левски”. Тя е парк, за който земите са отчуждени още от цар Фердинанд и там е построена част от старата зоологическа градина. Каква реституция, какви пет лева?

Но защо после общината е разрешила част от този представителен парк в София да стане паркинг? Може да си реституирал земя, но по предназначение тя е парк, и от общината зависи дали ще стане паркинг. Както част от парка с детски атракции срещу радиото е станала автокъща-паркинг за търговия на коли.

А разграбените сгради по разни схеми са стотици.

Та някой кандидат кмет да ги обясни тези неща, какво мисли да направи.

„Софиянци” изглежда не се вълнуват, защото и софиянци останаха малко – не само в общинския съвет, а и в София въобще.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.