Г-7 или Г-5? Тръмп и Джонсън внасят непредвидимост на срещата във Франция

Сближаването на Великобритания на Брекзита с американския президент Доналд Тръмп създава риск от още по-големи трудности при търсенето на общи позиции на срещата на Г-7 този уикенд. Върху събитието вече са надвиснали облаците на трансатлантическото неразбирателство по въпросите на търговията, Иран и климатичните изменения.

Домакинът на срещата, френският президент Еманюел Макрон, не анонсира големи очаквания от Биариц, за да се избегне миналогодишното фиаско от Канада. Тогава Тръмп шокира останалите лидери, като си тръгна рано и пропусна заключителното комюнике.

Макрон, който е пламенен еврофил и последователен защитник на мултилатерализма, ще разчита на срещата, която започва утре и приключва в понеделник, да бъде постигнат напредък в сфери на общи интереси. Официално тя е посветена на широката тема за намаляване на неравенствата.

По горещите теми участниците при необходимост ще се съгласяват, че имат разногласия.

„Трябва да променим формата. Няма да има заключително комюнике, а коалиции, ангажименти, последващи действия. Трябва да приемем, че по един или друг въпрос някой от членовете на клуба може да не бъде съгласен“, каза Макрон.

В Г-7 членуват Великобритания, Германия, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония. На срещите присъстват и представители на Европейския съюз. Макрон покани също лидерите на Австралия, Буркина Фасо, Чили, Египет, Индия, Сенегал, Руанда и Южна Африка, за да има по-широк дебат за неравенството.

Сложни теми

По-сложните дискусии обаче са по други теми. Търговската война между Китай и САЩ предизвика страхове от световна икономическа криза; европейските държави се опитват да намалят напрежението между Вашингтон и Техеран; а Тръмп прояви слаб ентусиазъм във връзка с предложението на Франция за световен данък върху многонационалните цифрови компании като Гугъл и Амазон и обърна гръб на усилията в Европа и по света за намаляване на въглеродните емисии, което да доведе до забавяне на климатичните изменения.

Кризата в Кашмир и уличните демонстрации в Хонконг също може да бъдат обсъдени на срещата в Биариц – френската столицата на сърфинга, намираща се на атлантическото крайбрежие. За охраната ще отговарят 13 000 полицаи, чиято задача е да предотвратят необуздани демонстрации срещу глобализацията.

„Няма съмнение, че ще обсъдим как търговските конфликти могат да повлияят на световната икономика. Трудно ще е обаче да отправим послание към хората, тъй като няма да има комюнике“, заяви служител на японското правителство.

Напрегнатите отношения между САЩ и основните им съюзници означават, че по въпросите, по които преди имаше съгласие, сега се търси поне някаква форма на разбирателство.

„Няма да е продуктивно да се правят опити за налагане на нещо на някого, който не иска да го направи, независимо дали става дума за Америка или за някоя от другите страни“, казва японският служител.

Освен всичко това, италианският премиер подаде оставка във вторник, в Канада предстоят избори, влиянието на германския канцлер Ангела Меркел на световната сцена намалява преди оттеглянето й, а Великобритания изглежда е на кръстопът между Брекзит и предсрочни избори.

Политически нитроглицерин

Една от неизвестните е каква позиция ще заеме британският премиер Борис Джонсън, който ще направи дебют на световната сцена на срещата в Биариц. Тя ще очертае нова реалност на фона на намаляващото влияние на Великобритания в Европа и растящата й зависимост от Съединените щати.

По-малко от три месеца преди излизането на Великобритания от ЕС, което по думите на Джонсън ще стане със или без сделка, британското правителство прави опит да се сближи с Белия дом, за да може в бъдеще да сключи с него търговски споразумения. Франсоа Айсбур от Международния институт за стратегически изследвания казва, че срещата на две личности, „които не се славят със самоконтрол, е политически нитроглицерин“.

Според него това може да се окаже забавно, „но ако попречи на действията по същество, вече няма да е забавно“.

Въпреки че Джонсън ще иска да не ядосва неуравновесения Тръмп и да излага на риск търговските отношения, според анализатори той ще се опита и да не се дистанцира от останалите лидери, които имат по-многостранен подход към световната политика. Френски дипломат, пожелал анонимност, заяви, че Париж с любопитство очаква да види как ще се развият отношенията между Тръмп и Джонсън в Биариц:

„Дори на фона на приближаващия Брекзит, ние все още имаме усещането, че когато става дума за международни кризи, Великобритания по навик се обръща първо към нас и германците“, казва дипломатът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.