Д-р Весела Николова: 10% от бездетните двойки търсят донор на сперма

Стараем се донорът да прилича на бащата

Снимки: авторката

Доктор Весела Николова е биолог. Защитила е дисертация на тема: „Мъжки идиопатичен инфертилитет“. От 10 години работи в Семинологичната лаборатория и спермална банка към СБАЛАГ „Майчин дом“, където бездетни двойки търсят донори на сперма.

Кога се налага да се използва дарителска сперма?

– В случаите, когато при съпруга или партньора не се установяват сперматозоиди. Това състояние се нарича azoospermia и се среща при 8-10% от мъжете, които се изследват за безплодие. До дарителска изкуствена инсеминация може да се прибегне и при лошо спермално качество у партньора, когато лечението е обречено на неуспех. Изкуствена инсеминация с донорски генетичен материал се осъществява след писмено съгласие от страна и на двамата партньори.

Д-р Николова пред една от банките за сперма. Снимки: Светослава Банчева

Освен двойки – мъж и жена, случва ли се самотни жени или хомосексуални двойки да искат да си имат дете от донор?

– Макар и по-рядко, напоследък жени без партньор проявяват желание да бъдат инсеминирани с дарителски генетичен материал, като те също подписват формуляр за съгласие. Нормативно не е забранено жена, която е част от хомосексуална двойка, да има дете, заченато чрез донорска изкуствена инсеминация – този случай изобщо не се разглежда от закона. Независимо дали мъжът и жената са в брачни взаимоотношения, живеят на семейни начала или самотна жена решава да ползва изкуствена инсеминация, задължително преди това се подписва документ за съгласие, който ги задължава да носят съответните права и отговорности.

Колко от бездетните двойки ползват донорски материал?

– Търсенето не надхвърля 10% от бездетните двойки.

Дарителската сперма се съхранява в контейнери с течен азот.

Ако някоя жена иска да забременее по този начин, колко трябва да плати?

В СБАЛАГ ”Майчин дом”, където се намира спермалната банка, дарителската изкуствена инсеминация е регламентирана като пакетна услуга, оценена на 400 лв. Тя включва обработката и подготовката на генетичния материал за инсеминация, гинекологичен преглед, ултразвуковото проследяване на овулаторния процес и две до три инсеминации по преценка на гинеколога. Текущият лабораторен контрол на здравословното състояние на донорите, както и съхраняването на генетичния им материал в течен азот, се финансира от здравното заведение.

Когато жената забременява с донорска сперма, тя на един и същ дарител ли принадлежи или се смесват сперматозоиди от много дарители и е въпрос на случайност кой ще оплоди яйцеклетката?

– За извършване на инсеминацията с дарителски генетичен материал се избира донор, който до голяма степен физически да прилича на съпруга/партньора, а при жени без партньор физическите белези се избират от жената. Практиката да се смесват сперматозоиди от различни донори е неправилна с оглед на резултата, който се желае да бъде постигнат. След като бъдат уточнени изискванията по отношение на цвят на очи, цвят на коса и други физически белези, се използват сперматозоидите само на един донор.

Дарителската сперма се съхранява дъблоко замразена в контейнери с течен азот. Снимки: авторката

Какви изисквания към донора имат жените и семействата, които прибягват до забременяване по този начин?

– Желанието на нашите пациентки е да заченат от снажни и здрави български мъже: с кафяви или сини очи, права или чуплива коса, с бяла кожа, с добро телосложение. Важен въпрос, който двойката поставя, е дали дарителят е изследван за редица заболявания, като СПИН, сифилис, хепатит, както и с какво се занимава. Безспорно, всяка жена иска донорът да е най-красивият и умен мъж, но когато искат той да е Ален Делон или Арнолд Шварценегер, за нас е непосилно да изпълним такова желание.

Д-р Весела Николова и д-р Ромил Станиславов работят повече от 10 години заедно в Семинологичната лаборатория в „Майчин дом“. Снимки: авторката

Как определяте кой донор е най-подходящият дарител за дадена жена или семейна двойка?

– На първо място двойката/жената определя желаната визия на донора. Ние, в зависимост от възможностите, удовлетворяваме максимално това желание. Правилният подход е донорът и съпругът/партньорът да имат максимално сходство във външния си вид (цвят на очи, цвят на коса, ръст и др.).

Какви качества притежават най-добрите и подходящи за оплождане сперматозоиди?

– Оценката на оплодителната способност се прави след анализ на съвкупност от показатели – брой на сперматозоидите, подвижност, скорост и процент на сперматозоидите с нормална морфология. Когато някой от изброените показатели е под нормалната стойност, изискваме в рамките до един месец да бъде направена още една спермограма в същата лаборатория, за да имаме по-пълна информация за сперматогенезата, след което, при нужда, мъжът се насочва към консултация с други специалисти или се правят допълнителни изследвания.

Колко деца е позволено по закон да „се направят“ чрез спермата на един дарител?

– Даряването на генетичен материал от един и същи донор е съобразено с нуждата от неговото използване, докато се постигнат 3 забременявания с неговия генетичен материал.

Снимки: авторката

Каква допълнителна информация ви дава изследването на сперматозоидите под микроскоп?

– Изследването на семенна течност на първо място дава информация за вероятната оплодителна способност при мъжа. Увеличеният брой на левкоцитите в еякулата е белег за възпалителен процес, който при мъжа често протича без симптоми. Прекомерната употреба на алкохол също провокира да се отделят повече левкоцити. И в единия, и в другия случай левкоцитите генерират свободни радикали, които увреждат сперматозоидната мембрана, а оттам и функцията на сперматозоидите. За предпочитане е еякулатът, с който ще се извършва спермалният анализ, да бъде отделен на място в лабораторията. Когато е донесен отвън, сме наблюдавали пълна неподвижност на сперматозоидите по причини, които не са свързани със здравословното състояние на мъжа – например, материалът е бил държан в хладилник и сперматозоидите са получили нещо като „студов шок“, което ги е обездвижило. Имали сме случаи да ни донесат семенна течност за изследване, която е отделена по неправилен за целите на изследването начин – след прекъсване на полов акт. Тогава под микроскопа наблюдаваме изобилие от олющени вагинални клетки, нехарактерни за семенната течност. Отделянето и транспортирането на материал за изследване до лабораторията трябва да става след инструктаж, иначе резултатът няма да отрази достоверно реалния оплодителен потенциал.

Случвало ли ви се е, след като дадена жена има дете, заченато от донорска сперма, да започне да издирва дарителя си?

– Когато една жена реализира желанието да си роди дете, нейният живот е осмислен и по този начин тя е решила напълно проблема си. Конфиденциалността, анонимността и служебната тайна при донорството не дават възможност за достъп до информация за конкретния донор.

Виж тук още за донорството

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.