Петролът поскъпва, руснаците стават все по-богати

Московската улица “Тверская” през нощта. Хиляди хора пазаруват тук около полунощ, което е показател за повишената платежоспособност на руснаците. Снимка: Проинтеркос

Никога не е имало по-подходящ момент да си руснак. Страната се радва на един от най-големите потребителски бумове на нашето време. Ако се разходите из оживен супермаркет над най-голямата железопътна гара в Москва, ще се изправите пред два пъти по-голям избор на потребителски стоки, отколкото в супермаркетите в Обединеното кралство.

Преброих 93 различни марки бира, повечето от които чуждестранни, и над 50 различни вида сирена. Със сигурност има достатъчно избор и за най-капризните клиенти!

Ако през юни се разходите по улица „Тверская“ в Москва, ще бъдете впечатлени от огромния брой хора, които пазаруват до късно през нощта. А по време на треската на новогодишните разпродажби тротоарите са пълни с народ денем и нощем – ярък контраст със скучната атмосфера на „Оксфорд стрийт“ в Лондон и на Пето авеню в Ню Йорк.

Наскоро се завърнах от третото си пътуване до Русия за изминалата година. Посетих руски компании и съм силно обнадежден от многото признаци за просперитет, които забелязах. Една от водещите компании за производство на храни в Русия – „Вимм Билл Данн“ – наскоро обяви отчета си за първите девет месеца на 2007 година. Той показва ръст на продажбите с над 43 процента в сравнение със същия период на 2006-а.

Компаниите много ясно отразяват повишената платежоспособност на руските потребители, насърчена от увеличаването на заплатите с над 20 процента за изминалите три години. Това е благоприятно за средната класа в Русия, която от 2000-та година се увеличи седемкратно и сега представлява над 21 процента от населението на страната. Супербогатите станаха дори по-богати, а броят им се увеличи и от 2 процента от населението в края на 2000 година те нараснаха на 11 процента в края на 2006-а.

Марките също имат значение, както показа проучване на общественото мнение. Според анкетата 43 на сто от руснаците смятат, че луксозните марки могат да подобрят нечий имидж. Все пак най-важното е качеството, а не цената. Близо 86 на сто от участвалите в допитването заявиха, че основният им критерий е качеството, а не цената. Това показва, че разумната и преуспяваща средна класа създава траен бум на потреблението. Очаква се в следващите 10 години числеността на средната класа в Русия да нарасне двойно.

Русия отдавна е известна с енергийните и минералните си ресурси, а руските компании продължават да преуспяват. Напълно сме наясно за силната цена на петрола, която в началото на 2007 година беше под 60 долара за барел и скочи до 100 долара за барел, след което в последните дни отново спадна.

Работник минава край петролните кладенци на Удмуртнефт в Ижевск, близо до Урал. Заради високата цена на петрола за изминалите три години заплатите в Русия се увеличиха с 20 на сто, а супербогатите са 11 процента от населението. Снимка: Ройтерс

Руските петролни компании имат най-ниските производствени разходи от всички петролни компании в света и продължават да контролират разходите си много внимателно. Освен тях обаче от от високите цени на петрола се облагодетелства и руското правителство, тъй като данъчните постъпления от петролните компании, които отиват във фонд за стабилизиране, нарастват. През изминалата година средствата в този фонд се увеличиха с над 60 процента и сега възлизат на над 150 милиарда долара. Това е близо една трета от валутния резерв на Русия, който в момента е 450 милиарда долара. За разлика от САЩ и от Обединеното кралство Русия е свободна от дългове страна. Тя има незначителен чуждестранен дълг и положителен платежен баланс.

След като две години възвращаемостта от инвестициите надхвърляше 50 процента, през 2007 година руската фондова борса си взе почивка. Все пак през миналата година борсата – съгласно измереното от компанията „Морган Стенли“ – е показала ръст от над 20 процента, сочат статистици в „Липър“. Въпреки че показателите на Китай, Индия и Латинска Америка бяха по-добри, възвращаемост на инвестициите с над 20 процента е доста приемлива, особено ако я сравним с възвращаемостта на инвестициите в Обединеното кралство и Америка, в които тя е 3 процента.

Не се съмнявам, че равнището на възвращаемостта на инвестициите в Русия през 2008-а ще бъде сред най-добрите в света. Руската фондова борса изглежда изключително добро място за инвестиции с показатели, които са по-добри от тези на Обединеното кралство, САЩ и Европа. Сега, след като управляващата партия спечели над 66 процента от гласовете на парламентарните избори през декември и получи мнозинство в парламента, политическата карта в Русия е по-ясна. Много популярният руски президент Владимир Путин посочи Дмитрий Медведев като свой фаворит за президентските избори през март. В замяна Медведев назова Путин за най-подходящ бъдещ премиер, което е напълно правомерно, тъй като той беше лидер на спечелилата на парламентарните избори партия.

С очакван растеж на икономиката от над 7 процента през 2008 година, Русия отново изглежда готова да покаже същата възвращаемост на инвестициите, каквито имаше през 2005 и 2006 година. Един интелигентен инвеститор може да покрие разходите си за празнуване на Коледа през 2008 година като инвестира в Русия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.