Каква е опасността от пожарите в Амазония за глобалните промени в климата

Страховит поглед отвисоко – огромна площ изсечени дървета в Амазонка. Годишно около 10 000 кв.м. земя се приспособява за отглеждане на соя. Снимка: Грийнпийс

Пожарите в бразилска Амазония предизвикаха международно възмущение относно опазването на най-голямата тропическа гора в света. Следва справка за ролята, която Амазония играе за регулирането на световния климат.

ПОД РИСК ЛИ СА ЗАПАСИТЕ ОТ КИСЛОРОД?

Не. Въпреки общоприетото схващане, че Амазония произвежда 20 на сто от кислорода в света, климатолози казват, че това число е невярно и че в случая кислородните запаси не са изложени на риск. Това е така, защото горите, включително тези в Амазония, поглъщат приблизително същото количество кислород, което произвеждат. Растенията наистина произвеждат кислород чрез фотосинтеза, но те го и поглъщат, за да растат, подобно на животните и микробите.

Това обаче не означава, че пожарите не са проблем за планетата. Амазония е ключов абсорбатор на въглерод и въглероден диоксид – парниковия газ, получаван при горенето на изкопаеми горива като петрол и въглища.

ДАЛИ ГОРИТЕ НА АМАЗОНИЯ СА „БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ НА ПЛАНЕТАТА“?

Дъждовните гори в Амазония често биват наричани „белите дробове на планетата“, но това може би не е най-точната аналогия за ролята на тези гори.

Карлос Нобре, климатолог от Университета на Сао Пауло, казва, че е по-добре ролята на Амазония да бъде описвана като отточна тръба, която поема от атмосферата въглеродния двуокис, който задържа топлината. Понастоящем планетата емитира годишно около 40 милиарда тона CO2 в атмосферата. Амазония абсорбира два милиона тона въглероден диоксид (или 5 на сто от годишната емисия), което я прави жизненоважен компонент за предотвратяване на климатичните промени.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ПОЖАРИТЕ В АМАЗОНИЯ за КЛИМАТА НА ЗЕМЯТА?

Пожарите в Амазония означават не само изчезване на гора, поглъщаща въглерод, но самите пламъци изпускат всекидневно милиони тонове въглерод. Нобре казва, че се доближаваме до „повратната точка“, след която гъстата джунгла ще се превърне в тропическа савана.

Дъждовните гори рециклират своята влага, за да създадат част от дъждовете в региона, така че обезлесяването ще доведе до по-редки дъждове и последващ сух сезон. Нобре е изчислил, че ако бъдат унищожени между 20 и 25 на сто от горите, сухият сезон ще се разпростре дотам, така че това вече няма да бъде гора, а савана.

„За съжаление вече виждаме признаци, че Амазония се превръща в савана“, казва той, като се позовава на все по-продължителния сух сезон. По думите му „това вече не е просто теоретичном; то вече се случва“.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ПОЖАРИТЕ?

Настоящите пожари в Амазония не са се самовъзпламенили. Те са човешко дело и в повечето случаи са запалени незаконно от земевладелци, които разчистват гори, за да отглеждат добитък и растителни култури.

Обезлесяването на Амазония е дълъг и бавен процес. Хората разчистват земята, като подрязват растителността през дъждовния сезон, оставят дърветата да изсъхнат и ги изгарят през сухия сезон. Пълното разчистване на гъста гора за земеделска употреба може да отнеме няколко години на сеч и горене.

„Когато говоря за обезлесяването през 21-и век, нямам предвид семейство, което отива в гората с моторна резачка“, казва изследователят от НАСА Дъг Мортън. „Имам предвид трактори с огромни вериги. Те изтръгват дървета с корените им.“ Той казва, че месеци наред изследователите са можели да виждат на сателитни снимки купища дървета. „Те подпалват огромни клади от амазонски дървета, съхнали на слънцето няколко месеца.“

„Промяната е в политическата реторика“, заявява Нобре. Президентът Жаир Болсонаро е намалил правомощията и автономията на агенциите за горска защита, за които казва, че пречат при издаването на разрешителни за разработването на земя, и ги обвинява, че „глобяват предприятията“. „Броят на пожарите се увеличава, защото хората смятат, че правоохранителните органи няма да ги накажат“, казва Нобре.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.