Германия: Ще нанесе ли удар на Меркел крайната десница?

Плакат срещу Алтернатива за Германия

Крайната десница е напът да отбележи голям напредък на два регионални вота в Източна Германия в неделя , което потенциално може да сложи край на 30 години управление от двете главни партии в двете провинции и да ускори разпадането на националната коалиция на канцлера Ангела Меркел.

„Алтернатива за Германия“ (АзГ) се възползва от гнева на избирателите заради кризата с бежанците и планираното затваряне на каменовъглени мини в региона и се представя като наследник на демонстрантите, които предизвикаха падането на Берлинската стена преди 30 години. Очакваното двуцифрено увеличение на резултата на АзГ застрашава консерваторите на Меркел в Саксония и може да означава, че социалдемократите (ГСДП), техните партньори на национално ниво, може да загубят властта в Бранденбург. Тези партии са управлявали съответните провинции от обединението през 1990 г. насам, предимно в коалиции.

Очаква се АзГ да отнеме гласове и от двете партии на изборите, които ще се състоят два месеца преди Германия да отбележи 30 години от падането на най-могъщия символ на Студената война – Берлинската стена. „Изборните плакати на АзГ казват на избирателите: „Да завършим промяната, започнала през 1989 г.“. Използвайки думата „Wende“ (поврат, промяна), както обикновено се нарича падането на източногерманския комунизъм, постерите казват: „1989 2019. Wende 2.0. Бъди там, когато се прави история!“

„В по-голямата част от изтока има много широко разочарование от всички стари партии и АзГ доминира, тъй като кара хората да усещат, че са чути“, казва Ханс Форлендер, директор на център за политически изследвания в Дрезден. Следващите няколко месеца ще бъдат от голямо значение за това дали разклатената вече национална коалиция ще оцелее до федералните избори през 2021 г., като вниманието пада върху вотовете на изток, включително трети регионален вот – в Тюрингия през октомври, и върху политиката.

До края на годината партиите трябва да преразгледат коалицията, отслабена от спорове за миграционната политика, данъците и пенсиите. Мнозина членове на ГСДП искат излизане от съюза, който държи Меркел на власт през 10 от последните 14 години, и връщане на партията в опозиция.

Разпадът на коалицията може да доведе до предсрочни избори или до правителство на малцинството – непривлекателен вариант за обичащите стабилността немци. Националните избори изведоха консерваторите на първо място, следвани отблизо от „Зелените“ и ГСДП рамо до рамо с АзГ. Зелените също имаха голям прираст в двете провинции и може да придобият решаващия глас за коалиция.

Отговорността на Меркел?

Тежките загуби на провинциалните избори през миналата година накараха дошлата от Източна Германия Меркел да напусне лидерския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) и да обяви, че това е последният ѝ мандат като канцлер. ХДС, който управлява в Бранденбург с радикалните „Леви“, затъна в хаос след най-лошото си представяне на европейските избори през май. Партията се е устремила към рекордно дъно и все още търси лидер.

„Тези избори ще бъдат катастрофа за ХДС заради голямата привлекателност на АзГ и катастрофа за социалдемократите, които във всички случаи са в упадък“, казва Нилс Дидерих, политолог от Берлинския свободен университет.

Голяма част от разногласията в коалицията се дължи на големия пакет за опазване на климата и неговото финансиране, а някои от ГСДП искат да бъде изоставена дългогодишната политика на Германия за балансиран бюджет – неприемлива перспектива за мнозинството консерватори.

АзГ се стреми да привлече избиратели в по-бедния изток, като определя работните места в мините като по-важни от околната среда. В сряда правителството на Германия одобри законопроект за милиарди евро финансова помощ за регионите, засегнати от плановете за отказ от въглищата, сред които са Саксония и Бранденбург. След като от запад към изток бяха прехвърлени около два трилиона евро, неравенството между регионите остана, въпреки че пропастта се стеснява.

През 2018 г. икономическият продукт на глава от населението на изток е възлизал на 81,9 на сто от средното национално равнище, докато на запад е бил 103,1 процента. Тъкмо такъв род статистика се превръща в подкрепа за АзГ. Проучване на института „Емнид“ за седмичника Spiegel показва, че АзГ ще спечели 24 процента от вота на изток като цяло, сравнено с около 14 процента на национално равнище.

С получените 25 на сто в бастиона на крайната десница Саксония – люлка на антиислямското движение ПЕГИДА, където се намира и Кемниц – градът, в който , преди година станаха най-мащабните от десетилетия безредици с крайнодесни, АзГ има прираст над взетите 9,7 на сто на провинциалните избори през 2014 г. Даже ако ХДС остане най-голямата партия, премиерът Михаел Кречмер ще бъде в отслабени позиции и формирането на коалиция ще бъде трудно, предвид антипатията на неговата партия към „Зелените“, които също очакват големи придобивки.

Някои членове на ХДС, която е в коалиция с ГСДП в Саксония, подхвърлят идеята за коопериране с АзГ, но Кречмер и федералното партийно ръководство изключват това. „Ако сте гласували срещу Меркел и през 2015 г. в знак на протест, няма да постигнете нищо“ каза той пред гласоподаватели и изтъкна колко голяма е отговорността на Меркел и нейната миграционна политика на отворени врати, докарала в Германия близо два милиона мигранти.

Тя стои далеч от кампанията и оставя това на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, чийто статут на приемничка на Меркел изглежда все по-разклатен след няколко гафа. „Тя (Крамп-Каренбауер) е лишена от нейната (на Меркел) дълбочина и може би след изборите ще има раздвижване сред консерваторите срещу нея“, казва Нилсен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.