Защо гласът на Путин нарича България невярна съпруга на Русия?

България е невярна съпруга на Русия, обяснява ни тези дни от сутрешни блокове, новинарски предавания и вестници един леко брадясал, младолик руснак със свойския вид на човек, с когото спокойно можеш да поделиш бутилка водка в някоя московска пивница и да си поговориш душевно. Но трябва да се вслушаме внимателно в думите на Михаил Леонтиев, защото в Русия всички знаят, че каквото е в ума на Путин, това е на езика на Леонтиев. Не случайно го наричат „главният пропагандист на Кремъл“. Вечер след централната информационна емисия „Время“ на държавния Първи канал в руския ефир се появява Леонтиев с коментарната си рубрика „Однако“ (Обаче), за да преведе директивите на Кремъл на разбираем за масите език.
И ако Путин само отвреме навреме си позволява да изпусне някоя хулиганска реплика като „ще ги трепем и в кенефите“ (за терористите), Леонтиев не се притеснява въобще от уличната лексика, за да обясни света според днешния Кремъл. В този свят Украйна „и лайно да я наречеш, пак си е Русия“. Новите държави, потърсили независимост според Леонтиев „нямат никакъв смисъл. Всичко, възникнало в постсъветското пространство са изкуствени образувания, изкуствени държави. Те се възстановиха като лимитрофи, като Унгария, Чехия, в голяма степен Полша, да не говорим за прибалтийците… Това са несъстояли се държави, които нямат никаква основа, освен самоутвърждаването на националните елити.“ При този обективен процес, смята Леонтиев, е станала катастрофа, „образували са се продукти на разпада, парчета гной, шлак, лайна и пр., които са изплували на повърхността“. Но според Леонтиев „Русия винаги е съществувала като империя и може да съществува само като империя… където имперскост означава хармонизация на всички части и култури, един вид синтез, където руснаците са имперскообразуващ народ.“ Затова Русия „избира цар и към него се поставят изисквания. Дали Путин се харесва някому или не, го избраха, защото видяха в него качества на цар.“
Пак според Леонтиев империята е заобиколена от външни врагове начело с Англия и САЩ, които искат да я унищожат с помощта на предателите – либерали и демократи, платени с парите на ЦРУ. За него „Политковская я убиха, но това го направиха хора, които искаха да направят номер на Путин. Това е една политическа провокация. Аз добре я познавах, въпреки че тя беше един враг.“ А Литвиненко „е човек, който се занимаваше с отрови, платен беше от Березовски. Може би се е занимавал с контрабанда с ядрени материали, реално беше агент на британските спецслужби.“

Леонтиев казва, че в страната му има „сериозни ограничения за използването на средствата за масова пропаганда. Русия в днешното си състояние не може да позволи и нито една страна не може да позволи, на който му падне да промива мозъците на населението. Още повече на маргинали и на агентура на влияние“.
Пита се тогава, защо г-н Леонтиев се яви да промива нашите мозъци със своите имперски теории на заговорите? Ако е смятал така да ни подготви за изявленията на Путин на българска земя, гастролът му е успешен. Но не така, както смята той. Днешна България може да е всякаква, но слава Богу, поне публицистиката в стил „Правда“ от 30-те години и десетминутките на омразата по Оруел звучи нелепо в нашите медии. Трябва да благодарим на г-н Леонтиев, че ни показа какво ни е спестено. Струваше си да го изтърпим за два дни. Пък и Путин идва само по веднъж на пет години. Ще изтърпим и него.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.