Римската кула край Пловдив е колкото 6-етажна сграда

Височината на кулата край с. Маноле, Пловдивско е 20 м, датирана около II-III век. Снимка: Министерство на културата

Заради посещението на премиера Борисов, министерството на културата разпространи снимки от разкритата при разкопките това лято пирамидална кула от римско време в могилата Мал Тепе край село Маноле, Пловдивско.

Разкопките на археолозите, ръководени от доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния музей в Пловдив, започнаха през юни. Вече е разкрита цялата височина на кулата – около 20 метра. Изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор.

Надгробната постройка е мавзолей и според специалистите е най-голямата от римската епоха по нашите земи. Учените предполагат, че на мястото е бил погребан римски император или управител на провинция Тракия.

Съоръжението датира от II – ІІІ в. сл. Хр. – период, известен като епохата на войнишките императори. Намерените на обекта монети са от времето на император Филип I Арабина, под чието управление (244 – 249 г.) е отпразнувана 1000-годишнината на Рим. Според някои изследователи, възможно е той да е бил първият император-християнин. Учените смятат, че съоръжението от село Маноле може да бъде сравнявано с мавзолея на император Октавиан Август в Рим, в първоначалния му вид.

Кулата е изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. Снимка: Министерство на културата

Височината на откритата кула е колкото на 6-етажна съвременна сграда. На върха ѝ са намерени мраморни останки, разположени на най-горното ниво на могилата. Сред тях има капител в дорийски стил, квадри с фризове, които доказват наличието на масивен мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. В древността над кулата вероятно се е издигала статуя на покойника.

„Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, твърди доц. Кисьов. Това твърдение се оценява от специалисти като малко пресилено, казано пред премиера Борисов при посещението му там вчера, в тона с неговите самохвални изявления.

През 2014-а беше разкрита при разкопки могилата в Амфиполис, Гърция, която е от гръцката Античност. Датира от IV в. пр. Хр. и е с дължина 498 метра, височина 23 метра и образува кръг с диаметър 158,4 метра. Все пак, тя е от гръцката античност, не от римската. Но у нас действително няма по-голяма антична постройка от разкритата в с. Маноле.

Археолозите очакват в северната част на могилата в Маноле да е разположена гробната камера на владетеля, в чиято чест е издигнат мавзолея – но предполагат, че е ограбен още в древността.

Премиерът Борисов и свитата му разглеждат кулата. Снимка: Министерство на културата
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.