Добри или лоши граждани? Китай въвежда точкова система за оценяване

Китайски деца. Снимка: пийпълдейли

Допълнителни точки за кръводаряване, но отнемане на точки за разхождане на куче без каишка… Китай предизвиква смут с експериментирането със „социалния кредит“, който награждава или санкционира гражданите, преди системата да се приложи в цялата страна, което се очаква догодина.

В страна, известна със строгото полицейско наблюдение, готвената система поражда опасения за възникване на оруелово общество, което все повече попада под контрола на управляващата Китайска комунистическа партия.

Редица провинции и общини в страната вече са въвели системи за оценяване на поведението на гражданите. . . без обаче тези граждани да са непременно в течение на това.

Засега това все още са безразборно натрупани местни инициативи, които не са съгласувани помежду си, отбелязват експерти: както наградите, така и санкциите се различават по места, а също и критериите за оценяване на „благонадеждността“ на хората.

В Пекин човек може да загуби точки за ядене в метрото, а в Шанхай – за разхождане на куче без каишка.

Последиците също са различни. В столицата щастливите притежатели на висок кредит ще са с предимство за получаване на чиновническа длъжност или за място в забавачница за детето си.

В намиращия се на 300 км на изток оттам град Цинхуандао обаче наградата е „удостоверение за примерен гражданин“, което човек може да окачи над леглото си, или безплатен годишен медицински преглед.

Национална система през 2020 г.

На национално равнище правителството има за цел да създаде най-късно до 2020 г. система за социален кредит, която обхваща цялата страна.

Обаче „няма да има еднаква точкова система за всички граждани, това е мит“, увери Джереми Даум, специалист по китайско право в американския университет Йейл.

Затова пък Пекин може да прибегне до набор от инструменти като система за поставяне в черен списък, за публично заклеймяване или за колективно оценяване като при ресторантите. Целта е да се води борба с неизрядните платци, шарлатаните или плагиатстването в университетските трудове.

Докторантката в американския университет Бъркли Шазида Ахмед смята, че дебатът далеч не е приключил.

„Правителството няма твърдо мнение по въпроса и се опитва да дефинира какво би могла да постигне подобна система и какви биха били границите й“, каза тя.

Миналата година китайските съдилища са издали цели 17,46 милиона забрани за пътуване със самолет и 5,47 милиона забрани за ползване на високоскоростен влак по данни на Националния информационен център за социален кредит.

Китайската актриса Мишел Йе е сред хората, които са били санкционирани за неспазване на съдебно нареждане. През март й е било забранено да ползва самолет, след като била призната за виновна в оклеветяване на бивша любовница на тогавашния й интимен партньор. Забраната за пътуване била отменена, след като съдът й наредил да поднесе извинения.

Залепени на вратата класации

Засега правилата далеч не са ясни по отношение на санкциите за „лошите ученици“ в социалния кредит и не е лесно за даден човек да научи оценката си. Гражданите понякога узнават съвсем случайно, че са социално низвергнати.

„Един от главните проблеми при сегашните експерименти със социалния кредит в Китай е, че повечето хора не са уведомявани, че са поставени в черен списък“, отбеляза Чжу Лицзя, преподавателка в Китайската академия по публично управление.

„Не се знае и по какви критерии човек може да се озове в черен списък, изобщо не е ясно“, каза тя.

Някои пилотни проекти, като този в град Сучжоу близо до Шанхай, са придружени от приложение, което местните жители могат да свалят и с него да проверяват онлайн колко точки имат.

В източната провинция Шандун миналата година жителите на някои села са видели залепени за вратите на къщите им „класации за благонадеждност“, които били махнати след бурни реакции от местното население.

Властите се затрудняват да убедят хората, че системата няма да засегне индивидуалните права и няма да възпрепятства достъпа до обществени услуги като училища и болници.

„Системата няма да се ползва за санкциониране на хора“, увери през юни Лян Вейлян, заместник-председател на Комисариата по планирането.

„Тоталитарен контрол“

Правозащитниците обаче смятат, че системата за социален кредит, в съчетание с арсенала на властите за следене на населението, може да даде на управляващите още повече средства за заглушаване на всякакви наченки на дисидентска дейност.

През 2016 г. в страната е имало цели 176 милиона наблюдателни камери на обществени места, в сравнение с 50 милиона в САЩ например, сочат данни на фирмата „Ай Ейч Ес Маркит“.

Очаква се до 2022 г. това число да достигне астрономичните 2,76 милиарда, което е на практика по две камери за всеки от жителите на страната, които са 1,4 милиарда. Тези инструменти, в съчетание с технологиите за лицево разпознаване, в които Китай е сред водещите страни, пораждат тревога.

Без да забравяме риска от посегателство над личния живот, тъй като частните лица и фирмите не знаят какви данни за тях се събират и колко време се съхраняват.

Макар сегашната система да не е координирана, критиците й се опасяват, че тя има потенциала да се превърне в приспособление за контрол, което следи в най-малки подробности всекидневието на хората.

Според опозиционния писател Йе Ду социалният кредит е „нов тип тоталитарен контрол на обществото“, който дава на управляващите „несравнима власт за следене на всяка минута от живота на всеки човек“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.