Били сме Швейцария на Балканите, ама друг път. Нито ще станем тепърва. Защо?

 

Мине се не мине някой покаже из социалните мрежи снимка на президента или премиера на Швейцария как седи на спирка без охрана, чака трамвая.

Не може ли така и у нас, а?

Ами не може – у нас средният българин си иска някой като Бойко, който да командва с твърда ръка, да ги уволнява, да ги наказва, да строи магистрали, да кара влака и т. н.
Е, като искат един човек да командва всичко, както беше при Тодор Живков, да не се чудят защо в Швейцария е така, а у нас – иначе.

В Швейцария от президента нищо не зависи (както и от нашия, впрочем). Премиерът там е на ротационен принцип през година, никой не седи по 3 мандата, правителството е само чиновник разпределител и разпоредител, местната власт е по-важна, за всяко важно нещо има референдум. Всеки бизнес си върви, без да му „разреши“ правителството, премиерът и котилото му, или да дадат поръчки на своите хора.

А ние, като си искаме борисова власт, заедно с него и НСО с 1000 души персонал и 40 млн. бюджет (да, толкова са), затова ще е така тук, и няма да е като в Швейцария.

Тук дори и по културни причини не може да очакваш министри или жената на президента Деси Радева да ходят сами по улиците. Веднага ще се намери някой да ги дърпа за ръкава или да ги плюе и вика след тях.

А може би нашенецът не знае, че в Швейцария всеки мъж от 20 до 60 години е войник, има зачислена автоматична карабина, която по закон държи вкъщи и ходи с нея на сбор, като го повикат.

Като ходих из Швейцария преди години, един си свали карабината от гардероба отгоре, да ми я покаже. Друг си я возеше в багажника, а в един трамвай се качи човек с раница и картечница – отиваше на сбор.

Сега читателят да се опита да си представи, че на всеки българин от 20 до 60 г. зачислят по един автомат „Калашников“ да си го държи вкъщи…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.