Германия: Възрастните избиратели спират крайната десница

Плакат срещу Алтернатива за Германия

Внушителният резултат на крайната десница на местните избори в бивша Източна Германия подчерта ерозията на традиционните германски партии, спечелили с малка разлика и благодарение на верните си възрастни привърженици.

„По-възрастните избиратели припознават традиционните партии“ посочи вчера в електронното си издание списание „Шпигел“, като отбеляза значителния вот на гласоподавателите над 60 години за консерваторите на Ангела Меркел в Саксония и съюзника й в правителството – Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бранденбург, провинцията около Берлин.

От друга страна, резултатите на двата вота в неделя в тези две провинции показва, че по-голямата част от избирателите между 30 и 59 години са гласували в подкрепа на антиимигрантската партия Алтернатива за Германия (АзГ).

Младата политическа формация, създадена през 2013 г., засегна чувствителна струна с кампанията си, озаглавена „Да завършим Обединението!“ във все още икономически изоставащите региони, където е доста разпространено усещането за граждани втора категория.

Изглежда, че трийсет години след падането на Берлинската стена цяло едно поколение, което не знае нищо за комунистическия режим в Източна Германия, нито е преживяло болезнения период на Обединението и колапса на своята промишленост, въпреки това е изкушено от АзГ, изразява учудване „Шпигел“.

При положение, че мнозинството от избирателите под 29 години гласуваха за АзГ в Саксония, както и в Бранденбург, тя стана втората предпочитана от тях партия след Зелените, показват резултатите на избирателната комисия.

„Така че не беловласите старци помогнаха на партията (на крайната десница) да предизвика сътресение в политическия пейзаж на Изток. Затова трябва да се страхуваме за бъдещето на демокрацията“, отбелязва берлинският вестник „Тагесшпигел“ в редакционна статия.

Огромно предизвикателство

Както на парламентарните избори през 2017 г., когато за първи път избирателите над 60-годишна възраст станаха най-важната група гласоподаватели, вотовете в неделя „недвусмислено напомниха“, че популярните партии, както все още наричат Християндемократическия съюз (ХДС) и ГСДП „в голяма част на Германия по същество са се превърнали в партии на миналото“, посочва за АФП политологът Михаел Брьонинг от фондация „Фридрих Еберт“. „За политическите партии, които мислят за бъдещето, това е огромно предизвикателство“, смята той.

Председателката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обеща вчера да удвои усилията за модернизиране на профила на партията си. „Това, което се случи в неделя, е сигнал за ХДС да продължи с обновлението си“, отбеляза тя, като постави акцента върху опазването на околната среда и цифровизацията.

Както и останалите традиционни партии тя изключи варианта за съвместна работа с АзГ. В интервю за обществената телевизия на въпрос дали може да изключи също една четвърт от избирателите, тя отговори: „Да, можем!“

Вероятно партиите няма да съставят тристранни правителствени коалиции, за който се водеха напрегнати преговори между понякога твърде различни като идеология формации, както между ХДС и Зелените в Саксония.

АзГ, от своя страна, засили призивите си към консерваторите. Пред медиите в Берлин съпредседателят й Александер Гауланд също декларира „твърда увереност“ за формиране „в средносрочен план на буржоазно и консервативно мнозинство“, от което според него партията му отсега нататък е част.

Партията на крайната десница почти утрои резултата си в Саксония и на практика го удвои в Бранденбург, като стана втора политическа сила в двете провинции. Това е резултат, който според Гауланд „не ни позволява за дълго да останем по един или друг начин извън играта“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.