Колко е важен Хонконг за Китай?

Протест в Хонконг. Снимка: АП/БТА

Притесненията за политическото и икономическото бъдеще на Хонконг се засилват, докато продемократичните протести продължават и включват все повече насилие, а Китай дава да се разбере, че е възможна силова намеса.

Евентуална намеса на китайски войници може сериозно да навреди на позициите на Хонконг като стабилен международен финансов център и врата за глобалния капитал, вливащ се във втората по големина световна икономика. Нито един друг китайски град, дори Шанхай, не може да поеме тази роля в обозримо бъдеще.

Защо Китай се нуждае от Хонконг такъв, какъвто е?

Китай все още има всеобхватни системи за контрол върху капитала и често се намесва във финансовите си пазари и банкова система. В същото време Хонконг е една от най-отворените икономики в света и един от най-големите пазари за акции и облигации.

Размерът на хонконгската икономика в момента може да е еквивалентен на само 2.7 на сто от тази на континентален Китай, в сравнение с 18,4 на сто през 1997 г., когато се върна под управлението на Китай, но територията има несъразмерно голямо влияние поради финансовата си и правна системи, които са от световна класа.

Всичко това е възможно поради уникалната му система на управление. По силата на формулата „една страна, две системи“, договорена като част от предаването на територията от Великобритания на Китай, на Хонконг са гарантирани свободи, които са недостъпни на континента като свобода на словото и независима съдебна власт.

Тези свободи дават на Хонконг специален статут в международен план, позволявайки му да договаря търговски и инвестиционни споразумения независимо от Пекин – например, на Хонконг не се налага да плаща митата, които САЩ налагат на китайския внос.

Освен това те означават, че чуждестранните инвеститори имат повече доверие в правната и управленческа системи на Хонконг. Китайската съдебна система отговаря пред Комунистическата партия.

Какво е заложено на карта?

Китай използва хонконгските пазари на валута, акции и облигации, за да привлича чуждестранни капитали, а международни компании използват Хонконг като отправна точка, за да се разширяват в континентален Китай. По-голямата част от преките чуждестранни инвестиции в Китай продължават да преминават през града.

Повечето от най-големите китайски фирми, от държавната Китайска индустриална и търговска банка, до частни предприятия като Тенцентс холдингс, са листвани на хонконгската борса, често като трамплин за експанзия в световен мащаб.

Миналата година китайски компании спечелиха общо 64,2 милиарда долара – близо една трета от общата сума за целия свят – чрез Първично публично предлагане (ППП), но само една трета от това дойде от компании, листвани в Шанхай и Шънчжън, показват данни на Refinitiv, в сравнение с 35 милиарда в Хонконг.

„Свързващи“ схеми, обвързващи хонконгската борса с тези в Шанхай и Шънчжън също така осигуряват основния път, по който чужденци купуват акции на континентални предприятия.

Китайските предприятия използваха хонконгския пазар за облигации за 33 на сто от 165.9 милиарда долара от полученото от чужбина финансиране миналата година, показват данните на Refinitiv.

Китайски банки притежават повече активи в Хонконг – 1,1 трилиона долара през 2018 г. – отколкото кредиторите от който и да е друг регион, според данни на Хонконгското управление по валутните резерви, компилирани от Natixis. Тази цифра се равнява на приблизително 9 на сто от годишния БВП на Китай.

Загубата на толкова голям финансов канал рискува да дестабилизира вече забавящата се китайска икономика, отслабвайки доверието, че Комунистическата партия може да продължи да осигурява просперитет след добрите резултати, постигнати в продължение на десетилетия.

Освен другите тесни връзки, през пристанището на Хонконг продължават да преминава значителна част от китайския внос и износ. През 2018 г. градът беше и най-големият търговски партньор на Китай в сферата на услугите, с пазарен дял от над 20 на сто, надхвърлящ 17-те на сто на САЩ, казва китайското министерство на търговията.

Хонконг има централно значение и за дългосрочните амбиции на Китай да превърне юана в широкоизползвана международна валута, конкурираща американския долар. Макар и да му предстои дълъг път, постигането на тази цел би засилило интереса на света към успеха на Китай, както и влиянието на Пекин.

Как може всичко да се обърка?

Пекин заяви, че няма да стои и да гледа, ако безредиците в Хонконг заплашат китайската сигурност и суверенитет. Китайки представители са казвали, че събитията в Хонконг са вътрешен въпрос и са порицавали чуждестранната намеса. Но много чуждестранни лидери призоваха към сдържаност.

Някои американски сенатори заплашиха да внесат поправки към приетия през 1992 г. закон за политиката към Хонконг и да спрат да го третират като отделна митническа територия от континентален Китай. Това зависи от тяхната оценка дали Хонконг е в достатъчна степен независим от Пекин. Всякакви действия на континентални войски вероятно биха били решаващ фактор за тази оценка.

Дори ако Пекин не прибегне до т.нар. „ядрена опция“ с използване на войски, признаци за по-открита и директна намеса в делата на Хонконг и продължаващи улични сблъсъци може да подтикнат глобални инвеститори да потърсят други финансови центрове с ниски данъци и високоуважавани съдебни системи, като например Сингапур.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.