Крадни, крадни топличко

Нов собственик на “Топлофикация София”може да изключи проблемните блокове от парното

Има поне 12 начина за манипулиране на уредите за измерване, за да показват по-малка консумация, твърди Павел Кърлев от федерацията на потребителите. Снимка: e-vestnik

На софиянеца са известни (по думите на Остап Бендер) 400 сравнително честни начина за кражба на парно. Трудно могат да се обобщят всички технически изобретения. Най-изкусните са откачане на радиаторите с топломерите, без да се спира и източва инсталацията и без някой съсед да забележи. На тяхно място се слагат други радиатори, а напролет се връщат радиаторите с топломери. Така уредите не отчитат разход.

Други методи са поставяне на тайни кранове, байпаси и отклоняване на топлата вода по тръби в пода, в стените, в допълнителни радиатори без уреди… Списъкът е дълъг.
Потребители, топлинни счетоводители и топлофикации в един глас искат бърз съд за кражба на топлинна енергия, чрез промяна в законодателството и Наказателния кодекс. Искат правила и права за влизане и проверка на радиаторите в дома на уличените в присвояване съседи. Искат го от месеци, но никой не ги чува.
Вместо това преди година парламентът премахна правото на Топлофикация да изключи парното на абонатите, дори ако те системно не си плащат сметките и крадат топлина. В резултатът техническият “гений” на българина измисля все по-нови и нови начини за кражба на топлинна енергия. Потърпевши са пак потребителите, защото топлофикация начислява цялата енергия, влязла в сградата, на останалите…

Сега и чиновници от енергийното министерство настояват да се върне възможността топлофикациите да отделят технически радиаторите на некоректните потребители от инсталацията. Разбира се, ако могат да влязат в апартамента на нарушителя. Защото сега без негово съгласие е невъзможно. А кой крадец ще си признае сам кражбата?

„Едва плащам собствената си сметка, ограничил съм максимално потреблението си, а съседи, уж без парно, се топлят и аз трябва да финансирам и тяхната консумация. Не съм съгласен“, заявил абонат от ж. к. Дружба пред директора на „Топлорайон – Изток” Петър Димитров и поискал дружеството да направи проверка и хване крадеца без да казва кой е подал сигнала. Защото са съседи и ще живеят и в бъдеще в един блок.
Контролът трябва да се осъществява от домъветите по Закона за етажната собственост, коментира Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение. Домсъветите трябва да имат право да правят проверки и на базата на техните протоколи да може да се предприемат бързи действия, да се включва полиция, съд и се стига до наказателна санкция. Протоколът от проверката на домсъвета да служи за доказателствен материал, въз основа на който да се назначи проверка на държавните органи…

Има методи, чрез които този радиатор може да бъде откачен заедно с уредите, без да се прекъсва топлоподаването и никой съсед да не разбере. На негово място се слага друг без уреди, а напролет този с уредите се връща пак. Снимка: e-vestnik

Както “Софийска вода” си осигури право да спира водоподаването при кражба на вода, така да стане и при кражба на парно, коментира Любка Георгиева, шеф на отдел “Топлоснабдяване” в МИЕ. Докога държавата ще дели услугите, възмущава се Георгиева. Необходимо е инкриминиране на кражбата на парно, както кражбата на ток.
Второ, в закона за етажната собственост да се предвидят бързи съдебни санкции освен за кражба на топлинна енергия и за неосигурен достъп до радиаторите, обясни енергийният експерт.
Най-често самите домсъвети откриват, че радиатори, които се водят за пломбирани и свалени – работят. Най-често кражбата става с манипулиране, повреда или чрез сваляне на разпределителите.
Най-масово е разпространено слагането на гирлянди от капачки за буркани около вертикалните тръби в стаите, за да се увеличи излъчващата топлина площ, там където радиаторите са махнати или изключени.
Създадена е цяла индустрия за ощетяване на съседите. По пазарите се предлагат специални метални заготовки с приспособление за прикрепване към щранговете.
Проверка на топлофикация по сигнал на абонати е разкрила дори изграждане на отклонение от тръбопровода за гореща вода, което циркулира в тръби под пода и се изхвърля след това в канализацията. В абонатната станция няма общ водомер за топла вода и потребителят на такова подово отопление също няма водомери нито за топла, нито за студена вода и потреблението му се изчислява на база според броя на членовете на домакинството.

Топлоенергия се краде и като се монтират допълнителни радиатори без уреди на балкона, който е превърнат в стая. Лирите (отоплителни тела с две ребра) в антрето, каквито има в някои кооперации в София, са махнати в някои апартаменти, а в други не са, но върху тях няма уреди, установила проверка на Топлофикация София през пролетта на 2007 г. Съществува пълна каша в информацията за отоплителните тела в жилищните сгради. Топлофикация поиска от фирмите да опишат по вид и мощност всички отоплителни тела в сградите, които обслужват, и да й предоставят данните. Все още обаче не се знае кога това ще се случи, защото топлинните счетоводители не са се разбрали в столичното дружество кой ще им плати допълнителния труд, обясни Тодор Кузманов.
Друг е въпросът, че с въвеждането на дяловото разпределение през 2001 г. топлинните счетоводители трябваше да поддържат база данни за състоянието и промените на отоплителните инсталации в сградите, на които правят дялово разпределение. Как разпределят енергията, ако нямат такава информация. И ако я имат, защо топлофикация я няма.

Най-бруталната кражба на топлоенергия я чуват и разбират всички, но хората не реагират, защото нe искат да си развалят отношенията със съседите, коментира за е-вестник Павел Кърлев, председател на Федерацията за защита на потребителите. Като привърши отоплителния сезон и наближи времето за отчет на уредите, започва подмяна на радиатори. Чува се чукане, източване на инсталацията, обясни Кърлев. Според него другата масова кражба става чрез манипулация на уредчетата върху телата. Имало поне 10-12 начина. В момента, когато се изравнят температурите на двата датчика – уредът спирал да работи. Според шефа на федерацията тази манипулация можела да се прави от тесни специалисти-топлотехници, които разбират за какво става дума. Масовата подмяна на радиатори с цел кражба на топлина може да се спре като върху връзката им към инсталацията се залепят саморазрушаващи се холограми. Фирмата за дялово разпределение “Техем” предложила да осигури лепенки по 6 лева на холограма. Когато Федерацията на потребителите намалила цената на 6 стотинки за къс, интересът към холограмите изчезнал, твърди Кърлев.

Снимка: e-vestnik

Междувременно докато мъдрите се намъдруват, а лудите налудуват, столичната Топлофикация може да бъде продадена. Тогава всичко ще си дойде на мястото, коментират шефове на дружеството. Защото дори да изключи всички проблемни жилищни блокове и си остави само коректните абонати, новият собственик ще печели достатъчно от тока, който се произвежда покрай топлоенергията в централите с комбинирано производство.

Затова интересът към продажбата на столичната топлофикация е огромен и наддаването ще бъде интересно, ако не бъде опорочено с предизвестен резултат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.