„Пик“ работи за Борисов и Пеевски. Не говорете за него като за медия

Бойко Борисов, Славка Бозукова, шефка на „Стандарт“ и Недялко Недялков на тенистурнир, организиран от „Пик“, който е спечелен от Борисов. Снимка: от тв екрана

Намирам за абсурдна, лишена от смисъл и за цинизъм всяка декларация или позиция от журналистическа организация по новия казус на Недялко Недялков и „Пик“.

Защо?

Всяко отъждествяване на „Пик“ с медия е неприемливо и непрофесионално. Известен факт е, че това е механизъм, придатък на властта за ликвидиране на авторитети, които властта е приела за заплаха за съществуването си.

Примерите са десетки. Осъдителните присъди спрямо „Пик“ – също.

Публикуваната позиция от група медии по повод поредния гнусен материал в ПИК е ялова, безсмислена и допълнително унижаваща професията. Отправянето на молба, апел, или каквото е там, към политиците „да прекратят това“ – легитимиранeто на подобни медии, като им „дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори“ е унизителна. По тази и причина НЕ подкрепям такава декларация.

Това кафяво оръдие съществува само и единствено защото е полезно за формалната власт – Борисов и за неформалната, групирана около Пеевски и главния прокурор – настоящия Цацаров и бъдещия Гешев.

Не са единични случаите, в които има достатъчно основание да се смята, че „Пик“ е захранван от снимки и информация, омазваща авторитета, доброто име и достойнството на критични към властта хора, директно от пиарите на Борисов.

Тогавашната шефка на парламента Цецка Цачева присъства да поздрави лично Недялко Недялков но юбилея на „Пик“. Снимка: „Пик“

В този ред на мисли аз намирам новата порция, поднесена от „Пик“, за поръчана от управляващите – формалната и неформална власт.

Не е за първи път – няма да бъде и за последен.

Всяка позиция и мнение, което държи назидателен тон към „Пик“ и формалния му издател Недялков, но подминава реалните управляващи това оръдие за обругаване в лицето на Борисов и Пеевски/Цацаров/Гешев, е съучастие.

За единствено полезно решение намирам прекратяване отразяването на събития на официалната власт – Министерски съвет, министерства, комисии и т.н, докато тя не намери механизъм, по който да демонстрира реално разграничаване от „Пик“ и подобни на него. И реални мерки спрямо това оръдие за обругаване и инквизиции.

„Пик“ е пуснал порнографската история, с ясното съзнание, че така обругава брутално човешко същество. Тази история си има поръчители, които правят възможно оцеляването на Недялко срещу публикуването на очернящи доброто име истории, обругаването, омаскаряването и ликвидирането на авторитета на хората.

Надига се цяла кампания, хора, които иначе са аполитични сега се фокусират и ще гласуват за кандидата, който беше цел на помийната атака. Защото доста видимо им се показа, че превзелата обществено-икономическия живот мафия не подбира и няма спирачки.

Поздравително писмо от главния прокурор Цацаров до „Пик“, в което се казва „Убеден съм, че нарастващата ви популярност се дължи на труда, професионализма и ентусиазма на целия екип“. „Пик“ получаваше ексклузивно информация ото прокуратурата и др.

А това вещае проблеми за ГЕРБ и Борисов. И не само. Недялко знае, че Борисов почувства ли се застрашен би предал/продал и майка си. Какво ли остава за „собственика“ на някакъв кафяв сайт. А когато Борисов реши, че Недялко и неговото издание-клоака са вредни, или са заплаха, то Недялко ще изпита трудностите „да оцелее“. Икономически имам предвид. Но не бих се отказал от залог, че оцеляването надминава икономическия смисъл.

Типични измислици на „Пик“, които се опитват да злепоставят всеки, който с нещо застрашава Борисов.

Едно обаждане и група прокурори и данъчни инспектори могат внезапно да прогледнат. Тогава финансова страна на оцеляването ще остане дребен детайл.

Лесен начин е например Борисов да се погрижи лично по сметките на Недялков в КТБ да тръгнат НАП и прокурори и да проверят не много, само три трансакции от офшорки. Основание, произход на парите, причина за сделките.

 

– –

От фейсбук-страницата на автора

Шефът на „Пик“ Недялко Недялков пази гърба на Борисов на трибуните на тенистурнир, организиран от „Пик“ и спечелен на Борисов. Снимка: Булфото

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.