Робърт Мугабе и Западът – от любовта до омразата

Той беше първо марксистко плашило, след това герой на борбата за независимост, а накрая - новият Хитлер

Робърт Мугабе. Снимка: от тв екрана

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който почина на 95 г., поддържаше със Запада сложни отношения, от сляпа любов до свирепа омраза.

Когато поема ръководството на страната през 1980 г. след победата на партията му на парламентарните избори, революционерът Мугабе е посрещнат с подозрителност от международната общност.

След няколко години партизанска война срещу расисткия режим на Иън Смит, новият лидер на бивша Родезия започва мандата си с проповядване на помирение с бялото малцинство. Тези усилия му спечелват безгранично възхищение в чужбина.

Премиер от март 1980 до 1987 г., той премахва тази длъжност и става президент. „Мистър Боб“ се радва на добри отношения със западните ръководители, включително с бившата колониална сила Великобритания и премиера й Маргарет Тачър. Това е време на разбирателство с Лондон, където кралица Елизабет Втора го прави Рицар на Големия кръст през 1994 г.

„През първите години той беше любимец на Запада, който бе приятно изненадан, че той води нещо приличащо на политика на помирение“, обобщи Стивън Чан от Лондонската школа за източни и африкански изследвания. Дори започналото през 1982 г. избиване на хиляди цивилни от етноса Ндебеле не предизвиква намръщване в западните столици.

Идилията обаче не трае дълго. През 90-те години авторитарният уклон на Робърт Мугабе поражда все повече критики. Аграрната му реформа ускорява развода. Тази реформа е задействана през 2000 г. за коригиране на историческия дисбаланс между едрите бели плантатори и чернокожите селяни без земи и се изразява в кръвопролитни експулсирания, навяващи разчиствания на сметки, които излизат по първите страници на западните медии.

Тонът между Хараре и Лондон много бързо се изостря. Премиерът Тони Блеър използва думата „варвари“. В отговор Робърт Мугабе го нарича „лъжец“ и „арогантно момченце“. Силно критичната шефка на дипломацията на САЩ Кондълиза Райс не е пощадена. Управникът на Зимбабве обвинява „това момиче с робско потекло“, че е „гласът на своя господар“.

След насилието, което режимът упражнява над опозицията на парламентарните избори от 2000 г. и масовите изборни измами, сигнализирани от наблюдателите от ЕС на президентските избори две години по-късно, разривът става факт. Брюксел и Вашингтон налагат санкции на Зимбабве и обявяват президента му за персона нон грата.

Робърт Мугабе публично махва с ръка на тези мерки. „Задръжте си Англията и ме оставете да се грижа за Зимбабве“, казва той презрително на Тони Блеър.

През 2008 г. кралицата дори му отнема ордена „поради нарушенията на човешки права и мерзкото пренебрежение към демокрацията в Зимбабве“. „Великобритания ще ви похвали само ако правите каквото й харесва“, отвръща той по-късно в интервю за Би Би Си.

Въпреки това публично изразявано презрение, редица наблюдатели подчертават, че Мугабе, който е голям почитател на Лондон и крикета, е бил дълбоко наранен от британските наказания.

„Влошаването на отношенията му със Запада беше тежък удар за Мугабе, защото той беше привързан към Запада“, смята политологът Ернест Мудзенги от Хараре. За господаря на Хараре Западът се превръща в любима мишена и виновник за всички премеждия на страната.

Аграрната му реформа мощно се проваля и потапя Зимбабве във финансова криза. Безработицата бие рекорди, инфлацията скача до небесата, селското стопанство, индустрията и държавата са разорени.

Виновни са санкциите, заявява без колебание Робърт Мугабе. „Защо наказват народа ми? Защото тези империалисти искат наследството му“, твърди той.

През 2003 г. Британската общност опитва посредничество, но Мугабе го отхвърля и окончателно затръшва вратата на този форум на бивши колонии на Великобритания.

Президентските избори от 2008 г. са повод за нов сблъсък. Насилието, което упражнява режимът между двата тура, принуждава водещият кандидат, съперникът му Морган Цвангирай, да се оттегли. Робърт Мугабе е преизбран.

Западняците вече не се колебаят открито да призовават за напускането му. „Крайно време е Робърт Мугабе да си върви“, заявява Кондълиза Райс. „Кой е казал, че британците и американците трябва да управляват останалите?“, отоваря й той.

Към края на управлението му отношенията със Запада все пак започнаха постепенно да се смекчават. ЕС преустанови повечето си санкции срещу Зимбабве през 2014 г. Година по-късно старият автократ пледира в Общото събрание на ООН за „помирение, приятелство и диалог“.

Наложените лично на него санкции обаче остават в сила докрай. Понеже е персона нон грата в ЕС, той се лекува в Сингапур през последните години на дългия си живот.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.