Витамин Д: вълшебното лекарство

Витамин Д стимулира имунната система. Той се набавя от контакта на кожата със слънчевата светлина, но може да се приема и под формата на хранителни добавки или лекарства. Снимка: медиаканада.ком

Съществува вълшебно вещество, което е свързано с надмогването на рака, на сърдечните заболявания, туберкулозата и диабета. То не струва нищо, може да бъде набавено за минути и се задържа в тялото за няколко месеца. Намира се лесно в южната част на Англия, но в Шотландия и на север не достига. Как се казва то? Витамин Д, който се образува, когато кожата се изложи на слънчева светлина. Много малко от нас обаче получават достатъчни дози. Експертите препоръчват между 5 и 25 микрограма на ден, а 90 процента от възрастните хора във Великобритания произвеждат по-малко от три микрограма.

Ситуацията е по-лоша за онези, които живеят на север от 52 градуса северна ширина (където е разположен Бирмингам), защото зимното слънце е прекалено слабо, за да се произведе жизненоважният витамин. Въпреки това много от хората, намиращи се юг, също имат проблем, защото или са принудени да се пазят от слънцето заради страх от рак на кожата, или не ядат достатъчно риба и други храни, в които се съдържа витаминът. Като не получаваме достатъчно от него, ние не само не успяваме да се пазим от смъртоносни болести, но и се излагаме на опасността да се разболеем от болести като рахит, който е шествал във Викторианските квартали и е бил изкоренен през 50-те години на миналия век.

“Никой не обръща внимание на този факт”, предупреждава педиатърът д-р Колин Мичи от болницата „Илинг“ в Западен Лондон, който всеки месец регистрира по един нов случай на рахит, а на всеки две седмици по едно заболяване, дължащо се на недостиг на витамин Д. “Това е напълно преодолимо, а нещата се влошават. Децата в болницата обаче са само върхът на айсберга. Много повече не получават достатъчно витамин Д. Това е истински здравен проблем, който ще има последици в бъдещето.”

В сравнение с вниманието, което се отдава на витамините А, С и Е, витамин Д е силно подценяван. Може би това се дължи на факта, че той действа по различен начин: докато другите си набавяме директно от храната, витамин Д може да се произвежда и като се излагаме на слънце. За разлика от витамин С, той може да остане в тялото в продължение на няколко месеца, тъй като е разтворим в мазнините. А и учените тепърва започват да констатират ползите от него.

През миналата седмица доклад в престижното американско списание Proceedings of the National Academy of Sciences разкри, че хората с по-високи нива на витамин Д имат по-голям шанс да преживеят рака на дебелото черво, на гърдата и на белите дробове. Това е изводът от 40 години изследвания на Университета в Сан Диего. Те показват, че дневната доза може да намали наполовина риска от рак на гърдата и на червата.

Други учени твърдят, че витамин Д намалява риска от сърдечни заболявания (изследване на 10 000 жени в Калифорния показва, че за тези, които взимали хранителни добавки, рискът да умрат от сърце бил с 31 процента по-нисък), от диабет (според изследване във Финландия, обхванало 12 000 деца, витамин Д намалява шанса да развият диабет тип А с 80 процента), и дори от настинка и грип (нюйоркчани, които взимали витамин Д, се разболявали от грип с 70 процента по-рядко). Но въпреки тези все по-неопровержими доказателства, много от нас не получават достатъчно от веществото. Резултатът е: възраждане на рахита, който забавя растежа и деформира скелета, като причинява изкривяване на краката.

Лекарите от Бирмингамската детска болница докладват за деца с надути глезени и китки, както и за подувания около костите и хрущялите на ребрата. След петгодишно изследване, което констатирало, че повече от 300 деца страдали от недостиг на витамин Д, в Брадфорд отделили 50 000 паунда за капки, които били давани на всички деца под пет години. Друго изследване в Бристол показало същите резултати.

Деца, страдащи от недостиг на витамин Д през 30-те години на миналия век, са подложени на лечение със силна светлина. Днес 4-годишните деца във Великобритания получават капки с витамин Д безплатно. Снимка: Телеграф

Една от пациентките в Бристол е Илхан Омар, сега на 13 години. Майка й Мариан твърди, че завела дъщеря си за пръв път на лекар, когато била на девет години. “Илхан започна да се оплаква, че я болят краката, разказва тя. Боляха я в продължение на 15-20 минути. Понякога й беше трудно да ходи. Нямах представа какво може да е.”

Илхан била инжектирана с витамин Д, а сега всеки ден пие хапчета. Тя е имала късмета, че е случила на лекар, който разпознал предупредителните сигнали преди деформациите да станат необратими. Момичето е било изложено на реална заплаха по две причини: цвета на кожата й и облеклото й. Родена в Сомалия, Илхан имала нужда от повече слънце, за да произвежда достатъчно витамин Д чрез кожата си. Експертите твърдят, че едно на всеки сто деца от етническите малцинства страдат от рахит. Към това трябва да се прибави и фактът, че и Мариан, и Илхан ходели в дрехи, които покривали цялото им тяло – хиджаб. Сега Илхан поне не ходи на училище с хиджаб.

“Семействата от етническите малцинства и онези, които носят религиозни одежди, са изложени на риск”, казва Джули Майтън, общопрактикуващ лекар от Бристол. “Тези общности може би не знаят, че могат да получат безплатни таблетки витамин Д. Но в действителност всеки може да е изложен на риск, ако не се показва достатъчно често на слънце и не яде подходяща храна.”

Въпреки че децата са застрашени, защото стоят на закрито дори при слънчево време заради страха да не се разболеят от рак на кожата, по-възрастните хора също са заплашени от недостиг. Същото се отнася и за бременните жени: ако те нямат достатъчно високи нива на витамин Д, това може да навреди на изграждането на костите на детето им.

Д-р Майтън счита, че витамин Д не е получил заслуженото признание, защото – просто казано – в него няма пари. „Една инжекция, която действа в продължение на шест месеца, струва 10 паунда, а хората могат да си набавят веществото от слънцето или чрез храната,” казва тя. „Затова изниква въпросът дали досега той е бил игнориран защото няма комерсиална стойност.”

Но нещата могат да се променят. Министерството на здравеопазването на Великобритания предлага за децата до четиригодишна възраст безплатни капки с витамин Д, както и на бременните жени, чиито семейства се издържат от социални помощи.
Изследване, проведено от Крис Грифитс, професор от болницата Care at Barts в източен Лондон, показва, че една доза от витамина подсилва имунната система срещу туберкулоза. Друго изследване проучва дали допълнителното приемане на витамин Д помага за по-бързо лечение на туберкулоза, като ограничава разпространението й и намалява броя на нови заболели.

„Това би била голяма стъпка напред, казва проф. Грифитс. Особено като се имат предвид растящите притеснения от устойчивостта на болеста на антибиотици.” Специалистите предупреждават също, че въпреки че слънцето е най-лесният и най-евтин начин да се получи достатъчно витамин Д, това не трябва да означава връщане към печенето на слънце: достатъчно са и само няколко минути. „Ако ходите на работа пеша или се разхождате в обедната почивка, това е достатъчно, казва Ед Юнг от Cancer Research UK. Със сигурност не трябва да стоите на слънце докато започнете да почернявате.”

Любопитни факти за витамин Д:

Освен от слънчевата светлина, витамин Д може да се набавя и чрез храната. Най-големи количества се съдържат в мазните риби като сьомга, скумрия и и риба тон, както и в млякото, сиренето, яйцата и черния дроб. Снимка: директнюз.ко

– 90 процента от необходимия на тялото витамин Д се образува при реакция на кожата на слънчевата светлина, попаднала върху нея;
– витамин Д се съдържа във високи количества в мазни риби като сардини, сьомга, скумрия и риба тон, в черен дроб от треска, както и в млякото, сиренето, яйцата и черния дроб;
– рахитът е споменат за пръв път от Даниъл Уистлър, английски лекар, който написал научен труд за заболяването през 1645 г.;
– името си витамин Д получава през 1922 г. от американския биохимик Елмър Макколъм, който провеждал опити, за да разбере какво съдържа черният дроб от треска. Наречен е така, защото бил четвъртото вещество, което ученият успял да изолира;
– предполага се, че едно на всеки сто деца от етническите малцинства във Великобритания страда от недостиг на витамин Д. Тъмният цвят на кожата изисква повече слънчева светлина, за да се образува витаминът;
– през 2003 г. семейство в Ню Йорк било осъдено, тъй като застрашило живота на 15-месечното си бебе, след като го подложили на строга вегетарианска диета, в следствие от което то се разболяло от рахит. Силва и Джоузеф Суинтън били осъдени на шест и пет години затвор;
– класическите признаци за рахит са криви крака, причинени от омекването на костите. Ако заболяването не се открие навреме, за коригиране на скелета е необходима операция;
– повечето хора могат да произведат достатъчно витамин Д през лятото и той да им стигне за зимните месеци.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.