Милиционери ловят шпиони – и смешно, и страшно

Да арестуваш хора от движение „Русофили“ и да им правиш обиск в дома с разследване за шпионаж, да ги държиш по няколко часа на разпит и после да кажеш, че са разпитани като свидетели.

Да разпитваш социолог дали не му е повлиял руски представител в проучване.

Това се случва на общо 7 души, сред тях възрастни жени, професори. И от тях нито един не заема някаква държавна длъжност или позиция с достъп до тайните на държавата. Единствен обвинен е Николай Малинов – като гешевите приказки за кибертероризъм – няма такова престъпление в Наказателния кодекс. Пишел анализи за политическата обстановка, готвели бизнессделки, щели да направят партия, която да накара България да завие към Русия – това са смешки, които ги няма в НК.

Акцията е на ДАНС и Специализираната прокуратура. Човек ще каже, че са разбили шпионска мрежа. А то прилича на съчинени конспирации от в. „Телеграф“ и сайта „Пик“.

И всичко се прави на 9 септември.

Това не са недоразумения или случайности.

Това е показна милиционерска акция за сплашване. ДАНС и Специализираната прокуратура са на милиционерското равнище отпреди 40-50 години. По време на соца така са викали хора на разпит на 8 септември (защото 9-и е почивен ден), да „профилактират“ онези, които приказват против Тодор Живков.

Някогашните милиционери пак са тук, те са си същите – Гешевци. Само са сменили господарите. Обърнали са се според посоката по вятъра, сега гонят русофили, за да се засвидетелстват като ревностни евроатлантици.

Всъщност, ако иска да брани България от руските интереси у нас, Гешев трябва да арестува и разследва всички заинтересовани от АЕЦ „Белене”, в която са се излели над 1 млрд. лева и мнозина са спечелили от това. Канят се и занапред да печелят.

Или може би трябва да арестува и разследва Валентин Златев от „Лукойл”? Няма за какво? Или неясните собственици на БТК-Виваком, чиито конци водят до една руска банка?

Вместо онези, които прокарват на практика руски интереси у нас с много пари, милиционерите вдигат шум с някакви ентусиасти русофили.

Очевидно е предизборна акция, да се харесат на средния дебилен избирател, който ще си каже – „А така, да ги изпоарестуват ‘сичките руски подлоги! Чемодан, вокзал!”

Всъщност това е и главният ефект от акцията – някакви политически запалянковци да се зарадват на бъдещия главен прокурор, който сега ръководи специализираната прокуратура. И да гласуват доволни на местните избори за борисовата власт, която ръководи и прокуратурата.

Така, обаче, се създават прецедент. Никой не знае утре милиционерите какво още ще си позволят. И онези, които се радват, се радват прибързано. Не се знае утре тези към кого ще се обърнат.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.