„Операция Йелоухамър“ – хаос и дефицит на стоки при твърд Брекзит

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Британската преса коментира огласения вчера правителствен план за действие при напускане на ЕС без споразумение.

За „Дейли мирър“ най-мрачните предвиждания в плана, наричан „Операция Йелоухамър“, са хаос и дефицит на стоки при твърд Брекзит. Преди това правителството бе заявило, че това е възможно най-лошият сценарий, но други твърдят, че това е реалистична прогноза за събитията, ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.

Вестникът изброява очакваните според „Операция Йелоухамър“ проблеми в различни сфери – влошено водоснабдяване, улични безредици, затруднен трафик, труден достъп до Гибралтар, твърда граница с Република Ирландия, евентуални сблъсъци по море между британски риболовци и техни колеги от ЕС, предаде БТА.

Според два други таблоида – „Дейли стар“ и „Сън“, в плана си правителството смята за най-опасни последици от твърдия Брекзит епидемиите и повишаването на потребителските цени, главно на храните, както и недостигът на лекарства, а „Дейли експрес“ извежда на челно място заплахата от задръствания в морските и въздушни портове, повишаване на цената на електроенергията и недостига на храни.

Борис Джонсън подава на бунтовниците „маслинова клонка“, съобщава „Дейли телеграф“. Според изданието премиерът е разпоредил на дисциплиниращия орган на Консервативната партия в парламента да разпрати на всички депутати писма с призив за възстановяване на присъствието в парламентарната група, Високопоставен източник от партията назова този ход като „лъч светлина“ на фона на разногласията сред консерваторите заради заканата на Джонсън да изключи от партията бунтовниците. Това става при наличието на признаци, че премиерът е близо до споразумение за границата с Република Ирландия, за одобряването на което са му необходими максимален брой гласове на съпартийци, подчертава „Телеграф“.

„Файненшъл таймс“ цитира френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален, която обвинява правителството на Джонсън, че се опитва да манипулира процеса на Брекзит чрез издействането на поредица неприемливи „минисделки“ с отделни страни членки на ЕС, вместо да контактува със съюза като цяло. По думите й Лондон се опитва чрез двустранни срещи да постигне „управляемо“ напускане без сделка. Желанието на британците да установят специални отношения с всяка страна членка и да видят дали тези отношения може да се запазят след развода е в пълен разрез с преговорите за Брекзит досега, заяви французойката пред деловото издание.

„Лицемерният алианс“ на лидера на лейбъристите Джереми Корбин е заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство, пише в друга статия „Дейли телеграф“. От всички патетични оправдания на т.нар. алианс на бунтовниците може би най-отвратителното е, че се оправдават с националния интерес. Отново и отново, когато депутатите привърженици на оставането в ЕС правят някоя нова каскада срещу демократичната воля на мнозинството британци, те твърдят, че поставят интересите на нацията над своите политически амбиции. Хората, които са убедени, че знаят повече от британските гласоподаватели, се самопровъзгласяват за „спасители на демокрацията“.

„Гардиън“ подчертава, че страхът от хаоса след евентуален твърд Брекзит е накарал министрите да публикуват тайния си план, т.е. „Операция йелоухамър“. Вестникът смята, че обнародвания вчера документ от пет страници поразително прилича на изтеклия през август в „Сънди таймс“ документ, за който тогава кабинетът каза, че е неактуален. Онзи документ бе описан като „базово състояние“, но новият изглежда е „най-тежък сценарий“, смята „Гардиън.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.