8-те най-интересни нови джаджи в битовата електроника

Списание „Нюзуик“ прави класация на осемте най-интересни нови джаджи за 2008 г.

Panasonic обичат големите екрани – миналата година шокираха всички със 103 инча, а тази са още по-сериозни – 150 инча. Снимка: Официален сайт на Panasonic

Обикновено това, което се случва във Вегас, остава във Вегас. Не е такъв случаят обаче, когато там се състои изложение за потребителска електроника. Около 140 000 маниаци и луди по технологиите субекти се стичат към града, където булото се вдига над 20 000 нови продукти. Кои от тях ще се появят в магазина до вас? По-важното, кои от тях си струват времето и парите ви? Списание „Нюзуик“ прави класация на осемте най-интересни нови джаджи, които можете да си купите тази година:

Чудовищно или чудесно?

Винаги ли голямото не е за изпускане? Явно така мислят от Panasonic. След като миналата година пуснаха на пазара 103-инчова плазма, тази година директно скачат на 150 инча. Самият размер веднага поставя въпроса къде може да бъде поставен такъв гигантски телевизор? Но ако можете да отделите 100 000 долара, за да си го купите, вероятно имате достатъчно голяма къща, която да го побере.

Визия за бъдещето

Очилата на Lumus може да изглеждат като поредната странна идея на някой френски дизайнер, но всъщност са нещо много повече. Вместо да коригират зрението, те имат вградена камера и система за видео прожекция, която кара носещите ги да мислят, че гледат 60-инчов телевизор. За да можете да се възползвате напълно от очилата обаче, трябва да си купите и портативния медиен център на Lumus, който позволява дистанционно управление на очилата – включване, превъртане, запис и зуум. Все още не е уточнена цената.

Широк екран на далавера

Вече не е кой знае какъв лукс да гледаш телевизия с прекрасни цветове и ясна картина. Не само неприлично богатите могат да си позволят телевизорите на компанията Olevia, като например 47-инчовият им LCD модел, който струва 2500 долара. Скъп, но все пак достъпен, той сериозно съперничи по качество на плазми със същия размер и безбожни цени.

Дигитална хартия

Eкран с висока резолюция, който може да сложите в чантата си – това е новото революционно предложение на LG Philips. Снимка: Официален сайт на Philips

Представете си видео екран с висока резолюция, който можете да навиете на руло като сутрешния си вестник. Такъв продукт разработват от LG Philips с помощта на своята технология за А4 е-хартия. Да, ще минат още няколко години докато подобно нещо излезе на пазара, но компанията вече е готова с електрическо устройство, което е с дебелината на хартия и използва метално фолио и пластмасови субстрати вместо стъкло, което го прави не само леко като перце, но и много гъвкаво.

ASUS 1-терабайт лаптоп

Да, правилно сте видели – един терабайт. Този лаптоп се произвежда в сътрудничество с Hitachi и ще може да побира 330 000 снимки от по 3 МВ, както и 250 000 mp3-ки. С една дума – ще има огромен хард диск, който да побира каквито файлове пожелаете. Все още не е уточнена цена, но показателите не говорят за евтиния.

След като снимките станаха дигитални, нормално беше същото да сполети и рамките. Предложението на Smartparts изглежда най-добро. Снимка: Официален сайт на Smartparts

Дигитална рамка

Вече няма по-лесно нещо от това да вдъхнеш живот на старите снимки. С новата Smartparts Digital Photo Frame, един от многото подобни продукти, които излизат тези дни, това наистина е детска игра. 8-инчовата рамка е със същия размер като при конкуренцията, но има вграден принтер, който с една цветна глава може да отпечата 36 снимки 4х6 инча. Цената на рамката е 279 долара и тя ще е на пазара още тази година.

Сериозен телефон

BlackBerry отдавна имат репутацията, че са любимият избор на сериозните бизнес потребители. Но Sling Media се надяват да поразчупят този калъп със специален софтуер (на цена 30 долара), който превръща Pearl 8120 в портативен център за развлечения. Телефонът ще предоставя дистанционна връзка с музикалната колекция на домашния ви компютър или пък с любимите ви DVD филми.

Безжичен телевизор

Безжичният телевизор на Westinghouse най-накрая решава проблема с грозните кабели, заемащи половината хол. Снимка: Официален сайт на Westinghouse

Кабелите останаха в 2005 г. Всеки, който се е опитвал да намести нов телевизор в хола си знае, че е много трудно да се намери начин, по който бърканицата от аудио и видео кабели да не загрозява иначе красивия монитор. Компанията Westinghouse се справя с тази бъркотия като представя своя безжичен телевизор, който има отделни аудио и видео предаватели. Те могат да бъдат поставени на не повече от 2 метра от телевизора.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.