Две седмици Ню Йорк ще бъде епицентър на борбата за климата

Всички екоактивисти на планетата ще се озоват тази седмица в Ню Йорк, разчитайки с демонстрации и безпрецедентна младежка среща да упражнят натиск в ООН върху световните ръководители, за да поемат те по-големи ангажименти в сферата на климата.

Освен прочутото вече 16-годишно шведско момиче Грета Тунберг, още 500 млади лидери от Южна Америка, Европа, Азия и Африка ще пристигнат за първата младежка среща за климата в събота, организирана от ООН.

Мнозина ще дойдат точно навреме, за да се включат в петъчната демонстрация, замислена като мащабно шествие и насрочена успоредно със стотици други в цял свят.

А следващия петък, на 27 септември, по време на сесия на Общото събрание на ООН, ще се състои друг координиран световен протест.

Ню Йорк, където ще продължат цяла седмица и други прояви, свързани с климата, освободи от занятия местните ученици.

Деца и юноши ще изпълнят улиците на Ню Йорк, бранейки „своя дом, който гори“ – това ще е увертюрата към специалната среща на върха за климата, която ще събере идния понеделник в ООН близо сто държавни и правителствени глави, включително Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

Мнозина ръководители споделят идеята за спешна нужда от действия в полза на климата, но се очаква да съобщят конкретни подробности за своите планове. Основните въпроси са два: кога ще затворят последните си въглищни централи – и кога страните им ще затворят енергийния кран, от който изтичат другите изкопаеми горива, петролът и газът.

Затрупани от лоши новини

Шейсетина страни се очаква да представят засилени климатични планове, но не и най-големите замърсители, посочва Олдън Майър, експерт от американската неправителствена организация „Съюз на ангажираните учени“ (Union of Concerned Scientists).

„Това е маратон, а не спринт“, добавя Майър. Същинският последен срок е краят на 2020 г., когато Парижкото споразумение задължава участниците да преработят черновите си. Ще се следят обаче изпращаните сигнали, по-специално от Китай.

До момента единствено Мароко и Гамбия са поели ангажименти, „съвместими“ с целта на Парижкото споразумение от 2015 г., посочва аналитичният сайт Climate Action Tracker.

За да има шанс да спрем затоплянето на планетата на отметката +1,5 градуса по Целзий (в сравнение с 19-и век), ще трябва до 2050 г. светът да се освободи от въглеродни емисии – такъв е последният единодушен извод на учените, упълномощени от ООН.

Далеч сме от това. Миналата година ни затрупаха куп лоши новини. Човечеството никога не бе изхвърляло във въздуха толкова карбонов диоксид, колкото през 2018 г. Жегите превърнаха тазгодишния юли в най-горещия, регистриран на Земята от 1880 г. насам. Четирите последни години бяха и четирите най-горещи.

Проучвания установиха междувременно, че полярните шапки се топят още по-бързо, отколкото мислехме.

Случаят „Грета“ има развитие

Сред 500-те млади участници в съботната среща 100 идват с покани от ООН – организацията плаща разноските и компенсира въглеродните емисии от техните полети: момиче, развило екобизнес на остров Мавриций, друго – в Индонезия, основатели на сдружения в Аржентина и Гватемала, екоактивисти . . .

Някои, калени в международни преговори, са препатили доста от механизмите и жаргона на бюрокрацията – като 24-годишния французин Ком Жиршиг.

„Грета отвори една врата“, заяви той пред АФП и попита: „Хубаво де, младежта излиза на улицата, протестира срещу капитализма, иска да смени системата – но какво да сложим на нейно място?“.

Умерен екозащитник, веган, настроен против самолетите, той обаче не абсолютизира нещата: „Ако всеки яде по-малко месо веднъж дневно, ще има повече ефект, отколкото ако 5 на сто от населението са пълни вегани“. Би желал младежкото движение да превъзмогне крайностите и да изработи конкретни предложения.

В петък пристига от Бразилия 27-годишният Жоао Енрике Алвес Серкейра, от пет години активист на различни НПО. „Малко съм скептичен, бил съм и друг път на прояви на ООН – казва той пред АФП. – Сега обаче става нещо.“

Колкото до „Грета“, той споделя, че е възхитен, но добавя: „Би било чудесно светът да чуе и други гласове, идващи от Юга и от туземните общности“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.