САЩ – Китай: Търговските преговори едва ли ще преодолеят разделението

Представители на САЩ и Китай ще възобновят търговските преговори в края на седмицата, но всяко споразумение, което най-големите световни икономики биха постигнали се очаква да бъде повърхностно решение на проблема.

Търговската война се задълбочи в политическа и идеологическа битка, която отива далеч отвъд митата, коментират пред агенцията търговски експерти, ръководители на компании и официални лица в двете страни.

Малко вероятно е Китайската комунистическа партия да отстъпки пред исканията на САЩ Пекин фундаментално да промени начина, по който управлява икономиката си, а САЩ няма да се откажат да определят китайските компании като заплаха за националната сигурност.

Преодоляването на конфликта между двете страни може да отнеме десетилетие, предупреди на 6-и септември икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу. Юй Юндин, влиятелен бивш политически съветник в китайската централна банка каза пред Ройтерс, че Китай не бърза да постига споразумение.

Президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин могат да постигнат временно споразумение през октомври, за да успокоят борсите и да обявят политическа победа след преговорите на по-ниско равнище тази седмица.

Окончателно споразумение обаче е „много малко вероятно да реши смислено въпроса с китайските структурни реформи“, за които настояват САЩ и други страни, каза Кели Мимън Хок, бивша служителка на службата на постоянния търговски представител на САЩ и управляващ партньор в консултантската компания McLarty Associates.

Преговарящите не са постигнали забележим напредък по много пунктове от разминаванията между двете страни след провала на преговорите през май, казват запознати с разговорите.

Препъникамъните

Пекин няма желание да засяга въпроса за начина, по който подкрепя държавните компании и субсидира техните продукти в предстоящите разговори, казват източници в Китай и САЩ.

САЩ продължават да определят китайската технологична компания Huawei като опасност за националната сигурност и размахват заплахата за нови мита срещу Китай.

„Крайният резултат от преговорите трябва да бъде отпадането на всички мита,“ каза Хъ Вейвън, старши научен сътрудник в Института за финансови науки Chongyang към университета Renmin. „Това е базовият вариант за Китай“, отбеляза Хъ Вейвън. Той не е оптимист за перспективите на разговорите.

След провала на търговските преговори между двете най-големи световни икономики през май двете страни нарушиха обещания и си размениха публични обиди. „Настроението е приповдигнато, но само един туит на Тръмп може да преобърне всичко,“ казват анализатори.

„Вкопчени са в тази неудобна прегръдка“, коментира Уилям Райнш, бивш високопоставен служител на министерството на търговията и научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Двамата президенти подкопаха позициите на своите преговарящи и нито една от страните не може да разчита на това, което казва другата страна,“ допълни той.

Тектонично раздвижване

Твърдата позиция на Тръмп за Китай предизвика появата на нов начин на мислене за Пекин във Вашингтон въпреки непопулярността на много от другите му мерки. Конгресът на САЩ, който е жестоко разделен на партийна основа по повечето въпроси, е единен по въпроса за необходимостта от реформа на системата в Китай.

Демократите, които се конкурират с Тръмп, едва ли ще поправят отношенията с Китай, ако спечелят Белия дом през 2020 година. В дебат на 12 септември кандидатите за президент на САЩ използваха изрази като корупция и кражба, обсъждайки китайските търговски практики.

Имаше тектонично раздвижване, каза Уорън Маруяма, бивш главен юристконсулт към службата на постоянния търговски представител на САЩ и партньор в кантората Hogan Lovells.

„Старата идея, че Китай е по средата на икономически реформи за свободен пазар, които ще ги изведе на нашия път, на практика е мъртва,“ каза Маруяма. „Има подкрепа и от двете партии за по-строга политика към Китай“, допълни той.

Конгресмените реагират с няколко проектозакона, свързани с Китай, в Конгреса – законов акт, с който да се накаже Пекин за неспазване на човешките права на мюсюлманите в Синцзян и в подкрепа на протестиращите в Хонконг.

Освен това Законът за пълномощията в областта на националната отбрана 2020 може да включва точки, насочени срещу Китай по въпроси, простиращи се от технологични трансфери до продажба на синтетични опиоиди.

Политически натиск

Тръмп се сблъсква с влошаване на икономиката и опасения за рецесия у дома, частично и заради митата, които въведе, но ключовите избирателни окръзи стоят зад него засега. Американските шефове на компании в Китай казват, че Пекин си е направил грешно сметката, ако си мисли, че търговската война ще подкопае политическата подкрепа за Тръмп.

Във всеки случай търговската война стана причина бизнесът да се обедини в подкрепата си, каза високопоставен американски ръководител на компания в Китай.

Проблемите са дълбоки и структурни, каза Крейг Алън, бивш високопоставен служител на американското министерство на търговията, който сега ръководи Бизнес съвета САЩ – Китай.

Високотехнологичните сектори на страните могат да бъдат отделени за постоянно, допълни той, заради опасенията от китайски шпионаж, кибер хакерство и кражбата на интелектуална собственост.

Китайската комунистическа партия също се сблъсква със забавяща се икономика на фона на подготовката за честванията на 1 октомври на 70-ата годишнина на нейното управление. Мнозина са на мнение, че непоследователният подход на Тръмп към търговската война тази година е осигурил на Си Цзинпин удобно краткосрочно прикритие, което му позволява да обяснява забавянето на икономиката с това, че Белият дом повиши митата, а не с вътрешната политика.

При едно носталгично връщане към епохата на Мао Цзедун, Си Цзинпин каза пред ръководни политически кадри този месец, че трябва да има „непоколебима борба“ срещу всяка опасност и предизвикателство към партийното ръководство, суверенитета на страната и сигурността, към всичко, което заплашва основните интереси на държавата.

Инвестициите между Китай и САЩ спаднаха до най-ниското си шестмесечно равнище от пет години през първата половина на годината, сочи анализ на компанията за проучвания Rhodium Group.

Преките чуждестранни инвестиции и рисковите капиталови сделки между двете страни са спаднали до 13 милиарда долара в разглеждания период, което е с 49 % по-малко спрямо първото полугодие на 2018 година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.