Недоволство в Швейцария срещу 5G технологиите

Навлизането на 5G (5 Джи) технологиите в Швейцария провокира гнева на онези, които се страхуват от въздействието на електромагнитното им излъчване върху здравето, а това кара кантоните да замразяват изграждането на антени на фона на подготвян национален протест.

След Южна Корея, Швейцария е една от първите държави в света, която се впуска в разработването на мрежата от пето поколение – мобилната инфраструктура, която е в сърцевината на технологично противопоставяне между САЩ и Китай.

Доста далеч от този сблъсък на титаните, швейцарски граждани се противопоставят на нейното изграждане, заплашвайки да инициират референдум, както може да се направи в тази страна, известна със системата си за пряка демокрация.
В началото всичко изглеждаше обещаващо за 5G.

През февруари Швейцария направи голяма стъпка, като разпредели честотите за мобилната телефонна връзка между три оператора (Солт (Salt), Сънрайз (Sunrise) и Суиском (Swisscom), генерирайки приход от близо 380 милиона швейцарски франка (350 милиона евро).

След това основните телефонни оператори периодично се надпреварваха с телевизионни спотове и улични реклами, за да обявят навлизането на най-новата мобилна технология в градовете, провинцията и дори в планинските региони.
В началото на юли 334 5G предаватели вече са били в експлоатация по данни на федералните власти.

Референдум

След триумфалното начало, сега 5G технологията е изправена пред разрастващо се недоволство, особено във френскоговорящия регион на Швейцария.

Поставени под натиска на интернет петиции, в повечето случаи инициирани от граждани, няколко кантона преустановиха процедури по изграждане на антени, в името на предпазливостта, като Женева, Во, Фрибур и Ньошател.

Замразяването обаче се отнася само до изграждането на нови антени, тъй като операторите могат да преобразуват без разрешение 4G антена в 5G. Суиском, например, уверява, че до края на годината ще покрие 90 процента от населението.

Федералните власти обаче се опасяват, че ропотът срещу 5G се засилва, и предупредиха, че всеки „мораториум“ – по-радикална мярка от замразяването на разрешителните за строеж, по която някои кантони трябва да се произнесат – би могла да бъде атакувана в съда.

Противниците на 5G обаче не губят надежда: за 21 септември е планирана демонстрация пред сградата на правителството в Берн, подготвя се и референдум, обясни Коко Таш-Берте от сдружението Фрекуенсия (Frequencia).

„Има членове на парламента, които са на наша страна. Мисля, че мнозинството от гражданите са с нас“, каза тя пред АФП.
Според противниците на 5G тази мобилна технология носи безпрецедентни рискове, особено за здравето и околната среда. Те настояват за национален мораториум и за по-голямо разчитане на оптичните кабели.

Оливие Паю, който демонстрира веднъж месечно пред ООН срещу 5G технологията, признава, че още не е доказано, че електромагнитното излъчване предизвиква ракови заболявания, но казва, че страда от свръхчувствителност към него – патология, която не е призната от всички държави.

Изключително влиятелната швейцарска Федерация на лекарите също призовава за предпазливост, като обяснява, че „докато не бъде научно доказано, че повишаването на сега допустимите пределни стойности на радиация не влияе върху здравето, трябва да се откажем от тяхното увеличаване“.

Проучвания

В Женева битката се води от Даниел Бухс – лекар, които е и депутат в кантоналния парламент от центристката Християндемократическа партия на Швейцария.

„Чакаме сериозно, независимо изследване, което да покаже има или няма риск от вреда за населението от 5G“, за да се избегне скандал, какъвто беше случаят с азбеста“, казва той, подчертавайки, че Световната здравна организация (СЗО) е започнала проучване.

Говорител на СЗО потвърди пред АФП, че специализираната агенция на ООН „в момента извършва оценка на рисковете за здравето, свързани с излагането на радиочестотни полета“. В Берн експертна група, натоварена със задачата от правителството, също прави проучване.

Нейният доклад, който се отнася за „радиационните рискове в краткосрочен и средносрочен план, по-специално в контекста на въвеждането на 5G“, трябваше да бъде публикуван преди началото на лятото. Той обаче бе забавен, „с оглед мащаба на задачата“, обясниха от федералната служба по околната среда.

Това отлагане предизвика гнева на противниците на 5G, според които правителството може да се е поддало на евентуален натиск.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.