Възможен ли е импийчмънт на Тръмп?

Стенограмата на разговора между Тръмп и Зеленски

Дали Доналд Тръмп е оказал натиск върху Украйна, за да я накара да злепостави бившия вицепрезидент Джо Байдън, фаворит на демократите за негов съперник на изборите през 2020 г.? Поради тези подозрения лидерката на демократите в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви вчера започването на официално разследване дали президентът трябва да бъде подложен на импийчмънт, обвинявайки го в нарушение на Конституцията, отбелязва френският в. „Паризиен“.

Днес Белият дом публикува стенограма на телефонния разговор прец юли между Тръмп и Зеленски, която показва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

„Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно“, казал Тръмп в този телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници. Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър, отбелязва АП.

79-годишната Пелоси е прекрасен стратег. Тя възпираше в продължение на месеци прогресивното крило на своята партия, което вече призоваваше да се започне процедура по импийчмънт във връзка с други теми, главно свързаното с Русия разследване. Започването на подобна процедура, много непопулярна според социологическите проучвания и която вероятно ще завърши с оправдаването на Тръмп в Сената, може да струва на демократите изборите през ноември 2020 г., предупреждаваше председателката на Камарата на представителите, предизвиквайки недоволство сред прогресивните конгресмени.

Импийчмънтът е рядко срещана, драматична ескалация, пълна с политически рискове – особено в страна, която вече изпитва дълбоки разделения по отношение на този президент, отбелязва британският в. „Гардиън“.

Не всички демократи подкрепят импийчмънта. Конгресмен Джеф Ван Дрю от Ню Джърси заяви, че евентуално разследване за импийчмънт ще отвлече вниманието от законодателните приоритети на демократите и ще задълбочи политическото разделение в страната.

След началото на скандала в понеделник, преди изявлението на Пелоси, републиканците очевидно не се втурнаха да подкрепят президента, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“ в редакционна статия. Сенатската комисия по разузнаването, водена от Ричард Бър от Северна Каролина, започна разследване на обвиненията и даде да се разбере, че иска да чуе показанията на разобличителя, подал жалба срещу Тръмп. Лидерът на републиканското мнозинство, сенатор Мич Макконъл, заяви публично, че се е борил Украйна да получи финансирането от 400 милиона долара, което Тръмп е обвинен, че е задържал като средство за натиск. Макконъл не получил обяснение защо средствата са били задържани от правителството.

След месеци и дори години, през които наблюдаваме как Тръмп се държи, сякаш не отговаря пред никого, много конгресмени изглежда изпитват почти облекчение, че моментът за финален сблъсък е настъпил. Сега те трябва да подходят към въпроса внимателно. Залозите никога не са били толкова високи, отбелязва вестникът.

Обявяването на началото на процедурата по импийчмънт на Тръмп е пресичане на Рубикон. Никой не знае докъде ще ни отведе това, подчертава в. „Вашингтон пост“.

В момента проучванията на общественото мнение не подкрепят започването на процедура за разследване на президента с цел импийчмънт. Има обаче основания да се смята, че през следващите месеци резултатите на проучванията ще се променят, докато избирателите на Демократическата партия сплотяват редиците си и подробностите от разговора на Тръмп с украинския му колега стават известни на обществото.

Евентуално разследване за импийчмънт обаче може да затрудни кандидат-президентската кампания на Джо Байдън. Републиканците вероятно ще използват процеса, за да продължат да насочват вниманието към бизнеса на семейството му по времето, когато той е заемал вицепрезидентския пост. В същото време републикански предизборни стратези изпитват задоволство от мисълта за потенциалния ефект на процедурата за импийчмънт върху техните избиратели. За републиканските избиратели това би било най-голямата мотивация да гласуват, подчертава Джим Маклафлин, републикански социолог, работещ по предизборната кампания на Тръмп. „Винаги съм смятал, че Нанси Пелоси е по-умна. Това е лудост“, добавя той.

Но подобна сигурност не винаги се възнаграждава в ерата на Тръмп, в която единствената константа е увереността, че статуквото ще бъде нарушено още повече, подчертава в. „Вашингтон пост“. Никой не знае със сигурност какво следва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.