Армията на САЩ не успява да се прочисти от радикални националисти

Американски морски пехотинци в Сирия. Снимка: от тв екрана

Неотдавнашното задържане на американски войник – радикален националист, който искал да извърши атентат в САЩ, за да всее хаос, изкарва на показ трудностите на американската армия да се прочисти от опасни екстремисти.

24-годишният редник от сухопътните сили Джаред Смит, разпределен във Форт Райли, щата Канзас, беше арестуван, след като подробно обясни на внедрен агент на ФБР как да изработи бомба със съставки от търговската мрежа. В понеделник в съд в Канзас му беше повдигнато обвинение в „разпространение на информация за взривни вещества или оръжия за масово поразяване“.

Връзките между крайната десница и военните бяха разкрити през 80-те години, когато ветеранът от Виетнамската война Луис Бийм оглави неонацистка организация, която проповядваше свалянето на правителството на САЩ и замяната му с „арийска нация“.

Не толкова отдавна служител на американската брегова охрана, възхищаващ се на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, беше арестуван през февруари близо до Вашингтон, защото възнамеряваше да нападне политици демократи и медийни личности.

49-годишният бял супремасист Кристофър Пол Хасън се представяше като „човек на действието“ и поддръжник на „целенасоченото насилие за създаване на бяло отечество“.

През май сухопътните въоръжени сили признаха, че разследват 22-годишния военен санитар Коруин Карвър във Форт Блис, щата Тексас, по подозрение, че е член на неонацистката групировка „Атомвафен дивижън“ (Дивизия Атомно Оръжие).

Пентагонът уверява, че в армията „никога не е било толерирано“ участието на военни в радикални действия.

Министерството на отбраната „прилага многообразен подход, за да научи възможно най-много за потенциалните нови военнослужещи (…), за да се увери, че те могат да получат привилегията да служат във въоръжените сили“, заяви говорителката на Пентагона Джесика Максуел.

„Искрени усилия“

„Разполагаме с различни инструменти за подбор, които ни позволяват да идентифицираме хората, които не споделят ценностите ни“, добави тя.

В случая на Джаред Смит обаче разследването разкри, че той е постъпил в армията една година, след като е разговарял във Фейсбук с екстремиста Крейг Ланг, известен на американските служби за сигурност с участието си в бойните действия в Украйна в редиците на ултранационалистическото паравоенно движение „Десен сектор“.

„Нямам военен опит, но ако не намеря място в Украйна до октомври, ще постъпя в армията“, е казал Смит на Ланг през юни 2016 г., сочи сигнал на ФБР. Година по-късно той е приет в редиците на сухопътните сили във Форт Бенинг, щата Джорджия, без военните, които са го вербували, да са открили какъв риск представлява.

Според директора на център за изследване на екстремизма в университета на Калифорния-Сан Бернардино Брайън Левин случаят с Джаред Смит е интересен, защото показва активизирането на някои групировки на бели супремасисти, които искат „да се съсредоточат върху военните, защото те имат ценни квалификации“.

„Пентагонът полага искрени усилия“, каза този експерт. „Военните са напълно наясно с проблема и със сигурност работят по него. Сега е необходимо да се намерят нови лостове за реагиране“, добави той.

Въпреки че американската армия е смятана за една от националните институции с най-разнообразен от етническа гледна точка състав, тя продължава да е плодородна почва за крайнодесните движения.

В допитване от октомври 2018 г. на специализираното издание „Милитъри таймс“, обхванало 829 души на активна военна служба, 22 процента от анкетираните посочват, че са забелязали признаци на бял супремасизъм или расизъм във въоръжените сили през изминалата година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.