Цитат в десетката – Кирил Цочев, бивш вицепремиер: Хора от БСП подкрепяха надмощие на руски интереси в газовите спогодби

Бившият вицепремиер пред Нова ТВ

Из предаването „Коритаров лайв“

Водещ: Какво ви казаха там по време на срещата?

Кирил Цочев: Беше много интересно, защото на излизане българският министър-председател се обърна към Авдеев и каза: “Можем ли да оставим на нашия разговор вицепремиерът Кирил Цочев?” Както винаги грубичко аз се обърнах и казах: Хубава работа, когато в една суверенна държава, един министър-председател пита посланика на една чужда държава дали неговият заместник може да бъде на разговорите или не. И казах към секретарката: Не ме търсете. Аз съм умрял. Тоест няма ме по телефони.

Водещ: Вас ви обиди това, че не знаехте, че се прави “Топенерджи” и научихте в последния момент или това, че параметрите на “Топенерджи” нарушаваха българския интерес?

Кирил Цочев: Не, не се обидих от това, че се създава “Топенерджи”, а от параметрите – вторият въпрос, който вие ми задавате. Защото с параметрите на “Топенерджи” се предаваха българските интереси.

Водещ: Как разбрахте това? Още когато ви съобщиха и прочетохте материалите?


Кирил Цочев:
Прочетох писмото, с което се даваше оторизация на “Булгаргаз” тогава, за да се включат “Мулти груп” и “Овергаз” с процент…

Водещ: С какво се…

Кирил Цочев:
50% руско участие и още 32%-33% участие на “Овергаз” и на “Мулти груп”.

Водещ: Т.е. пак руско участие?

Кирил Цочев:
Пак руско участие, тъй като и двете фирми бяха с руско влияние. Така че българският дял на “Булгаргаз” оставаше под 20%, с което веднага предавахме и газопроводните отсечки и цялата стойност на проекта отиваше в руските ръце.

Водещ: И това ви настрои срещу “Топенерджи”?
Кирил Цочев: И това ме строи срещу “Топенерджи”.

Водещ: Андрей Луканов ли стоеше в основата на тези параметри?
Кирил Цочев: Да.

Виж тук целия текст

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.