Хич не ми се обяснявай!

Румен Белчев

Най-интересни стават вестниците по националните празници – хората са залисани с развяване на знамена, патриотични фойерверки и кебапчета, избраниците им пък сричат предварително прегледани изявления и единственото, на което новинарите могат да разчитат, са катастрофите по пътищата, изтрещяването на поредния изнервен индивид и евентуално – на някое и друго природно бедствие.

Слава Богу, нещо такова се яви, готово – на тепсия! Радиото взе, че спря. Защо спря? Ами – все още не е ясно, ясно е само, че според „ТРУД“ „Шефът потушава напрежението с обещания за заплати“. Въпросният шеф, който така и не можа да обясни като как така пет часа страната остана без националното си радио, „Обеща парите на работещите в радиото да се увеличат с 25 %“.

Чудесно – особено за него, защото според „24 ЧАСА“ „8209 лв. е заплатата на шефа на БНР – повече от премиера!“. Ако вземем калкулатор и чукнем по копченцата, с радост ще видим, че заплатата на началството ще се вдигне отведнъж с 2052 лева и 25 стотинки!

Все пак, ще остане далеч от пазарджишкия доктор, който слагал без нужда стентове на хора с кардиологични проблеми – според „ТРУД“ „заработил по този начин 57 хил. лв. заплата за януари, през следващите месеци приблизително по толкова“.

Това, разбира се, хвърля известна яснота върху евентуалните причини за смъртта на световно известна личност – „Издъхна Исус Христос“ – съвсем сериозно твърди „ТЕЛЕГРАФ“. И уточнява, че това е станало „5 дни преди да навърши 69“…

Тъкмо да отворим Библията и да проверим дали писаното в нея отговаря на истината, и забелязваме, че всъщност било ставало дума за актьора Джеф Фенколт, най-известния изпълнител на ролята в мюзикъла „Исус Христос суперстар“…

Но до най-логичното обяснение за пристрастяването на политическия ни елит към тераси, асансьори, къщи за гости и прочее приятности е достигнал „24 ЧАСА“: „Мъжът гони кризата на средната възраст с нова кола и къща“!

Ами – изпаднали са в криза хората, благодарение на асансьорите и терасите вече са я преодолели и сега спокойно могат да се посветят на защитата на интересите на сънародниците ни в чужбина и на опазването на евроатлантическите ценности!

И в почивните дни все пак има кой да ни защитава – покрай родната полиция, която ни пази, да не забравяме и военното министерство!

Този път лично военният министър иззе функциите на покровителя на свободата на словото у нас г-н Рашидов и реши да въведе ред в медийната оргия: „Работата на журналистите е не да правят оценки, а да предават фактите такива, каквито са, и да не вземат политическа страна и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират или не ги разбират, това си е тяхна работа. Да си имат убежденията, да си ги държат вкъщи“!

Така според добросъвестно цитираното в „ДНЕВНИК“ изказване на г-н Каракачанов би трябвало да изглежда истинската българска журналистика – да си има мнение, но да си го завира в… Вкъщи, вие пък какво си помислихте!

Най-добре е, разбира се, да държи здраво микрофона, за да записва правилно казаното и изобщо да не задава въпроси.

В тая професия трябва да се тури ред – едно време в казармата какъв ред имаше! Тъкмо си отвориш устата да речеш нещо, и старшината ти я запуши с уставната реплика „Хич не ми се обяснявай! Действай!“

Ами – да действаме тогава! И обещаваме изобщо да не питаме какво стана с кадъра на партията му, заради която думата „патриот“ придоби трудно за превеждане на политичедки коректен език значение, който малко продаваше български паспорти на всеки желаещ.

От Разпечатосване

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.