Блъфира ли Борис Джонсън? Загадъчно обещание за Брекзит обърква собствената му партия

Борис Джонсън. Снимка: итв

Докато управляващите във Великобритания консерватори провеждат годишната си конференция в Манчестър, се появи загадка, която стана тема за разговори в барове и ресторанти – как премиерът Борис Джонсън ще изпълни тържественото си обещание да осъществи Брекзит на 31 октомври.

Джонсън откри четиридневното събитие като повтори обещанието си да изведе Великобритания от Европейския съюз с или без сделка, но има една уловка.

Приет от парламента закон гласи, че ако до 19 октомври той не успее да сключи сделка, която да бъде одобрена от законодателите, трябва да поиска отлагане.

Така че, как той би могъл да изпълни обещанието си в този случай обърква неговата партия, неговото правителство и неговите опоненти. Дали блъфира за Брекзит без сделка или нанася майсторски удар за извеждане на Обединеното кралство от ЕС само след месец?

„Извършете Брекзит!“ е лозунгът на конференцията, макар че Джонсън отказа да хвърли каквато и да е светлина по въпроса, който може да дефинира най-значимия геополитически ход на Обединеното кралство от Втората световна война.

Въпросът – който може да изпрати ударни вълни към финансовите пазари, да подкопае световния растеж и да раздели Запада, беше задаван многократно от водещи на дискусии в прояви, проведени в кулоарите на конференцията. Малцина получиха отговор, дори министри.

След като увери света, че все още е възможен Брекзит без сделка на 31 октомври, запитан директно дали знае за плана за Брекзит, финансовият министър Саджид Джавид каза „Мисля, че знам“. Той не даде разяснения.

Майкъл Гоув, министърът, който отговаря за планирането на варианта без сделка, каза, че такъв сценарий все още е възможен, но когато го попитаха как може да се реализира това, той използва афоризъм, приписван на Йоги Бера.

„Отговорът е да поразсъждаваме върху казаното от Йоги Бера, американския треньор по бейзбол, което е „Човек никога не трябва да пророкува, особено за бъдещето“, каза Гоув. Други министри просто признаха, че не знаят.

Старши съветникът на Джонсън, Доминик Къмингс, заяви, че Брекзит трябва да се осъществи на 31 октомври, а запитан за закона, който отлага Брекзит, ако няма сделка, каза: „Е, ще трябва просто да видим, нали така?“.

За постигане на сделка Джонсън разполага само с две седмици преди срещата на високо равнище на ЕС на 17-18 октомври, за да подготви почвата, но след това той трябва да ратифицира всяко споразумение в британския парламент, който на три пъти отхвърли споразумението за напускане на предшественичката му Тереза Мей.

Рязко напускане без сделка е кошмар за много международни компании, които се опасяват, че търговията ще бъде нарушена, а снабдителните вериги ще се разкъсат, подкопавайки вече слабия растеж на ЕС.

„Има много хора, които всъщност искат да ни попречат да осъществим Брекзит на 31 октомври, но държа да ви кажа, че няма да бъде попречено на амбицията ни, ще продължим и ще го направим“, каза Джонсън.

Обещанията на Джонсън за възможен Брекзит без сделка подтикнаха опозиционните партии по-рано този месец да одобрят закон, внесен от опозиционния лейбъристки депутат Хилари Бен, който задължава министър-председателя да поиска отлагане на Брекзит.

Джонсън нарича закона „акт на капитулация“ и каза, че няма да иска отлагане.

„Най-големият въпрос на тази конференция е: какво си е наумил Джонсън за Брекзит?“, каза участник във форума. „Някои министри се чудят дали вариант без сделка не е просто по-чиста и по-добра възможност“.

Някои от неговите политически опоненти в парламента подозират коварство и проучват начини за гарантиране, че няма да останат „вратички“. Обсъждано е дори вероятното използване на извънредни правомощия от правителството.

Бившият главен юридически съветник Доминик Грийв, влиятелен член на парламента и бунтар срещу Джонсън в Консервативната партия, каза, че дори Джонсън да постигне сделка, тогава ще трябва да има отсрочка, за да може Великобритания да одобри нужните закони за влизането му в сила.

„Моето разбиране е, че законът на Хилари Бен работи, че правителството ще бъде принудено да поиска удължаване на член 50 и, ако министър-председателят не иска да направи това, ще трябва да подаде оставка“, каза Грийв, който беше един от общо 21 консервативни депутати, изгонени от парламентарната група на управляващата партия заради бунт срещу Джонсън.

Ако Джонсън откаже да отложи напускането или да подаде оставка, Обединеното кралство може да стане свидетел на това как министър-председателят му бива изправен пред съда, каза Грийв.

„Той ще бъде изправен пред съда и ще му бъде връчена съдебна заповед да напише писмото“, каза Грийв, като добави, че използването на извънредни пълномощия за осъществяване на Брекзит би било „нещо нечувано“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.