Лента.ру: Лъжат ли проучванията за свободата в Русия?

Представители на опозицията протестират пред руската Централна избирателна комисия в Москва срещу резултатите от парламентарните избори. Според неправителствената организация “Фрийдъм хаус” опозицията е “импотентна, разединена или опитомена”, а това поставя Русия в списъка с несвободните държави. Снимка: Ройтерс

Всяка година в света се публикуват всевъзможни политически и икономически рейтинги, които обикновено нареждат Русия на последните места по много ключови показатели. Медиите пък ги представят като доказателство, че в Русия нищо не е наред. Страната получава отрицателни оценки най-вече заради равнището на свободата в различни сфери. Решихме да видим какво ни казват тези рейтинги, защото често пъти е странно и чудно да видим Русия в съседство с Мозамбик или Хондурас.

lenta-logo.gifДа вземем например последния отчет за световните свободи на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“, базирана в САЩ. Експертите й наричат скорошните избори за Държавна дума „спектакъл“, тъй като опозицията не била достатъчно отразена във федералните медии. Защото всички значими медии били контролирани от властите и от привърженици на Владимир Путин.

Друга причина за несполуките на руската опозиция „Фрийдъм хаус“ съзира в това, че тя се показала „импотентна, разединена или опитомена“, за което също бил виновен Кремъл. Освен това аналитиците записват на Русия черна точка, тъй като използвала доставките на петрол и газ за натиск върху неугодни държави и за насърчение на приятелски страни.

Въз основа на това „Фрийдъм хаус“ поставя Русия в категорията на несвободните държави. Свободата в случая се схваща като някакво сакрално за авторите понятие и зависи от това, доколко една страна отговаря на приетите в САЩ политически и икономически стандарти. Подобни оценки виждаме и в предишните доклади на организацията. Солидарни с експертите й са колегите им от други политологически центрове и правозащитни формации като „Хюман райтс уоч“ и „Амнести интернешънъл“. Всички те отбелязват, че властта в Русия се централизира на фона на отстъпление от демократичните стандарти и отслабване на либералните течения.

Прегледите от този род отделят специално внимание на свободата на печата. Основен авторитет тук е организацията „Репортери без граници“. През октомври м. г. тя сложи Русия на 144-о място по този показател от общо 169 страни. Твърде отрицателна оценка, мотивирана по следния начин: „убийството на журналистката Анна Политковская, безнаказаността на убийците на други журналисти и очевидната липса на плурализъм в медиите, особено в аудиовизуалните“. В крайна сметка по критерия “свобода на печата” Русия се озова между Йемен, където нещата стоят мъничко по-добре, и Тунис, където са малко по-занемарени.

Същевременно, макар и аутсайдер в световната демокрация, Русия се изхитря някак да демонстрира прилични икономически резултати, дори при липсата на икономическа свобода, както сочи съответният рейтинг на фондация „Херитидж“. Експертите й поставят Русия на 134-о място от 165 възможни. Основен фактор за икономическата несвобода според тях е високото равнище на корупцията в Русия, при все че констатират доста висока степен на данъчна свобода.

Дори и бегъл поглед върху рейтингите, които оперират с понятието „свобода“ в някаква област, показва, че всички те са доста субективни. Критериите за „свободност“ се подбират от самите организации, които правят проучванията, отразяват светогледните и икономическите възгледи на техните автори.

“Трансперънси интернешънъл” нарежда Русия на 127-о място от 163 страни, но това показва не реалното състояние в държавата, а начина, по който хората възприемат корупцията. Снимка: лента.ру

Съответно се установява баналният факт, че различните страни не си приличат. Всъщност успехът или неуспехът на една или друга държава в една или друга сфера често пъти се определя от различни параметри, затова сравненията между несъпоставими понятия с помощта на различни методики не подлежат на критична оценка.

Толкова по-неправилно е резултатът от подобни изследвания да се определя чрез термини като „добро“ и „лошо“. Наличието на големи ресурси от полезни изкопаеми примерно в Сибир е нещо благоприятно за Русия, но, строго погледнато, несъществено за Великобритания. Аналогично стоят нещата с вековната парламентарна традиция, която обуславя спецификата на британския политически манталитет, но твърде слабо засяга живота в Русия.

За характеристика на качеството на живота се използват по-обективни критерии, но в последна сметка тези оценки също регистрират различията във възприятието и светоусещането на конкретни общности от хора. Макар да не отразява нещата реално, субективната оценка в случая помага да схванем отношението на анкетираните към съответното явление.

В рейтинга „индекс за възприемане на корупцията“ на „Трансперънси интернешънъл“ например, Русия заема 127-о място от общо 163 страни. Авторите на проучването изтъкват, че държавата, класирана на последно място, съвсем не е най-корумпираната, защото показателят отразява именно възприемането на корупцията, а не самото й равнище, което по чисто технически причини не се поддава на точна оценка. В случая с Русия това означава, че жителите й смятат страната си за корумпирана, а мнението им на свой ред се поражда и от личния им опит, и от обществените представи.

Ако говорим за обективност, най-достоверен изглежда рейтингът на възможностите за човешко развитие „Human Development Report“ (доклад за развитието на човешкото общество), публикуван от Програмата на ООН за развитие. Експертите й отчитат в оценките си както икономически показатели (включително ръста на брутния вътрешен продукт и доходите на глава от населението), така и критерии, засягащи качеството на живота – неговата продължителност, нивото на грамотността, достъпността на образованието и здравеопазването.

Според данните за ноември 2007 г. Русия заема 67-о място от общо 177 страни и е в края на раздела „Страни с висок потенциал за човешко развитие“, който включва 70 държави. На челни места в него са Исландия, Норвегия и Австралия, а в дъното – Бразилия. Русия се нарежда между Босна и Албания. Може да изглежда обидно за националната ни гордост, но бива ли да се кахърим толкова? Добре поне, че не сме една Буркина Фасо с ракети.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.