„Столицата на Брекзит“ иска да обърне нова страница

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

„От Брекзит вече ни боли глава!“, оплаква се Карл Уилсън, който иска най-сетне да се приключи с напускането на Европейския съюз – подобно на мнозина в Стоук он Трент. Радетелят за Брекзит Борис Джонсън далеч не е обединителна фигура по въпроса.

В кръчмата, където 30-годишният Уилсън е седнал на маса по обяд, в центъра на този обеднял град с 250 000 жители в Централна Англия, пълен с магазини със спуснати кепенци, това становище преобладава.
„Преди три години имаше референдум и по-голямата част от страната гласува за излизане от ЕС. Три години по-късно продължаваме да се караме“, пояснява 50-годишният Дейв Робинсън пред кореспондента на АФП.

„Трябва да се зачита резултатът“ от гласуването, намесва се безработният клиент Дейв Хил. Той е гласувал за оставане, „защото е по-добре да държиш враговете си наблизо“

Наречен „столицата на Брекзит“, Стоук он Трент е гласувал с 69,4 процента за напускане през юни 2016 г., един от най-високите резултати в Обединеното кралство, доста над резултата на национално равнище (52 процента).

Три години по-късно, излизането от Европейския съюз на два пъти беше отлагано, условията му остават неизвестни, а политическото положение е взривоопасно.

Премиерът консерватор Борис Джонсън дойде на власт в края на юли с обещание да осъществи Брекзит на всяка цена на 31 октомври, със или без споразумение за развод с ЕС. Няма начин да го наруши, тъй като не пропусна да го повтори на конференцията на торите, която завършва днес в северозападния град Манчестър.

Закон обаче го задължава да поиска отлагане с три месеца, ако не бъде постигнат никакъв компромис с Брюксел до 19 октомври, веднага след следващата среща на върха на ЕС. Опозиционните депутати, които спешно го гласуваха в началото на септември, подкрепени от разбунтували се консервативни депутати, се опасяват, че излизане „без сделка“ ще потопи Обединеното кралство в мощна зона на икономическа турбуленция.

Отлагане или повторно гласуване за Брекзит на нов референдум, както настояват някои, „само ще проточи процеса още повече“, смята Дейв Робсън, собственик на кръчмата „Бялата звезда“.

„Ако стане, стане. Ако не – какво да се прави, такъв е животът“, добавя той малко фаталистично.

Макар че желанието да се обърне нова страница доминира, колоритната личност на Борис Джонсън, майстор на гафовете, разделя мненията в този деиндустриализиран избирателен район, прочут със своя порцелан. Лейбъристката партия, основната опозиционна сила, спечели тук частичен вот през 2017 г. срещу еврофобската Партия за независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП) .

За месаря Греъм Фентън Борис Джонсън „със сигурност“ е личността, от която Обединеното кралство има нужда. „Той е роден за тази роля. Той е като Тръмп в Америка: върши работа“, анализира Фентън.

„Като слушам новините, той винаги изглежда човекът, който иска да го осъществи (Брекзит) на всяка цена“, признава 69-годишната Сюзън Худ, която цял живот е живяла в сивия Стоук он Трент, неуютен под хладния бриз и дъжда в ранната есен. Тя го смята за „женкар“, „но това няма значение, стига да върши работа“.

Парадоксално обаче тя няма да гласува за него, ако през следващите месеци има предсрочни парламентарни избори – сценарий, възприеман като неизбежен, за да се излезе от политическата задънена улица. Консервативното правителство, лишено от парламентарно мнозинство, ги подкрепя, но опозицията се опъва, като предпочита да се увери, че вариантът „без сделка“ е действително отхвърлен.

„Ще гласувам за либералните демократи (които искат да анулират Брекзит) или изобщо няма да гласувам“, споделя Сюзън Худ, която, подобно на други жители, признава, че се чувсгтва изгубена в перипетиите на Брекзит.

За Кей Люис, която държи малък бутик с излиняла витрина, където се предлагат всевъзможни трикотажни изделия, чайни сервизи и други дреболии, обещанията на торите да инвестират масирано в обществените услуги не са нищо повече от празни приказки, а всички политици са от един дол дренки.

„Гласувах за напускане, но ми се иска да бях подкрепила оставането, защото ни наговориха много лъжи, на само една партия, а всички“, заключава тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.