Треската за импийчмънт на Тръмп измества въпроса за контрол върху оръжията

Поддръжници на Тръмп в Орландо, Флорида. Снимка: от тв екрана

След станалите едно след друго масови убийства в Охайо и Тексас това лято, контролът върху огнестрелните оръжия отново се превърна във важен политически въпрос за демократите. Сега обаче за него има риск да мине на заден план с оглед на треската за импийчмънт, обземаща Вашингтон.

Защитниците на контрола върху огнестрелните оръжия са решени да не допуснат това да се случи.

Днес десет от кандидатите за Белия дом ще бъдат в Лас Вегас за участие във форум за политиката по въпроса – почти точно две години след като въоръжен уби 58 души на кънтри фестивал на „Лас Вегас стрип“ при най-голямото масово убийство в съвременната американска история. Събитието е с домакини телевизионният канал Ем Ес Ен Би Си, „Поход за нашия живот“ и „Гифърдс“, правозащитната организация на бившия член на Конгреса Габи Гифърдс, която беше тежко ранена с огнестрелно оръжие по време на среща с избиратели през 2011 г.

Форумът има за цел да държи темата за насилието с огнестрелни оръжия в центъра на политическите дебати и дава на кандидатите за президент за изборите през 2020 г. възможност да представят плановете си за борба с тази епидемия. Според социологическите проучвания мнозинството от американците искат по-строги закони за притежанието на огнестрелно оръжие, а дори още по-голям дял от тях подкрепят определени предложения като проверки за всяко лице, желаещо да си купи подобно оръжие. Преговорите между правителството на президента Доналд Тръмп и законодателите обаче удариха на камък заради законопроект именно за тези проверки, за които още преди да беше започнало разследването за импийчмънт, нямаше голям шанс да минат.

„Импийчмънтът оставя всичко в сянката си. Определено именно към него е насочено вниманието на Тръмп“, каза Джак Ситрин, емеритиран професор по политология от Калифорнийския университет-Бъркли. „Ако искаш да постигнеш някакъв двупартиен компромис и в същото време едната партия е решена да изхвърли президента от поста му, честно казано, е малко трудно да си представим как би могло това да стане по този, а и по който и да е друг въпрос“, добави той.

Ариел Хобс, 21-годишна студентка и организатор на „Похода за нашия живот“ в Хюстън, заяви, че организацията й иска „да чуе от кандидатите, че гледат на въпроса сериозно и че осъзнават, че повече не могат да пренебрегват епидемията от насилие с огнестрелни оръжия в Америка“. Тя не смята, че разследването за импийчмънт е причина законодателите да преустановят усилията си за намиране на двупартийно решение.

Десетте кандидати, които се очаква да се включат във форума, са бившият вицепрезидент Джо Байдън, сенаторът от Ню Джърси Кори Букър, кметът на Саут Бенд, Индиана, Пит Бутиджидж, бившият министър на жилищното строителство при президента Обама Джулиан Кастро, сенаторът от Калифорния Камала Харис, сенаторът от Минесота Ейми Клоубъчар, бившият конгресмен от Тексас Бето О’Рорк, сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и бизнесменът Андрю Ян.

О’Рорк префасонира кампанията си така, че основна тема в нея да стане темата за контрола върху оръжията. Той направи това след стрелбата през август в родния му град Ел Пасо в Тексас, при която въоръжен нападна хора от латиноамерикански произход и уби 22 души. Експерт заяви, че не вижда проблем О’Рорк и другите кандидати от лагера на Демократическата партия да говорят за импийчмънт успоредно с други теми като контрола върху оръжията.

„Ако (О’Рорк) изтъква, че заради импийчмънта, президентът е решил изобщо да не работи по въпрос, засягащ живота на хората, то тогава ако иска, той може да започне да агитира, че дори само това е престъпление, заслужаващо импийчмънт“, каза Майкъл Грийн, преподавател по история в Университета на Лас Вегас-Невада, тясно специализиран в щатска и национална политика. „Ако се опитваш да мобилизираш твърдия си електорат, същият този твърд електорат вероятно няма нищо против идеята за импийчмънт“, допълни той.

Сенаторът от демократите Крис Мърфи от Кънектикът води преговорите с Белия дом за споразумение за проверките на купувачите на оръжие и също ще присъства на форума. През последните две седмици разговорите по темата заглъхнаха, но той е изразил готовност пред Белия дом те да продължат. Самият Тръмп обвини демократите, че пренебрегват други проблеми, за да насочат цялото си внимание към импийчмънта.

„Демократите така са се фиксирали върху това да нанесат щети на Републиканската партия и президента, че поради това са неспособни да свършат каквото и да било в други сфери, включително по въпроса за законопроект за сигурността по отношение на огнестрелните оръжия, намаляване цените на лекарствата с рецепти, инфраструктурата и прочие. Толкова по-зле за нашата страна!“, написа той в Туитър на 24 септември.

Според Мърфи консенсус все още може да бъде постигнат.

„Мисля, че президентът ще бъде подложен на известен натиск да покаже, че не е тотално погълнат от импийчмънта, и един пробив по въпроса за проверките на купувачите на огнестрелни оръжия вероятно ще бъде доста добре дошъл за правителството точно сега“, каза той.

Макар и съпартийците му в Демократическата партия да може и да не горят от особено желание да дават на Тръмп победа, Мърфи заяви, че ще продължи да настоява по този въпрос, защото темата е приоритетна за избирателите.

„Нашата партия трябва да намери механизми да държим вниманието си върху проблемите, които имат значение за избирателите, а огнестрелните оръжия са начело в този списък“, каза той. „Форумът представлява опит да задържим в центъра на диалога по време на кампанията за първичните избори тема, която със сигурност ще бъде от основна важност за колебаещите се избиратели“, допълни Мърфи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.