Американските санкции задушават „Хизбула“

Демонстрация в Ливан. Снимка:топнюз

Конфликтът между Иран и САЩ, породил напрежение в голяма част от Близкия изток, вече се чувства и в Ливан, където Вашингтон наложи санкции срещу подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ и предупреди, че те може да обхванат и съюзниците им, задълбочавайки допълнително икономическата криза в малката арабска страна.

Правителството на Тръмп засили санкциите срещу ливанската екстремистка групировка и свързани с нея институции до безпрецедентни равнища, като за първи път тяхна мишена станаха парламентаристи, както и местна банка, която според Вашингтон има връзки с групировката.

Двама високопоставени представители на американските власти посетиха през септември Бейрут и предупредиха, че санкциите ще бъдат разширени, за да лишат „Хизбула“ от източниците й на приходи. Този ход засилва още повече тежката финансова и икономическа криза в Ливан, а ливански представители предупреждават, че икономиката и банковият сектор не могат да понесат натиска.

„Наскоро предприехме срещу „Хизбула“ повече действия, отколкото в цялата история на програмата ни за борба с тероризма“, каза миналия месец в Обединените арабски емирства Сигал П. Менделкър, заместник-министърката на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

Менделкър заяви, че Вашингтон има доверие на ливанското правителство и централна банка, че „ще направят каквото трябва, за да гарантират, че „Хизбула“ повече няма да има достъп до средства в банката“.

„Хизбула“, чието име на арабски език означава „Партия на Бога“, е създадена от иранските Гвардейци на революцията след израелската инвазия в Ливан през 1982 г. Групировката, която се ползва с широка подкрепа от шиитската общност в Ливан, управлява институции като болници, клиники и училища.

С арсенал, по-голям от този на ливанската армия, днес тя е една от най-действените въоръжени организации в Близкия изток и изпрати хиляди бойци да подкрепят силите на президента Башар Асад в гражданската война в Сирия. „Хизбула“ и съюзниците й имат по-силно влияние в парламента и правителството от всякога, а президентът Мишел Аун е твърди съюзник на групировката.

„Хизбула“ признава, че е засегната от санкциите, но твърди, че успява да се справи с налаганите от САЩ наказателни мерки от години. Наред с това групировката предупреди, че грижа на ливанската държава е да защити гражданите си, когато те са обект на санкции единствено понеже са от групировката, били те шиити или симпатизанти на „Хизбула“.

През юли американското министрество на финансите взе на прицел двама парламентаристи от „Хизбула“ – Амин Шери и Мохамед Раад, първата подобна мярка срещу действащи депутати в Ливанския парламент. Месец по-късно Службата за контрол на чуждестранните активи към американското министерство на финансите санкционира „Джамал Тръст банк“, че съзнателно улеснява финансовите дейности на Хизбула. Банката отхвърли обвиненията, но по-късно беше принудена да затвори врати.

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла заяви, че групировката „ще проучи алтернативите си“, след като САЩ вземат на прицел банки, които нито принадлежат на „Хизбула“, нито я обслужват, а също богати личности и търговци само заради религиозната им принадлежност.

„Вече сме казвали, че когато към нас се проявява несправедливост, можем да бъдем търпеливи, но ако хората ни са подложени на несправедливост, трябва да се държим другояче“, каза той.

Насралла заяви, че държавата и правителството би трябвало да защитават ливанските граждани. По адрес на ливанската централна банка, която прилага американските санкции, Насралла каза: „Някои държавни институции не бива така да се втурват да изпълняват американските желания и нареждания“.

Уалид Маруч, доцент по икономика в Ливанския американски университет, казва, че 70 процента от ливанската икономика работи в долари, а след като Ливан ползва тази валута, Бейрут трябва да съблюдава (американското) законодателство.

„Вече преживяваме криза и от това нещата само ще се влошат“, каза той за санкциите в случай че Ливан реши да престане да спазва нарежданията на американското финансово министерство.

Ако желанията на „Хизбула“ се превърнат в заповеди, „ще изпаднем в такава конфронтация, че никой не би искал да е на наше място“, написа шефът на бизнес-секцията във в. „Джумхурия“ Антоан Фарах.

„Ако „Хизбула“ реши да се воюва с Америка с парите на ливанците, гарантираме, че ще настъпи бърз колапс и ще останем на дъното за дълго време, като Венецуела“, допълни той.

Помощник-министърът за борбата с финансирането на тероризма във финансовото министерство на САЩ Маршал Билингсли посети миналата седмица Ливан, а американското посолство посочи в изявление, че той „ще насърчи Ливан да предприеме необходимите стъпки да се разграничи трайно от „Хизбула“ и други зловредни фактори, опитващи се да дестабилизират Ливан и институциите му“.

Според в. „Дейли стар“ в края на посещението си Билингсли се срещнал с група журналисти, представляващи местни медии, и им казал, че американското финансово министерство предлага награда от 10 милиона долара на всеки, който предостави „ценна информация за финансите на „Хизбула“.

Билингсли заяви, че главната цел на финансовото министерство „е да лиши „Хизбула“ от цялата финансова помощ, която тя получава било то от Иран или по други канали.

Помощник-министърът каза, че Иран е изпращал на групировката по 700 милиона долара годишно, но американските санкции срещу Техеран са намалили значително притока на пари.

Журналистът Имад Мармал, който е близък до „Хизбула“ и води дискусионно предаване по нейната телевизия „Ал Манар“, написа, че групировката иска ливанската държава да предложи национален план за противопоставяне на „Американската обсада“, от която в крайна сметка ще пострадат не само шиитите, а икономиката на страната като цяло. Обект на санкциите са ливански граждани, които държавата би трябвало да закриля, отбеляза той.

„Хизбула“ няма да крещи от болка, както смятат САЩ, нито днес, нито утре, нито дори след 100 години“, заяви Мармал.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.