Невена: От първия кастинг на „Мюзик айдъл“ почти не съм се прибирала в Севлиево

Победителката от първия "Мюзик Айдъл" за шестте месеца след финала на шоуто

Снимка: Оля Желева

На 17 януари започна кастингът на второто издание на музикалното шоу по бТВ „Мюзик Айдъл“. Тази година организаторите няма да има нужда да обясняват какъв шанс е да станеш победител в това предаване, защото кандидат-идолите вече имат реален пример – победителката от първия сезон Невена Цонева. Тя е родена на 17.08.1986 г. в Севлиево.
За шестте месеца от победата Невена сбъдна не една своя мечта – подписа договор с „Вирджиния рекърдс“, летя до Лондон за среща с екип на „Юнивърсъл мюзик“, издаде албум, участва в турнето на Слави Трифонов, пътува по участия в цялата страна, а в събота първият й сингъл „За тебе песен нямам“

http://www.vbox7.com/play:d7b84efb

се завъртя по МТV в „World Chart Express“ (10 часа, българско време) – предаването подбира разнообразен репертоар от цял свят. „Не е класация, но може да се окаже шанс, старт за един изпълнител“, категорични са от „Вирджиния рекърдс“.

С Невена се срещаме в офиса на „Вирджиния“. При първото интервю за e-vestnik тя изглеждаше напрегната и объркана. Сега е друга. Невена е видимо спокойна и конкретна в отговорите си. Плътно до нея обаче е пи-ар-ката й Анелия, която е част от големия екип, стоящ зад певицата.

На финала на „Мюзик айдъл“. Снимка: Булфото

– Какво се случи за тези 6 месеца от победата ти в „Мюзик Айдъл“?

– Всичко се случи – след финала на предаването всички финалисти бяхме поканени като гости на турнето на Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“. След това аз записах цял албум – „Без страх“. Излезе първият самостоятелен сингъл – „За тебе песен нямам“, видео към него, както и клип към „Жестока“, в дует със Слави. Направихме промоция на албума. Изобщо много неща, които ми се случват за първи път.

– Очакванията, които имаше за нещата, които ти предстоят, бяха ли оправдани?

– Плановете ми бяха ясни. Докато нещата не се осъществят обаче, винаги има страх, вълнение. Но след като албумът излезе, притеснението ми по отношение на това дали ще бъде актуален, дали ще се хареса, ги няма. Отвсякъде получавам само позитивни отзиви, хората си го купуват, което само по себе си е голям показател. „За тебе песен нямам“ стана хит.

Снимка: Оля Желева

– Откри ли своя образ? В началото въобще не беше наясно, дали искаш да си секси или сладникава, романтична.

– Искам да съм себе си, независимо в какъв образ влизам. А не да се обличам в стил, който не ми отива. Нямам конкретен стил, но трябва да съм аз.

– Коя си ти?

– Аз се откривам с всяко ново нещо, което ми се случва. Опознавам се постоянно. Но … аз съм Невена. В „За тебе песен нямам“ съм в имидж, който не отговаря напълно на моя характер. Но самата песен изискваше да се играе по-нахакано, по секси. Аз съм артист и мога да правя експерименти, важното обаче е да не изглежда нелепо.

На промоцията на първия й албум „Без страх“ Снимка: Булфото

– Звучиш по-спокойна, за разлика от първия път, когато се видяхме. Какво научи през тези месеци?

– По-спокойна съм определено. По-наясно съм. Един човек, който тепърва му предстои да се сблъска с тези неща, е нормално да не е наясно какъв образ ще гради – дали ще е секси, дали ще е романтичен. В момента съм осъзнала, че притеснението е враг номер едно. Всичко е до самонагласа и самодисциплина.

– Как стоят нещата в музикалния бизнес у нас?

– Нещата в музикалния бизнес в България са коренно различни от нещата в музикалния бизнес на Запад. Тук е много по-трудно да се реализираш.

(включва се пи-арът на Невена – Анелия: – Защото не си пробвала на Запад. Навсякъде е трудно.“)

На турнето със Слави и „Ку-ку бенд“ през миналото лято. Снимка: Булфото

– Така е. Искам да кажа, че тук възможностите за пробив са много по-малко. Тук имах късмет с „Мюзик Айдъл“ – шоу, което се направи за първи път в България. То се появи точно, когато аз имах нужда.

– Ако не беше „Мюзик Айдъл“ вероятността да стигнеш дотук е никаква?

– Със сигурност. Аз нямах никакви средства да направя собствен клип, да се появя в медийното пространство. „Мюзик Айдъл“ беше удобен, летящ старт за мен.

– Сега започва „Мюзик Айдъл“ 2. Изхождайки от опита ти, какво да очаква победителят на второто издание на шоуто?

– Бих искала да кажа на всички, които отидат на кастинга, че най-важното е самодисциплината. Защото никой не търпи разхайтени хора. Да са възможно най-естествени и упорити. И притеснението ако може да отиде на заден план.
Що се касае до очакванията – само хубави неща ще се случат на следващия победител, ако това му доставя удоволствие. Защото това, което правя аз, на първо място ми доставя удоволствие. Не го правя заради славата или парите.
Но винаги, когато съм отивала на участие съм била с нагласата, че аз трябва да си заслужа аплодисментите, никога не съм си мислила, че всички ще ме харесат на мига, защото съм спечелила „Мюзик Айдъл“. Тоест доста трябва да се потрудиш.

– Поддържаш ли контакт с останалите финалисти от „Мюзик Айдъл“?

– Да поддържаме връзка и често ходим на участия заедно. Забавляваме се много. Много весело си изкарваме времето заедно.

– Издържаш ли се с музиката си?

– Да, издържам са само от това. Но всичко зависи от това дали ще има хубави песни. Ако нямаш хубави песни, няма да те поканят на участие, няма да ти купят албума.

Снимка: Оля Желева

– Какво можеш да си купиш сега, а преди не си могла?

– Необходимите неща, които са ми важни, мога да си ги позволя. Като пример – една хубава уредба, която ми е нужна, компютър. Преди това не съм се издържала сама. Купих си кола преди седмица.

– Как минава работният ти ден?

– (усмихва се) Днес, да речем, от сутринта съм в 10.30 в офиса на моите продуценти „Вирджиния рекърдс“, защото имам две интервюта. След това имам малко свободно време да свърша лични неща. А вечерта отивам на запис в студиото. Ще пробваме, ще репетираме. Днес е по-спокойно, но ако имам участия – към 12 тръгваме от София, случвало се е да имам по две участия на ден. През декември имах участия почти всеки ден. Нямам определено работно време, но трябва да съм 24 часа в денонощието на линия (смее се).

– Кое ти е най-трудно?

– Засега няма нещо, което да ми тежи. Мога да кажа, кое най-много обичам – записите в студиото и участията. Другото си е в реда на нещата – интервюта, фотосесии, клипове. Чак да ми е трудно – не. Трудно ми е сега, докато се науча да шофирам (смее се), особено в София.

– Когато започна работа с екипа, обърнаха ли внимание на начина ти на поведение, не само на сцена, а и пред медиите?

– Случвало се е по време на интервю да кажа нещо, което не би трябвало. Аз съм от малък град и съм имала диалект. След това са ме поправяли (усмихва се). Екипът ми помага да се подготвя за интервютата. Що се касае до участията – на момента разбирам как да общувам с публиката.

– Жълтата преса не те подмина. Най-фрапиращото нещо, което си чувала за себе си?

– Обикновено е свързано с мъже, които въобще не съществуват.

– Как се отнасят близките ти към всичко това?

– Отначало им беше много трудно. Сега започнаха да свикват, защото аз откакто дойдох на първия кастинг за „Мюзик Айдъл“, почти не съм се прибирала в Севлиево. Скоро успях да си отида за една седмица. Но вече приемат нещата добре, гордеят се с мен. Хората в Севлиево много ми се радват.

– Когато се видяхме преди 6 месеца изглеждаше доста наивна. Избави ли се от това? И имаше ли ситуации, които те стресираха, докато „навлизаше“ в новия си живот?

– Освен наивна бях и много мнителна, много мълчалива, постоянно се оглеждах, попивах всичко, за да разбера, как трябва да правя нещата, защото наистина не бях наясно. Гледах да изпълнявам стриктно всичко, което ми се казва. Правя го и сега, но вече нещата са ми доста по-ясни. Въпреки това имам още много какво да науча, въобще не казвам, че съм много уверена в момента. Но в общи линии досега нещата са били предвидими. Нещата вървят по план.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.